Internațional

Steagurile și simbolurile rusești, interzise pe 9 mai la Berlin

La Berlin, capitala Germaniei, steagurile rusești, panglicile Sfântul Gheorghe, uniformele de luptă, ordinele și medaliile, cântecele militare și de marș, precum și simbolurile care glorifică războiul Rusiei împotriva Ucrainei au fost interzise în timpul festivităților dedicate încheierii celui de-al Doilea Război Mondial, în perioada 8-9 mai. Poliția a publicat un regulament în acest sens. Ambasada Rusiei în Germania a catalogat decizia drept „inacceptabilă”, conform informațiilor furnizate de Deutsche Welle.

Associated Press / Ofițeri de poliție la memorialul războiului sovietic din Berlin
Sursa: Associated Press / Ofițeri de poliție la memorialul războiului sovietic din Berlin

Steagurile rusești, panglicile Sfântul Gheorghe, uniformele de luptă ordinele și medaliile, cântecele militare și de marș, precum și simbolurile care glorifică războiul Rusiei împotriva Ucrainei, inclusiv însemnul „Z”, sunt interzise în interiorul și în apropierea monumentelor comemorative, conform unui regulament al poliției făcut public în seara zilei de 7 mai.

Excepțiile sunt făcute pentru veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, diplomați și alți reprezentanți guvernamentali. De asemenea, restricțiile nu se aplică mitingurilor desfășurate în afara monumentelor și zonelor din jurul acestora, care au loc conform normelor legale privind întrunirile.

Ambasada Rusiei la Berlin a cerut autorităților din capitala germană să ridice interdicția de a folosi damfuri și simboluri rusești în zona monumentelor sovietice. Diplomații ruși consideră că aceasta este o discriminare contrară spiritului de reconciliere istorică între popoarele Rusiei și Germaniei în perioada postbelică. 79 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial în Europa sunt marcați în acest an de comunitatea mondială. În Germania, evenimentele au loc pe 8 mai, iar în Rusia și majoritatea celorlalte țări din fosta URSS – pe 9 mai. Această diferență este din cauza fusului orar în momentul semnării tratatului de capitulare a Germaniei naziste.

În contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, care a intrat în al treilea an, festivitățile din ultimii doi ani au generat conflicte între membrii diferitelor grupuri de demonstranți.

Citește mai mult