Social

Recomandări pentru o alimentație echilibrată de sărbătorile pascale

Sărbătorile Pascale sunt însoțite de diverse tradiții, inclusiv alimentare. Astfel, pe masa de sărbătoare se regăsesc produse din carne, ouăle vopsite, tradiționalul cozonac și alte alimente dulci. Abuzul alimentar, în special după o perioadă de post, poate avea consecințe neplăcute, avertizează experții. Nutriționiștii recomandă moderație alimentară și mișcare.

Consumul exagerat de alimente prea grele poate cauza probleme de sănătate. Astfel, pentru a evita consecințele negative, nutriționista Maria-Victoria Racu le recomandă oamenilor consumul moderat de alimente, însoțit de salate din legume pentru a crea un echilibru alimentar. Potrivit ei, salatele ar trebui să constituie jumătate din meniul nostru de sărbători.
Insert: Maria-Victoria Racu

„Trebuie să prioritizăm salatele care sunt asezonate, cu uleiuri nerafinate presate la rece sau cu sosuri naturale, precum cel din lămâie, iaurt sau smântână în detrimentul maionezelor și altor sosuri hipercalorice. Pe masa de sărbători, în cazul în care am ținut post cu toată strictețea, nu trebuie să se regăsească foarte multe produse din carne greu digerabilă, aici urmează să se regăsească carnea de pasăre, de iepure sau peștele și produsele lactate, fermentate, pentru că ele ne ajută la digestia alimentelor. Toate produsele alimentare preparate, în special, cele care conțin maioneză sau torturile cu cremă, nu se păstrează la temperatura camerei mai mult de două ore.”

Cozonacul și alte alimente dulci sunt de nelipsit pe masa de sărbătoare, însă trebuie consumate separat, ca o gustare, a menționat pentru postul nostru de radio, medicul Luminița Suveică.

„Dacă vorbim de cozonacul care este și pasca, ele pot să fie consumate ca o bază de desert deja, după ce a fost consumată mâncarea de bază. Când se consumă mai multe feluri de bucate, pot apărea indigestii. De asemenea, recomand dacă a fost o masă mai copioasă, să se meargă la o plimbare pentru ca să avem o mai bună digestie.”

Autor: Cristina Prisacari

Citește mai mult