Institutul Național de Inovații în Securitatea Cibernetică „Cybercor” a primit o donație de echipamente din partea USAID
Republica Moldova a mai făcut un pas în fortificarea rezilienței în fața atacurilor cibernetice. Astăzi, Institutul Național de Inovații în Securitatea Cibernetică „Cybercor” a primit o donație de echipamente în valoare de 600 de mii de dolari din partea USAID, care include computere, servere, centre de procesare a datelor și de conectare în rețea.
Potrivit prim-ministrului Dorin Recean, siguranța datelor și protecția cibernetică sunt tot mai importante pentru Republica Moldova, în condițiile digitalizării serviciilor publice și în respingerea atacurilor hibride lansate de Rusia.
„Odată cu amplificarea utilizării instrumentelor cibernetice de către inamicii, și ai Republicii Moldova, dar și ai altor state, este foarte important să ne echipăm cu cunoștințele și echipamentele necesare ca să ne protejăm serviciile publice, să ne protejăm datele private. La fel, sunt necesare eforturi suplimentare pentru cercetările din domeniul securității cibernetice, în așa fel încât să ne putem proteja infrastructura critică”.
Securitatea cibernetică a țării noastre reprezintă unul dintre angajamentele Statelor Unite ale Americii în programele sale de cooperare cu Guvernul Republicii Moldova, a declarat ambasadorul American la Chișinău, Kent Longsdon.
„Reafirm angajamentul Statelor Unite de a fortifica securitatea cibernetică a Moldovei, în contextul invaziei brutale a Ucrainei și a altor atacuri cibernetice transregionale, lansate din Rusia, precum și de a face din Centrul „Cybercor” un centru de excelență avansat, care va instrui 500 de profesioniști în securitatea cibernetică și 1000 de funcționari publici în primii trei ani”.
Valoarea totală a investiției făcute de USAID, Suedia și Marea Britanie, prin intermediul Proiectului Tehnologiile Viitorului, este de 1,3 milioane de dolari. Dintre aceștia, 600 de mii pentru echipamentul IT și 700 de mii pentru infrastructura esențială.
Amintim că, la începutul acestui an, în țara noastră a fost deschis Institutul Național de Inovații în Securitatea Cibernetică „Cybercor”. Mai exact, acesta este responsabil de educația și cercetarea în domeniul cibernetic, prin instruirea studenților, corpului academic și a tuturor celor interesați.
Institutul „Cybercor” este construit pe teritoriul Universității Tehnice a Moldovei și se concentrează pe două elemente principale, cu scopul de a crește forța de muncă calificată în domeniul securității cibernetice. Este vorba despre un program academic și laboratoare practice, care vor fi lansate în toamna anului 2024.