Internațional

Corespondență//Libertatea presei: un apel telefonic al premierului albanez Edi Rama către RAI provoacă o criză politică: —„Ingerință gravă a unui șef de stat”

Italia este prima țară din Uniunea Europeană care a semnat un acord cu o terță țară (Albania) pentru a trimite acolo migranții și azilanții ajunși ilegal și ale. Căror cereri au fost respinse. O altă țară europeană, Marea Britanie, a semnat un acord similar, foarte controversat, cu Rwanda, o țară africană. În Italia însă, presa a descoperit o serie de malversațiuni financiare în jurul planurilor de a trimite migranții în Albania.

Este un eveniment rar și mai degrabă grav: un șef de stat care telefonează directorului televiziunii dintr-o țară vecină pentru a-i cere să schimbe linia editorială. Este totuși ceea ce s-a întâmplat săptămâna trecută în Italia, iar presa națională este plină de asta: o intervenție directă a premierului albanez Edi Rama asupra directorului RAI, televiziunea publică, Paolo Corsini. Un telefon cu totul neobișnuit: șeful unui guvern străin îl sună pe directorul de programe al televiziunii publice italiene.

A fost o discuție, definită de premierul albanez drept „cordială”, cu directorul segmentului informativ al televiziunii de stat, pentru a cere spațiu de program și un drept de replică după un reportaj care arunca o lumină tulbure asupra acordului privind migranții din Italia care trebuie trimiși în Albania, conform unui acord semnat de șefa guvernului italian Giorgia Meloni cu premierul albanez Edi Rama. Conform celor reconstruite în reportajul televizat de jurnalistul Giorgio Mottola, un om cheie în acel acord este secretarul președinției consiliului albanez, Engjell Agaci, în trecut avocat al unor traficanți de droguri albanezi din Italia.

„Este cea mai scandaloasă calomnie la adresa Albaniei”, a spus Rama. Într-un comentariu pentru Shqiptarja.com, unul dintre cele mai importante portaluri de informare albaneze, Rama subliniază că „o televiziune plătită cu taxele italiene a devenit protagonistul unui episod rușinos de defăimare împotriva Albaniei, așa cum s-a întâmplat în anii în care Albanezii apăreau în presa italiană doar ca ucigași, traficanți, prostituate și hoți, iar Albania a fost prezentată ca leagănul crimei în Europa”. Costuri uriașe pentru lagărele de refugiați construite de Italia în Albania

În reportajul său său, jurnalistul Mottola susține că costurile pentru cele două centre pentru refugiați construite de Italia In Albania au deja scăpat de sub control și că, față de cele 650 de milioane de euro bugetate inițial pentru 5 ani, cheltuielile totale ar putea depăși pragul de un miliard de euro.

Reportajul a mai relatat rolul guvernului albanez, familia prim-ministrului Rama și rolul unuia dintre cei mai apropiați colaboratori ai săi, acel Agaci, secretar general al Consiliului de Miniștri. Agaci, care până în 2013, când și-a asumat funcția din guvern, a fost proprietarul unei firme de avocatură din Roma și „a fost etichetat drept avocatul de încredere al numeroși traficanți de droguri albanezi, care au fost apoi aduși înapoi în Albania, unde au executat pedepse mult mai mici decât cele aplicate în Italia ”.

Răspunsul televiziunii publice italiene RAI a fost foarte limpede: - «Este paradoxal ca un șef de guvern străin să intervină direct asupra unui manager al Serviciului Public după ce a fost citat într-o anchetă jurnalistică. Chiar dacă premierul albanez Edi Rama a crezut că a fost vătămat într-un fel de munca noastră jurnalistică, acest lucru nu poate justifica în niciun fel intervenția sa directă asupra RAI.»

AUTOR: Dan Alexe

Citește mai mult