Producția globală de vin a atins un minim istoric în 2023 din cauza schimbărilor climatice
Producția globală de vin a atins un minim istoric în 2023, iar schimbările climatice ar putea fi motivul pentru acest lucru. Potrivit Organizației Internaționale a Viei și Vinului (OIV), producția acestei băuturi a atins cel mai scăzut nivel din 1962. Această organizație interguvernamentală include 50 de state membre, care reprezintă 75% din podgoriile lumii.
Experții dau vina pe „condițiile extreme de mediu”, inclusiv secetele și incendiile, pentru scăderea producției.
În timp ce OIV consideră că schimbările climatice nu este singura cauză, condițiile naturale reprezintă cea mai mare provocare pentru industrie. Vița-de-vie este adesea cultivată în zone din întreaga lume care sunt foarte afectate de vreme și extrem de vulnerabile la schimbări, scrie Euronews.
Aceste condiții au dus la o scădere accentuată a cererii, care a afectat principalele regiuni viticole din emisfera nordică și sudică. În această săptămână, organizația a declarat că situația este chiar mai gravă decât estimările inițiale făcute în noiembrie.
În 2023, producția de vin din UE a scăzut cu 10%, a doua cea mai scăzută de la începutul secolului
În unele țări, o primăvară ploioasă a dus la inundații, deteriorarea viței de vie și a podgoriilor. Alte țări, în special cele din sudul Europei, au fost afectate de seceta severă în curs de desfășurare.
Italia a fost una dintre țările producătoare de vin care a avut de suferit cel mai mult, deoarece productivitatea a scăzut cu 23%.
Producția a scăzut din cauza condițiilor climatice și în alte țări europene producătoare de vin. În Germania, scăderea a fost de 3,8%, în Ungaria 2,1%, iar în Austria de 6,5%.
O scădere a avut loc și în Spania, unde producția a atins cel mai scăzut nivel din 1995. Acesta a scăzut cu peste 20% față de 2022 și cu 25,7% sub media pe cinci ani.
Experții avertizează că secetele regulate ar putea deveni „noua normalitate” în regiunea mediteraneană până la jumătatea secolului, dacă nu vor fi luate măsuri imediate pentru combaterea schimbărilor climatice.