Social

Revista presei: Uniunea Europeană este cel mai reușit proiect politic al secolului XX; Politică plătită pe Facebook: Platon conduce în topul cheltuielilor, Șor și Guvernul Recean îi calcă pe urme

Uniunea Europeană este cel mai reușit proiect politic al secolului XX, care a adus pace și prosperitate pe un continent care pornise două conflagrații mondiale și Fugarul Veaceslav Platon a cheltuit aproape 55 de mii de euro pentru a critica puterea pe Facebook, în ultimele trei luni – sunt unele subiecte din presă, trecute în revistă de Victoria Popa.

Ziarul NAȚIONAL publică o anchetă intitulată „Ce trebuie să știe cetățenii Republicii Moldova despre integrarea europeană?” De Ziua Europei, Ziarul NAȚIONAL le-a propus unor oameni de cultură, diplomați, scriitori și jurnaliști să răspundă la întrebările: dacă-i emoționează cuvântul Europa; unde se simt acasă; ce trebuie să știe cetățenii Republicii Moldova despre integrarea europeană și ce vor face de Ziua Europei. Pentru Robert Adam, fost director al Institutului Cultural Român Bruxelles, autor, cercetător, București, „Uniunea Europeană este cel mai reușit proiect politic al secolului XX, care a adus pace și prosperitate pe un continent care pornise două conflagrații mondiale”. Dorina Khalil-Butucioc, doctor în studiul artelor și culturologie din Germania, originară din Republica Moldova a spus că „EU sunt EUropa!”: ca elevă era pasionată de legendele ei, ca studentă visa să o descopere, iar ca matur savurează să o locuiască și să o cutreiere. Pe 9 – 12 mai, în Germania, sunt zile libere. Pentru Dorina este cea mai bună ocazie să descopere o următoare țară din Europa... A fost în vreo 15 țări europene, săptămâna aceasta va merge în una dintre cele mai mici, dar mai europene țări: Luxemburg.

„Politică plătită pe Facebook: Platon conduce în topul cheltuielilor, Șor și Guvernul Recean îi calcă pe urme”, titrează Europa Liberă. Fugarul Veaceslav Platon a cheltuit aproape 55 de mii de euro pentru a critica puterea pe Facebook, în ultimele trei luni. Platon se situează pe primul loc într-un clasament al cheltuielilor și depășește de zeci de ori guvernul Recean, care a plătit și el pentru postări sponsorizate pe Facebook. Controversatul om de afaceri care se ascunde la Londra și-a promovat propriile opinii despre puterea în frunte cu Maia Sandu, dar mai ales criticile care răsună în podcasturile partenerei sale, Natalia Morari, arată datele pentru ultimele 90 de zile publicate de compania Meta, care deține Facebook. Morari își promovează conținutul pe bani și singură, situându-se pe locul doi după Platon în clasamentul tuturor cheltuielilor raportate de Meta pentru postări plătite care țintesc publicul din Republica Moldova. Din 5 februarie până în 4 mai, Morari a cheltuit aproape 9 mii de euro. Câteva pagini de Facebook unde apare conținut favorabil altui fugar, Ilan Șor, au cheltuit împreună aproximativ 30 de mii de euro pentru a promova mesaje politice pe Facebook în ultimele trei luni. Europa Liberă mai scrie că și Guvernul a cheltuit mii de euro prin Cancelaria de Stat pentru a-și promova realizările în cadrul unei campanii supranumite „Guvernul construiește”. Postări ale campaniei sunt promovate pe bani și de premierul Dorin Recean cu ajutorul paginii sale personale, dar și de pagina partidului de guvernământ PAS.

Etapa de preaderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană reprezintă etapa pentru care Republica Moldova urmează să se pregătească, în vederea accesării de fonduri. Pregătirile vizează, deopotrivă, instituțiile de stat, dar și administrațiile publice locale și regionale. Exemplul României, țară membră a UE din 2007, pe domeniul atragerii de fonduri europene este unul relevant.

Într-o dezbatere la IPN, Tana Alexandra Foarfă, director al Centrului de Expertiză Europeană „Europuls” de la Bruxelles, consilier pe politici economice în Parlamentul European, a declarat că „Drumul spre aderare nu e ceva care vine la o anumită dată. Este important să intrăm în mentalitatea că suntem pe acest drum înspre Uniunea Europeană și că toate pregătirile au început deja. Chiar înainte de deschiderea tuturor negocierilor și chiar în pregătirea acordării statutului de țară-candidată, la nivel european se discuta deja cum anume să se construiască un pachet de sprijin pentru Republica Moldova”.

Participant la dezbaterea IPN, Dionisie Ternovschi, președintele Consiliul Raional Ungheni, a afirmat că fondurile de preaderare vor ajuta Republica Moldova să se dezvolte mai rapid, iar primarii și președinții de raioane trebuie să fie pregătiți pentru a accesa aceste fonduri. Potrivit lui Dionisie Ternovschi, toți primarii sunt încurajați să vină cu propuneri de proiecte și să-și ajusteze actele necesare în acest sens pentru a fi eligibili în procesul de absorbție a fondurilor europene. Dionisie Ternovschi spune că Unghenii sunt privilegiați din perspectiva accesării fondurilor europene, beneficiind de programul EU4 Moldova: Regiuni-Cheie. Președintele Consiliul Raional Ungheni mai spune că s-a reușit implementarea multor programe și proiecte transfrontaliere, atât în municipiu, cât și în raion. Pe parcursul ultimilor ani s-au realizat multe lucruri pe care ar putea fi demonstrate ca modele de beneficii generate de fondurile europene.

În editorialul său pentru Deschide.md, expertul în politică externă de la București, Mihai Isac, scrie că atât România, cât și alte state membre NATO, cum sunt Statele Unite susțin integrarea europeană a Republicii Moldova, respectând legislația națională și internațională. Potrivit expertului, reprezentanții NATO au menționat în mod repetat că orice formă de colaborare dintre Alianță și Republica Moldova se va face în parametrii legislației naționale a acesteia și doar în urma solicitărilor venite din partea Chișinăului. Intensificarea ofensivei ilegale a Federației Ruse împotriva Ucrainei, un stat independent a cărui securitate era garantată de semnătura Moscovei pe Tratatul de la Budapesta, pune Republica Moldova în fața unor noi amenințări. Prezența contingentului militar rus de ocupație din estul Republicii Moldova, inclusiv a reprezentanțelor regionale ale serviciilor federale ruse de informații, pune în pericol securitatea întregii populații din republică, inclusiv din zona locuită de comunitățile găgăuză, bulgară, dar și populația din zona aflată sub ocupație militară rusă. Chișinăul are nevoie de aliați și parteneri predictibili, care își respectă cuvântul dat și prevederile tratatelor semnate în fața comunității internaționale, așa cum este România, susține Mihai Isac.

Ziua Europei va fi celebrată mâine în PMAN, iar autoritățile au pregătit un program special pentru a marca data care a readus pacea pe continentul european. În context, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a dat asigurări, în cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV, că autoritățile au întreprins toate măsurile de securitate pentru a evita eventuale ciocniri, altercații sau conflicte între diferite grupuri de cetățeni, care ar putea fi instigați la asemenea acțiuni de anumiți exponenți politici. Riscul cel mai mare este că unii cetățeni pot crede în narațiunile false și miturile deseori lipsite de fundament istoric pe care Federația Rusă le-a construit în jurul zilei de 9 mai. Și tocmai de aceea, autoritățile trebuie să-și îndepliniească rolul de a informa și a pune la curent cetățenii despre falsurile la care ar putea fi expuși, a declarat reprezentantul executivului de la Chișinău.

În Europa se pune accent pe sfârșitul războiului, pe înfrângerea nazismului, fascismului. Pe 9 mai se mai marchează și începutul creării Europei unite, unui loc de încredere între statele europene care până la o anumită etapă istorică s-au aflat mereu în confruntare. S-au pus bazele unei Europe în care să poată fie ținută pacea, buna înțelegere, conlucrarea, cooperarea și prosperitatea, a declarat editorialistul Ziarului Național, Nicolae Negru, în cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova. Potrivit lui Negru, ceea ce face azi Rusia, ea, dimpotrivă vrea să asigure acest spirit de confruntare, își atribuie pe deplin rolul învingător asupra nazismului, negând rolul Statelor Unite, fără de care nu ar fi învins Uniunea Sovietică. Deși Moscova acuză pe alții că rescrie istoria, ea este, de fapt, cea care rescrie istoria, în scopuri propagandistice, imperiale. Creează această psihoză militaristă pentru anumite scopuri și interne, și externe, în scopuri imperiale, nu de menținere a păcii, nu de conlucrare, de parteneriat strategic, dar de restaurare a unei ordini în care ea a beneficiat, a fost un fel de monopolist și acum și-ar dori-o întoarsă, dar alte popoare nu doresc acest lucru", a declarat editorialistul Nicolae Negru.

În același timp, expertul WatchDog, Andrei Curăraru, evidențiază că cele două sărbători coincid perfect, ambele reprezentând aspirații de pace și unitate în Europa, îndemnând la o celebrare civilizată și pașnică a acestor momente istorice.

Evaluarea care a început în cadrul instanțelor de Apel este principala cauza ce a determinat demisia a jumătate dintre judecătorii Curții de Apel Chișinău, consideră expertul în justiție Vadim Vieru, de la Asociația Promo-Lex, opinia spusă într-un interviu la Radio Chișinău. Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat în ședința de 7 mai 2024 cererile de demisie a 20 de judecători din cei 40 de la Curtea de Apel Chișinău. În opinia expertului, pentru a nu admite blocarea Curții, o soluție ar putea fi transferul de judecători de la alte instanțe la Curtea de Apel Chișinău, ca și în cazul Curții Supreme de Justiție.

Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Jānis Mažeiks se declară, într-o emisiune la TV8, dezamăgit de demiterea vicepreședintelui Adunării Populare a Găgăuziei, Alexandru Tarnavski. Înaltul oficial european susține că vestea l-a întristat în condițiile în care Tarnavski a fost una dintre persoanele care a promovat activ ideea păstrării unui dialog între Chișinău și Comrat. Jānis Mažeiks a subliniat că principiul autonomiei este important pentru Uniunea Europeană, însă a mai spus și că statul trebuie să poată funcționa ca un tot întreg.

Citește mai mult