Social

Calendarul Zilei // Interpretul Nicolae Glib împlinește 75 de ani!

Radio Moldova vă prezintă Calendarul Zilei - cele mai importante evenimente, pe care le consemnăm astăzi, 10 mai.

1871: Franța este nevoită să semneze Tratatul de la Frankfurt, în urma înfrângerii războiului cu Prusia. Franța pierde Alsacia-Lorena.

1872: Sufrageta Victoria Woodhull este nominalizată pentru a fi prima femeie la funcția de președinte al Statelor Unite, deși femeile nu aveau drept de vot în SUA. A fost arestată în ziua scrutinului, iar numărul voturilor nu se cunoaște nici astăzi. Woodhull a candidat din partea Partidului pentru Drepturi Egale, susținând votul femeilor și egalitatea în drepturi. Partenerul ei în echipa candidată a fost liderul aboliționist Frederick Douglass. Activistă pentru drepturile femeilor și reforme ale muncii, Woodhull a fost, de asemenea, o susținătoare a „dragostei fără constrângeri”, sintagmă prin care înțelegea libertatea oamenilor de a se căsători, divorța și a avea copii fără restricții sociale. În 2001, Victoria Woodhull a fost inclusă postum în National Women's Hall of Fame.

1940: Winston Churchill devine prim-ministru al Marii Britanii.

1940: Germania invadează Franța, Țările de Jos, Belgia și Marele Ducat de Luxemburg. Regatul Unit ocupă Islanda.

1981: François Mitterrand câștigă al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Franța și devine primul președinte socialist al Republicii a cincea.

2005: La Berlin a fost inaugurat Memorialul Victimelor Holocaustului. Memorialul a fost ridicat în apropierea Reichstagului din Berlin, în parcul Tiergarten. El se află în vecinătatea memorialului Holocaustului dedicat evreilor europeni care au devenit victime ale persecuțiilor rasiale și a fost proiectat de artistul israelian Dani Karavan. În mijlocul memorialului se află un bazin în care se pune zilnic o floare. Poezia "Auschwitz" a poetului italian Santino Spinelli este gravată în jurul fantanii. Multe pietre sunt inscripționate cu numele lagărelor de concentrare, înființate de către naziști. Istoricii spun că aproape 500 de mii de etnici romi din Europa, considerați "inferiori din punct de vedere rasial", au fost asasinați în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

S-au născut:

1921: Feodosie Cucerenco, vinificator, inventator din R. Moldova. A creat vinurile: „Ciumai”, „Roșu de salcie”, „Muscat moldovenesc”, „Noroc”, „Cabernet” ș.a.

La 10 mai 1949, în satul Pepeni, Sîngerei s-a nascut interpretul de muzică populară, Nicolae Glib. A studiat la Școala Gimnazială Muzicală „Ștefan Neaga”, ulterior, a fost student la Institutul de Arte „Gavriil Musicescu” din Chișinău. Și-a început cariera profesională ca solist pentru Orchestra Ansamblului de Dans Popular „Joc”. Din 1972 până în 1985, a fost solist în orchestra de muzică populară „Folclor”, unde a avut cei mai rodnici ani ai carierei sale artistice. În acea perioadă, a înregistrat și cele mai faimoase melodii: „Moldovean ca mine nu-i”, „Băsmăluța”, „Doar o viață are omul”. Nicolae Glib a făcut parte din numeroase duete alături de Valentina Cojocaru, Dumitru Blajinu, Sergiu Cuciuc, Nicolae Botgros, Boris Rudenco și alții. În prezent, apare pe scenă însoțit de fiul său, Isidor Glib.

Elena Chirilov

Elena Chirilov

Autor

Citește mai mult