Justiție

Veronica Mihailov-Moraru: Demisia magistratei Tatiana Răducanu din cele două comisii de evaluare a judecătorilor și procurorilor nu afectează procesul de vetting

Demisia magistratei Tatiana Răducanu din cele două comisii de evaluare a judecătorilor și procurorilor nu afectează procesul de vetting, a declarat ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, la Guvern. Aceasta a evitat să se pronunțe referitor la scrisoarea șefei de la Procuratura Anticorupție, Veronica Dragalin. Ministrul a adăugat că va veni cu o poziție oficială după ce subiectul va fi discutat și la Consiliul Superior al Procurorilor.

„Este necesar să vedem dacă avem o poziție oficială din partea Procuraturii Anticorupție, dacă se confirmă veridicitatea acelei sesizări și a detaliilor expuse și, nu în ultimul rând, acest subiect urmează a fi discutat la Consiliul Superior al Procurorilor, după care, voi reveni cu o poziție oficială. Pe adresa ministerului o asemenea scrisoare nu am primit. Am aflat și eu, ca și dumneavoastră, din spațiul mediatic. Nu afectează în niciun fel procesul de vetting. Reiterez faptul că noi avem trei comisii care fac evaluare extraordinară. Toate trei sunt independente și sunt organ colegial, deci, deciziile, evaluările se fac în mod colegial și, respectiv, această demisie a doamnei Răducanu a fost justificată destul de clar prin poziția exprimată în scris a doamnei, mai mult decât atât, aceasta este demisia din Comisia 3, ce ține de evaluarea procurorilor, care urma cât de curând să înceapă și evaluarea la Procuratura Anticorupție, iar demisia recentă anunțată este din Comisia 2, deci, atât Comisia 2, cât și Comisia 3 își continuă activitatea, are cvorumul necesar”, a declarat Veronica Mihailov-Moraru.

Amintim că, marți, pe un portal care promova în trecut imaginea lui Vlad Plahotniuc, a apărut o scrisoare, semnată de șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, adresată procurorilor, judecătorilor și reprezentanților societății civile, care nu au promovat evaluarea comisiei Pre-Vetting. În scrisoare se menționează că, la 30 aprilie, curent, Procuratura Anticorupție a inițiat un proces penal și o suspectează pe judecătoarea Tatiana Răducanu de corupție, abuz de putere și afiliere cu Veaceslav Platon și Ilan Șor. Suspiciunea se bazează pe corespondența dintre două persoane controversate, care a avut loc cu 10 ani în urmă.

La scurt timp, după apariția acestor informații în spațiul public, președinta comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități, Veronica Roșca, a anunțat că Tatiana Răducanu a demisionat din funcția de membru în cele două comisii de vetting. Magistrata a afirmat în cererea sa de demisie că acuzațiile care i-au fost aduse sunt false.

Astăzi, reprezentanții Centrului de Resurse Juridice din Moldova au publicat o declarație în care menționează că procurorii anticorupție doresc să blocheze verificarea integrității procurorilor, chiar și cu prețul încălcării legii. CRJM subliniază că este ilegal ca datele unei cauze penale să fie făcute publice, așa cum este în cazul scrisorii Veronicăi Dragalin.

Citește mai mult