Social

Calendarul Zilei // Moldova 1 împlinește 66 de ani de la fondare

Radio Moldova vă prezintă Calendarul Zilei - cele mai importante evenimente, pe care le consemnăm astăzi, 30 aprilie.

1789: George Washington depune jurământul, devenind astfel primul președinte al Statelor Unite.

1937: În Filipine a avut loc un plebiscit referitor la dreptul femeilor de a vota.

1939: Franklin Roosevelt este primul președinte american care a apărut pe postul de televiziune.

1945: Adolf Hitler, împreună cu soția lui, Eva Braun, se sinucid la Führerbunker după ce au fost căsătoriți cu o zi înainte.

1948: A fost creată Organizația Statelor Americane (OSA).

La 30 aprilie 1958, la ora 19:00 și-a început emisia prima televiziune Moldovenească. Lucrările pentru montarea antenei de emisie au început în septembrie 1957 și au durat trei luni. La începutul anului 1958 a fost montată aparatura de producție. În prima zi de emisie pe 30 aprilie, a fost difuzat un jurnal de actualități cinematografice – „Moldova Sovietică”, filmul „Refrene Moldovenești” și un concert susținut de un grup de artiști de estradă din Sankt Petersburg. Pe 24 decembrie 1958 se face prima transmisiune directă din exterior cu ajutorul carului de reportaj. Din 1963 Televiziunea din Chișinău trece la emisia zilnică. În 1974 se începe emisia în culori, iar în 1992 Televiziunea Moldovenească devine membră a Uniunii Europene de Radio și Televiziune.

1975: Are loc eliberarea totală a Vietnamului. Războiul din Vietnam este una din cele mai dureroase amintiri din istoria Americii, pentru că a fost un război purtat fără sens, cu prea multe victime. Acest război a schimbat radical relația dintre poporul american și guvern, dar pentru asta a fost nevoie de greșelile succesive a cinci președinți americani. Inițial, președintele Harry Truman, a transferat imaginea Războiului Rece din Europa asupra Asiei de Sud-Est și a bazat politica externă pe această analogie, care ignora complet realitățile din Indochina. Americanii au ajuns astfel să fie și mai implicați în conflictul asiatic, din cauza unei percepții greșite asupra intențiilor chineze. Președintele J. F. Kennedy și-a implicat și mai mult țara în Vietnam. Un rol important în conturarea politicii americane l-a jucat vice-președintele Lyndon Johnson, pe care Kennedy l-a trimis în aprilie 1961, într-o vizită în Vietnamul de Sud. A fost recomandată și trimiterea a peste 8000 de soldați, dar și folosirea forței aviatice americane pentru „salvarea” Vietnamului. Lyndon Johnson, ajuns președinte după moartea lui Kennedy, a fost cel care a luat decizia de a trimite soldați americani în Vietnam, implicând astfel SUA și mai mult într-un război sortit eșecului. Societatea americană era mai divizată ca niciodată. Potrivit historia.ro, pentru Statele Unite, războiul din Vietnam a fost o catastrofă. Una care putea fi evitată dacă cei cinci președinți care au condus țara între anii 50 - 70 nu ar fi luat decizii importante de politică externă bazate pe speranțe nefondate și percepții greșite. Aproape 60.000 de soldați americani au decedat, sute de mii au fost răniți, iar societatea a ajuns într-o criză profundă.

1988: La Dublin, Irlanda, Céline Dion câștigă a 33-a ediție a concursului muzical Eurovision pentru Elveția.

1991: Un ciclon care a lovit Bangladesh-ul a dus la uciderea a 138.000 de oameni.

2001: Dennis Tito, primul turist spațial decolează pe o navetă rusească cu destinația Stația Spațială Internațională.

2002: Un referendum în Pakistan consfințește pentru încă 5 ani regimul militar al lui Pervez Musharraf.

La 30 aprilie este marcată Ziua Internațională a Jazzului

Elena Chirilov

Elena Chirilov

Autor

Citește mai mult