Calendarul Zilei // La 3 mai este marcată Ziua Mondială a Libertății Presei
Radio Moldova vă prezintă Calendarul Zilei - cele mai importante evenimente, pe care le consemnăm astăzi, 3 mai.
1494: Cristofor Columb descoperă Jamaica.
1905: A fost patentat primul stilou.
1937: Romanul „Pe aripile vântului” al scriitoarei Margaret Mitchell câștigă premiul Pulitzer. Este considerat a fi unul din Marile Romane Americane. Mitchell a fost învinuită de idealizarea Confederației și de mitologizarea vechilor obiceiuri, cu toate acestea, după publicare, romanul a avut un succes răsunător! Doar în SUA, în primele șase luni au fost vândute mai mult de 1 milion de exemplare. Inițial autoarea a intitulat cartea, “Tomorrow is Another Day”, „E și mâine o zi”, fiind ultima replică din roman.
1948: Președintele SUA, Harry Truman, semnează legea privind instituirea „Planului Marshall".
La vârsta de 13 ani, Nadia Comăneci devine campioană absolută a Europei la gimnastică. Este considerată a fi una dintre cele mai bune sportive ale secolului XX și una dintre cele mai bune gimnaste ale lumii, din toate timpurile, „Zeița de la Montreal”, prima gimnastă a epocii moderne care a luat 10 absolut. Este primul sportiv român inclus în memorialul International Gymnastics Hall of Fame. La scurt timp, în 1976, Nadia Comăneci scria istorie la Montreal, cucerind trei medalii de aur, una de bronz și una de argint. Realizarea obținută a inclus-o imediat pe Nadia în Guiness Book, fiind sportiva care a obținut prima notă de zece la gimnastică în istoria Jocurilor Olimpice, precum și cea mai tânără campioană olimpică.
1978: A fost trimis prin poșta primul mesaj publicitar nesolicitat. Este considerată Ziua Spam-ului.
1979: Margaret Thatcher a devenit prima femeie prim-ministru din istoria Marii Britanii. În anii 1980, ea era considerată cea mai puternică femeie din lume. A realizat reforme profunde ale Marii Britanii, care au redat prosperitatea Regatului Unit. S-a opus comunismului. A câștigat războiul cu Argentina, a reușit să semneze acorduri cu teroriștii republicani din Irlanda de Nord. A avut legături strânse cu Statele Unite în timpul președinției lui Ronald Reagan. A încurajat reformele din Uniunea Sovietică din timpul lui Mihail Gorbaciov. A fost prim-ministru al Marii Britanii până în 1990, menținând poziția unei personalități influente până la moartea sa, în 2013.
1997: Garry Kasparov începe partida de șah cu supercomputerul IBM Deep Blue.
2023: Nouă studenți și un agent de securitate sunt uciși în împușcătura școlii din Belgrad, primul atac de acest gen în Serbia.
S-au născut:
1898: Golda Meir, educatoare și om politic ucrainean-israelian, fost prim-ministru al Israelului
1903: Bing Crosby, cântăreț, actor american
1953: Lidia Bejenaru, interpretă de muzică populară
Au decedat:
1987: Dalida, cântăreață franceză
2020: Victoria Barbă, regizoare moldoveană de film de animație
2021: Lloyd Price, vocalist american de R&B
La data de 3 mai, în întreaga lume este marcată Ziua Mondială a Libertății Presei, proclamată de către Adunarea Generală a ONU în anul 1993. Începând cu 1997, în fiecare an este decernat Premiul Mondial pentru Libertatea Presei UNESCO / Guillermo Cano. Premiul în valoare de 25.000 de dolari, este decernat unei persoane, organizații sau instituții ce se remarcă prin contribuția esențială la apărarea și promovarea libertății presei, oriunde în lume. Juriul internațional este alcătuit din 14 jurnaliști profesioniști și directori de publicații din toată lumea. Premiul poartă numele jurnalistului columbian Guillermo Cano, asasinat în 1987, pentru că a denunțat activitățile traficanților de droguri din țara sa.