Social

Cele mai mari universități din țară ar putea fuziona. Argumentele conducerii instituțiilor de învățământ și opinia ministrului Educației

Universitatea de Stat și Universitatea Tehnică a Moldovei ar putea fuziona, conform propunerii rectorilor celor două instituții. Argumentând necesitatea consolidării sectorului educațional și a creșterii competitivității, ei văd în această fuziune o oportunitate atât la nivel național, cât și internațional. Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, confirmă că discuțiile sunt într-o fază incipientă, iar în cazul în care se va ajunge la un consens, va fi creată cea mai mare instituție de învățământ din spațiul românesc, care va fi eficientă și atrăgătoare.

Rectorii UTM, Viorel Bostan, și USM, Igor Șarov, au exprimat acordul pentru fuziunea celor două instituții de învățământ superior în cadrul ședinței de ieri de la Guvern. Cele mai mari universități din țară ar putea să fuzioneze, însă nu prin absorbție, ci ca două entități prietene, a declarat rectorul UTM, Viorel Bostan. Acesta a subliniat că învățământul superior din Republica Moldova se confruntă cu dificultăți din cauza crizelor demografice și a migrației.

”Eu practic din 2016 la toți miniștrii educației le spuneam că învățământul superior este în comă. Discutam cu domnul rector Șarov, ca o idee, de ce nu să inițiem un proces de fuziune, dar nu prin absorbție, o fuziune între două universități prietene, cu care avem o colaborare de mai mulți ani, comună și care ne-am complementa unii pe alții, fiindcă astfel s-ar forma o universitate comprehensivă, care ar fi mult mai rezilientă la fluctuațiile de pe piața forței de muncă, inclusiv la diverse provocări, crize și exemple de acest fel există inclusiv la vecinii noștri din România. Or, universitățile comprehensibile sunt mult mai abile în a atrage diverse proiecte”, a declarat Viorel Bostan.

La rândul său, rectorul Universității de Stat, Igor Șarov a afirmat că numărul mic de elevi în licee, salariile mizere ale profesorilor universitari și concurența acerbă de pe piața internațională sunt factori care impulsionează fuzionarea celor două universități.

„Tendințele din 2017 și până în prezent, precum și cifrele, nu pot să nu ne îngrijoreze. Însăși faptul că avem în clasa a X-a anul acesta, date de la Ministerul Educației cu privire la 12 500 de copii, din care 2 400 sunt la Științele Exacte și Potențiale, ceea ce indică că aceștia ar putea urma ulterior studii în domeniul Ingineriei sau al specialităților exacte, ne determină să reflectăm. Deci, nu venim numai cu probleme legate de solicitările pragmatice. Dar ce facem noi? Vom iniția discuții cu colegii din alte universități, inclusiv cu universitatea Tehnică, pentru ca discutăm timp de un an, să vină o inițiativă de jos”, susține Igor Șarov.

Fuzionarea universităților cu tot mai puțini studenți ar putea contribui la crearea unor instituții de învățământ superior mai mari și mult mai eficiente, afirmă Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun.

„Deci, nu există încă nu există un concept și vă spuneam că în etapa preliminară am putea vorbi despre crearea unei noi universități. Sunt multe orașe care au universități cu denumirea orașului, Universitatea din Chișinău, bunăoară ar putea să fie o nouă structură care să înglobeze aceste două universități, sau eventual și altele universități din municipiu care ar vrea să se alăture, dacă o să vrea să se alăture, asigurând existența unei universități comprehensive cu un spectru foarte larg de specialități. Nu există prea multe suprapuneri, la prima vedere, între specialitățile oferite de aceste două universități”, afirmă Dan Perciun.

Amintim că în urmă cu doi ani, Universitatea Tehnică din Republica Moldova a trecut printr-un proces de reformare prin fuziune prin absorbție cu trei institute de cercetare și cu Universitatea Agrară de Stat din Moldova. Această schimbare face parte din reforma „Universități Moderne”, anunțată în 2022 de Ministerul Educației și care prevedea, printre altele, reorganizarea prin absorbție a mai multor instituții de cercetare și universități.

Astfel, Academia de Studii Economice a integrat Institutul Național de Cercetări Economice, iar Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” a fuzionat cu Universitatea de Stat din Tiraspol și Universitatea de Stat „Grigorii Țamblac” din Taraclia. De asemenea, Academia de Muzică, Teatru, Arte Plastice a trecut în gestiunea Ministerului Culturii.

Cristina Popescu

Cristina Popescu

Autor

Citește mai mult