Social

Revista presei: Maia Sandu la Bruxelles a pledat ca următorul buget al comunității europene să fie un buget al păcii; Planul Marshall din partea UE pentru Republica Moldova ar însemna refacerea economiei

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a pledat ca următorul buget al comunității europene să fie un buget al păcii, o investiție în restabilirea păcii pe continent, iar Planul Marshall din partea UE pentru Republica Moldova și Ucraina ar însemna mai puțină meticulozitate contabilă din partea UE și mai multă implicare – sunt printre subiectele din presă trecute în revistă de Victoria Popa.

MOLDPRES transmite că Președinta Maia Sandu a abordat subiectul accelerării procesului de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană în cadrul vizitei de lucru la Bruxelles. Șefa statului a discutat cu Președintele Consiliului European, Charles Michel, despre procesul de reforme, dezvoltarea economiei afectate de război, rolul Moldovei în securitatea regională și viziunea noastră pentru o Europă unită, stabilă și prosperă. „Prioritatea noastră este organizarea cât mai curând a primei Conferințe interguvernamentale cu Uniunea Europeană pentru a începe oficial negocierile de aderare”, a subliniat Președinta. La invitația Comisarului Hahn, șefa statului a ținut un discurs la Conferința privind bugetul Uniunii Europene. Șefa statului a pledat ca următorul buget al comunității europene să fie un buget al păcii, o investiție în restabilirea păcii pe continent.

Apelul Maiei Sandu, lansat astăzi la Bruxelles, ca Moldova și Ucraina să beneficieze de un Plan Marshall din partea Uniunii Europene, ar însemna: mai puțină meticulozitate contabilă din partea Uniunii Europene și mai multă implicare. Ca Republica Moldova să facă față acestui război hibrid, trebuie să avem o economie și un spațiu informațional rezilient, și cetățenii trebuie să simtă beneficiul care ni-l oferă societatea spre care tindem. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV.

Deputatul PAS, Igor Chiriac, a menționat că sintagma este utilizată în contextul în care Republica Moldova are nevoie stringentă de susținerea Uniunii Europene pentru a se dezvolta și pentru a ne putea apăra țara de atacurile hibride.Totodată, avem nevoie de susținere din partea Uniunii Europene pentru a avea acces la fondurile europene și a putea beneficia de condiții de trai mai bune. Potrivit directorului Asociației Presei Independente, Petru Macovei, Planul Marshall pentru Republica Moldova ar însemna în primul rând refacerea economiei. El a adăugat că Republica Moldova trebuie să fie rezilientă și din punct de vedere informațional, pentru că pe moment spațiul informațional e ca o sită cu tot felul de interferențe și influențe străine. Comentatorul politic, Valeriu Saharneanu, a menționat că pe moment Republica Moldova are nevoie de susținere pentru a face față distrugerii lăsată de statul capturat, statul care a fost satelit Rusiei mulți ani la rând și a fost într-un regim de colonie. Saharneanu a atenționat că avem un stat prădat de oligarhi și avem un război hibrid care însoțește această perioadă.

Deschide.md publică opinia directorului executiv al Centrului de Informare și Documentare NATO, Ion Tăbârță, care consideră că Republica Moldova are nevoie de un model de dezvoltare și integrarea europeană este acel model de dezvoltare, acel proiect de țară spre care trebuie să tindem. În opinia sa, acest fapt va ajuta Republica Moldova să se dezvolte ca stat, ca societate, inclusiv din punct de vedere al bunăstării. Potrivit lui, modelul alternativ, cel eurasiatic sau de apropiere de Federația Rusă, nu este unul funcțional. Declarațiile au fost făcute într-o dezbatere, organizată de către Asociația pentru Politică Externă. În opinia lui Tăbârță, Federația Rusă nu este tipul de stat care să ofere un model de dezvoltare. Potrivit lui, tot timpul se face referință la lumea occidentală, unde se trăiește bine, dar de multe ori societățile est-europene sau post-comuniste nu prea vor să respecte reguli.

„Avatarul partidului Șor” este titlul editorialului scris de Nicolae Negru pentru Ziarul Național. În opinia lui Negru, cu toată impertinența conducerii ruse de a se implica în afacerile noastre interne și intenția ei obsesivă de a o demoniza pe Maia Sandu, transportarea la Moscova a tuturor membrilor partidelor lui Șor și organizarea „congresului” de creare a blocului politic „Pobeda/Victorie”, nu pare să aibă vreun rost deosebit.

Editorialistul scrie că odată cu organizarea „congresului” de creare a blocului politic „Pobeda/Victoria” la Moscova, a ieșit la iveală fiecare element și întregul „schelet” al rețelei politice diversioniste construite de Șor. Căci toți participanții la întrunire au putut fi „scanați” nu numai de Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, ci și de Serviciul de Informații și Securitate al R. Moldova. Acum nu numai fiecare membru, ci și formațiunile din care fac parte și-au deconspirat, prin participare, apartenența la „grupul criminal organizat”, devenind mult mai vulnerabile, putând fi sancționate așa cum a fost sancționat Partidul Șor. Nicolae Negru se întreabă ce împiedică acum guvernarea să interzică toate formațiunile din blocul „Pobeda”, care și-au „developat” originea criminală, natura de avatar colectiv al Partidului Șor?

Drumul Republicii Moldova spre Uniunea Europeană este mai plin de obstacole decât cel al României. În România a existat o voință populară de peste 75 la sută pentru aderare, nu a avut forțe politice puternic eurosceptice, spune profesorul Marian Preda, rectorul Universității București, invitat în cadrul unei emisiuni de la Radio Chișinău. Marian Preda susține că în România nu existau forțe puternice împotriva aderării la Uniunea Europeană și că România s-a uitat doar spre vest în privința aceasta. Rectorul consideră că Republica Moldova va trebui să facă o opțiune clară, iar majoritatea populației să nu se mai uite spre Rusia, sau în ambele. „În ambele nu se poate, să știți! Noi nu ne putem reuni cu adevărat decât sub umbrela Uniunii Europene. Asta a fost istoria”, susține Preda.

TVR Moldova informează că bărbatul suspectat de răpirea și moartea tinerei de 19 ani, din Orhei, a fost pus sub învinuire pentru omor cu o deosebită cruzime. Dacă va fi găsit vinovat, el riscă inchisoare pe viață. Autoritățile continua ancheta, iar Procuratura Generală nu oferă detalii despre rezultatele expertizelor, inclusiv cea psihiatrică a suspectului. Procuratura Generală sustine că are suficiente probe care ar demonstra vinovăția fostul polițist și angajat al Administrației Naționale a Penitenciarelor. Viorel Cernăuțeanu, șeful Poliției Naționale: „Când avem o astfel de crimă, care s-a comis în astfel de circumstanțe, absolut toate cazurile în care am avut situații de omor nedescoperite, situație de dispariție a persoanelor care nu sunt identificate sau au fost identificate decedate, toate acestea se iau și se suprapun în procesul de investigație, pentru a vedea toate legăturile”. Autotitățile recunosc că în cazul femeii din Orhei au reieșit la iveală un șir de carențe legislative. Azi, 30 aprilie, la Parlament, vor fi organizate audieri publice, iar instituțiile responsabile vor încerca să găsească soluții pentru a îmbunătăți legislația.

Jurnal.md scrie că Președinta Maia Sandu îi îndeamnă pe cei care cunosc despre situații în care femeile sunt supuse violenței să informeze autoritățile sau să încurajeze victimele să se adreseze după ajutor. Șefa statului a făcut declarațiile într-un interviu, în contextul în care, mâine, la Parlament vor fi organizate audieri publice în cazul tinerei Ana-Maria, găsită moartă sâmbătă la Telenești, la opt zile după ce a urcat într-o mașină de ocazie în orașul Orhei. La audieri se va discuta despre necesitatea definirii jurifice a fenomenului „femicid” și măsurile care urmează a fi întreprinse pentru protecția femeilor și fetelor din Republica Moldova.

Procuratura Generală investighează implicarea lui Alexei Cotorobai (fratele lui Gheorghe Cotorobai, principalul suspect în cazul de omor al tinerei de 19 ani, Ana-Maria Guja) în cazul de deces al unui copil de 10 luni, care s-a produs acum 14 ani, după o investigație publicată de Ziarul de Gardă. Alexei Cotorobai este acuzat de rudele copilului că el l-ar fi omorât și de faptul că acest caz ar fi fost mușamalizat. Pentru decesul copilului a fost condamnată mama acestuia, care era minoră atunci. Mama fetei, adică bunica bebelușului decedat, a spus pentru Ziarul de Gardă că ea și fiica ei au fost amenințate de familia acestuia, iar de frică, ele au fugit din Republica Moldova. Ziarul de Gardă a adresat o solicitare de informații către Procuratura Telenești, unde a fost investigat cazul în 2010, iar aceasta a fost redirecționată către Procuratura Generală.

Citește mai mult