Măsuri de prevenire a incendiilor în Noaptea Învierii: recomandări pentru cetățeni și enoriași
Peste 450 de pompieri și salvatori vor fi la datorie în Noaptea Învierii pentru a preveni și lichida consecințele situațiilor de risc. Cu toate acestea, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență îndeamnă cetățenii să utilizeze cu prudență lumânările și candelele, iar maturii sunt rugați să-și monitorizeze minorii și să nu le permită jocul cu chibrituri și focul deschis.
Mai mult, se recomandă evitarea aglomerării de persoane în incinta edificiilor, iar în cazul unei situații excepționale căile de evacuare trebuie să fie deschise cu scopul evacuării prompte a persoanelor.
Enoriașii sunt îndemnați să nu parcheze mijloacele personale de transport în mod neregulamentar în preajma lăcașelor de cult.
De asemenea, pentru a preveni situațiile de risc în clădirile bisericilor și mănăstire se interzice suprasolicitarea circuitelor electrice prin conectarea mai multor consumatori decât cei prevăzuți pentru instalația respectivă.
Sobele și coșurile de fum la biserici și mănăstire trebuie să fie verificate. Bisericile trebuie să fie dotate cu mijloace de primă intervenție, iar încăperile trebuie să fie bine aerisite.
Precizăm că în Republica Moldova se desfășoară „Campania de prevenire a incendiilor și situațiilor de risc în perioada sărbătorilor Pascale” în toate raioanele țării.
Conform datelor IGSU, pe parcursul lunii aprilie 2024, specialiștii din cadrul instituției au desfășurat activitățile de prevenire în 1400 lăcașe de cult a diferitor confesiuni religioase, fiind instruiți 4 581 de slujitori a lăcașelor de cult privind respectării normelor antiincendiare și regulilor de securitate.