Internațional

Revista presei internaționale: În ce condiții Franța va lua în calcul trimiterea propriilor militari în Ucraina? Gazprom suferă cele mai mari pierderi din ultimii 25 de ani, după ce Europa a renunțat la gazul rusesc

Presa internațională continuă să urmărească evoluția războiului ruso-ucrainean și prognozele experților privind încercările Rusiei de a prelua întregul teritoriu al Donbassului până la sfârșitul acestui an. O atenție sporită e acordată în continuare tentativelor Moscovei de a destabiliza situația din Georgia unde nu contenesc protestele de stradă față de adoptarea legii privind agenții străini. Publicațiile europene își concentrează atenția și asupra situației demografice alarmante de pe continentul european, iar presa franceză descrie noi probleme cu care se confruntă autoritățile de la Paris privind pregătirea Jocurilor Olimpice pe care Franța le va găzdui în această vară. Lidia Petrenco a selectat câteva dintre cele mai importante articole dedicate acestor subiecte și vine cu amănunte.

Rusia progresează treptat pe câmpul de luptă în direcția regiunilor ucrainene Harkov și Donețk, dar este puțin probabil ca războiul să se încheie în curând. Este evaluarea făcută ieri de șeful serviciilor americane de informații, Avril Gaines, în timpul unei audieri în Congresul Statelor Unite, relatează Vocea Americii. Președintele Comitetului pentru Servicii Armate din Senat, Jack Reed, a remarcat în timpul audierilor că Rusia va încerca să ocupe fostele state sovietice dacă nu va fi oprită în Ucraina. Un asemenea scenariu ar duce aproape sigur la un conflict militar direct între Rusia și țările NATO, a spus oficialul citat de Vocea Americii, solicitând de pe acum desfășurarea militarilor americani în flancul estic al Alianței Nord Atlantice.

Dacă armata rusă va sparge linia frontului, Franța va lua în calcul trimiterea propriilor militari în Ucraina, a declarat președintele francez Emmanuel Macron într-un interviu acordat publicației Economist. El a aminitit că Franța a mai trimis anterior trupe în alte țări, în special din Africa, pentru a le ajuta să se apere de invadatori.

Noul pachet de ajutor al SUA nu va schimba situația de pe câmpul de luptă în următoarele luni, dar va oferi Ucrainei timp pentru a mobiliza noi militari, estimează Foreign Affairs. Potrivit publicației, pe termen scurt, Ucraina va pierde teren. Deși Rusia nu are suficiente resurse pentru atacuri rapide și puternice cu tancuri, trupele sale reușesc să atragă forțele militare ucrainene în bătălii prelungite având scopul de a le epuiza și a le forța să se retragă de pe tot teritoriul Donbassului până la sfârșitul acestui an, notează Foreign Affairs. În același timp, pe termen lung, Ucraina are șansa de a prelua inițiativa pe câmpul de luptă, datorită noului pachet de sprijin oferit de SUA și în condițiile în care Rusia va avea anul viitor mai puține capacități ofensive pentru că nu și-a extins producția de artilerie, conchide Foreign Affairs.

Rusia încalcă acordurile internaționale folosind pe câmpul de luptă substanțe chimice interzise, a anunțat Departamentul american de Stat, citat The New York Times. Chiar dacă Moscova a numit acuzațiille nefondate, Statele Unite sunt sigure de credibilitatea informațiilor de care dispun și pregătesc sancțiuni urgente împotriva unor companii și instituții de stat rusești implicate în programele de dezvoltare a armelor chimice și biologice, subliniază publicația.

Concernul rus Gazprom suferă pentru prima dată în ultimii 25 de ani pierderi după ce vânzările de gaz s-au înjumătățit după ce Europa a renunțat la importurile din Rusia, scrie Bloomberg. Potrivit analiștilor, citați de agenția americană de presă, Rusia nu a reuști să găsească surse alternative pentru a exporta gaz la un preț asemănător celui cu care îl vindea Europei înainte de a invada Ucraina.

Între timp, presa de la Tbilisi relatează despre manifestațiile de stradă care au loc în Georgia împotriva adoptării legii privind obligarea asociațiilor obștești finanțate din străinătate să se înregistreze ca agenți străini. Interpressnews scrie că aseară oponenții proiectului de lege s-au adunat din nou lângă parlament, iar străzile din centrul capitalei Tbilisi au fost blocate timp de câteva ore. Potrivit publicației, nici guvernarea, nici protestatarii, nu sunt gata să facă cedări, ceea ce crește pericolul destabilizării situației din țară – obiectiv urmărit de Moscova, care ar sta în spatele acestui scenariu aplicat cu ajutorul guvernării pro-ruse de la Tbilisi.

Civil scrie că mai mulți oficiali europeni au condamnat acțiunile guvernării de la Tbilisi. Potrivit publicației, scopul Rusiei e să pună piedici încercărilor Georgiei de a se apropia de Uniunea Europeană. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, citată de Georgia today, susține că Georgia se află la o răscruce, dar ar trebui să mențină cursul pe drumul spre Europa. „Urmăresc situația din Georgia cu mare îngrijorare și condamn violența de pe străzile din Tbilisi. Poporul georgian își dorește un viitor european. Georgia se află la o răscruce de drumuri. Ar trebui să mențină cursul pe drumul spre Europa”, a scris ea pe o rețea de socializare, citată de Georgia today.

Între timp, Germania – cea mai mare economiei a Uniunii Europene – se confruntă cu mari probleme demografice, titrează Financial Times. Experții citați de publicație, atrag atenția asupra natalității scăzute din țară provocate de performanțele slabe ale economiei, care-și revine cu greu în ultimii ani, dar și de cheltuielile guvernamentale mult mai stricte. Scăderea ratei natalității, îmbătrânirea societății și reducerea forței de muncă reprezintă mari probleme pentru decidenții din Europa, deoarece sporesc presiunea asupra finanțelor publice și slăbesc prognozele de creștere economică, conchide Financial Times.

Presa franceză avertizează asupra riscului de acumulare a gunoaielor pe străzi în timpul Jocurilor Olimpice de Vară care vor avea loc la Paris. Potrivit France Press, un important sindicat francez a anunțat că operatorii de colectare a deșeurilor sunt gata să intre în grevă generală în timpul verii dacă nu vor fi majorate cu cel puțin 400 de euro salariile angajaților. Mai mult, aceștia solicită o primă unică de aproape 2000 de euro pentru cei care vor fi de serviciu în perioada jocurilor olimpice. Vom da tot ce avem mai bun din noi și vem ca acest lucru să fie luat în calcul, au declarat membri ai sindicatului pentru AFP.

În Germania, lucrătorii din sectorul feroviar amenință să intre în grevă în timpul Campionatului European de Fotbal, notează Bild. Potrivit sindicatului feroviar, amenințarea cu grevă este legată de cererile de luare a măsurilor de siguranță pentru angajați. Într-un sondaj realizat în rândul angajaților companiilor de căi ferate - conductori de tren, personal de gară și angajați ai liniei fierbinți - 64% dintre repondenți au declarat că s-au confruntat cu acte de violență sau agresiune în ultimele 12 luni, iar 36% dintre angajați se simt nesiguri la locul de muncă. Potrivit sindicatului, conductorii de tren nu ar trebui să lucreze singuri din motive de siguranță. „Angajarea dublă” ar trebui să devină un standard, consideră membrii organizației.

Lidia Petrenco

Lidia Petrenco

Autor

Citește mai mult