Social

Revista presei: R. Moldova nu și-a pierdut niciodată spiritul european, în pofida presiunilor și terorilor la care a fost supusă în trecut; 9 mai sau cum se împacă două sărbători într-o singură zi în R. Moldova

Ziua Europei a fost celebrată și la Chișinău, în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN), sub sloganul „Europa ești tu”. La evenimentul de deschidere a Orășelului European a participat și comisarul european pentru Buget și Administrație, Johannes Hahn, care a declarat că Republica Moldova ar putea deveni membră a Uniunii Europene mai devreme de anul 2030 și marcarea în aceeași zi, pe 9 mai, prin evenimente publice a Zilei Europei și a Zilei Victoriei ar putea fi un prim pas spre reconcilierea socială pe care-l face guvernarea PAS – sunt unele subiecte din presă, trecute în revistă de Victoria Popa.

Zeci de mesaje de susținere pentru Republica Moldova au răsunat pe 9 mai în plenul Parlamentului de la Chișinău, acolo unde a avut loc reuniunea comună a președinților grupurilor de prietenie din parlamentele statelor membre ale blocului comunitar. Prezent la eveniment, senatorul român Daniel Fenechiu a subliniat că Republica Moldova nu și-a pierdut niciodată spiritul european, în pofida presiunilor și terorilor la care a fost supusă în trecut, transmite Radio Chișinău. „Vă asigur de faptul că de câte ori Moldova are un succes, în România este bucurie. Moldova este Europa!”, a declarat senatorul român.

TVR Moldova informează că pe 9 mai este Ziua Europei, o zi în care se sărbătorește libertatea, unitatea și semnarea Declarației ministrului francez de Externe, Robert Schuman, din 9 mai 1950, care a pus bazele Uniunii Europene. Ziua Europei a fost celebrată și la Chișinău, în Piața Marii Adunări Naționale, sub sloganul „Europa ești tu”. La evenimentul de deschidere a Orășelului European a participat și comisarul european pentru Buget și Administrație, Johannes Hahn. Oficialul European a declarat că Republica Moldova ar putea deveni membră a Uniunii Europene mai devreme de anul 2030.

Johannes Hahn a mai declarat, potrivit politik.md, că însoțește Republica Moldova de mai bine de zece ani, în diferite sarcini. A văzut și urcușuri, și coborâșuri, dar acum vede doar urcușuri și este încrezător. „Cum a spus președinta Maia Sandu, mai este de lucru, dar sunt încrezător că în curând putem da start negocierilor și apoi totul e posibil”, a declarat Johannes Hahn.

În cadrul evenimentului, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că „ziua în care războiul a fost oprit ne lasă amintirea dureroasă a morții și suferinței. Însă această zi marchează și pasul care a dus la cea mai importantă renaștere a continentului european. Crearea Uniunii Europene a garantat și garantează pacea între țările sale. Moldova alege Europa”, a spus șefa statului.

Totodată, potrivit Ziarului Național, Maia Sandu speră că Republica Moldova va adera la Uniunea Europeană împreună cu raioanele din stânga Nistrului. Astfel, cetățenii din Transnistria ar trebui să fie cei mai interesați de aderarea la Uniunea Europeană, în condițiile în care vor dori să beneficieze în continuare de Acordul de Liber Schimb cu Uniunea Europeană, dar și să aibă parte de alte facilități.

9 mai nu a fost o Zi a Victoriei pentru Basarabia, care a avut de pătimit de pe seama ocupației sovietice. Declarația a fost făcută de istoricul Ion Eremia în cadrul unei emisiuni pe Deschide.md. Potrivit lui, nimeni nu i-a chemat aici pe așa zișii „eliberatori” sovietici în 1940, iar intrarea României în război, un an mai târziu, a fost una corectă, având scopul eliberării teritoriilor sale istorice.

Potrivit istoricului Anatol Petrencu, basarabenii au avut de pătimit, pentru că în 1940 au venit tancurile sovietice peste ei, așa-numita „eliberare”. „Nimeni nu i-a chemat, nu a fost în România niciun partid sau un politician care cerea rușilor să elibereze Basarabia. Au venit în bună înțelegere cu Germania, iar această primă ocupație sovietică ne-a costat foarte mult. Au fost deportați în Siberia foarte mulți basarabeni, inclusiv primul val în noaptea din 12 spre 13 iunie 1941, în care au fost ridicați cei mai buni gospodari, 600 și ceva din 1000 de primari câți aveam noi atunci. Apoi gospodării distruse, jecmăneli” a declarat Petrencu, în aceeași emisiune. Istoricul susține că, în 1941, România a intrat în război pentru a elibera Basarabia de ocupația sovietică.

Despre 9 mai sau cum se împacă două sărbători într-o singură zi în Republica Moldova explică Europa Liberă. Marcarea în aceeași zi, pe 9 mai, prin evenimente publice a Zilei Europei și a Zilei Victoriei ar putea fi un prim pas spre reconcilierea socială pe care-l face guvernarea PAS, opinează sociologul Vitalie Sprînceană în podcastul Europei Libere.

El crede că politicienii ar trebui să renunțe la politizarea acestei zile, pentru a nu instiga la ciocniri grupuri sociale cu viziuni diferite. În Republica Moldova, potrivit hotărârii cu privire la zilele comemorative, de sărbătoare și de odihnă, pe 9 mai sunt marcate două sărbători: Ziua Victoriei, moștenită din perioada sovietică, și Ziua Europei, care a devenit sărbătoare națională în anul 2017.

Ambasadorii statelor membre ale UE au transmis mesaje de Ziua Europei, susținând ideea că „cea mai nobilă valoare care ne unește este solidaritatea”, anunță Moldova 1. De mai bine de 70 de ani, Europa oferă pace, prosperitate și dezvoltare. Ambasadorii Uniunii Europene acreditați la Chișinău au felicitat poporul Republicii Moldova cu ocazia Zilei Europei cu mențiunea că locul nostru este în familia comunității. Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Jānis Mažeiks, a îndemnat moldovenii să participe la referendumul pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov se declară încrezătoare că referendumul privind integrarea europeană, care va avea loc în octombrie, la pachet cu alegerea președintelui țării, va avea succes. În cazul unui eșec, însă, Guvernul ar urma să decidă dacă Biroul pe care îl conduce își mai are sau nu rostul. Declarațiile au fost făcute de Gherasimov în cadrul unei emisiuni de la TV8. Viceprim-ministra pentru Integrare Europeană a mai spus că felul în care Republica Moldova va vota la referendum va fi un semnal foarte important la Bruxelles.

Într-un interviu pentru MOLDPRES, acordat cu ocazia Zilei Europei, premierul Dorin Recean cheamă toți cetățenii să participe la referendum, pentru a nu lăsa pe alții să ne decidă viitorul, ci să ne hotărâm singuri soarta. Odată cu introducerea vectorului european în Constituție, toată clasa politică, Parlamentul, instituțiile statului vor fi obligate să-l urmeze.

Odată cu intrarea în Uniunea Europeană, în România au avut loc schimbări nu doar în infrastructură, ci și la nivel de mentalitate, prin înțelegerea faptului că în Uniunea Europeană suntem mai puternici, a declarat prim-colaborator al Ambasadei României în Republica Moldova, Ovidiu Năftănăilă, într-un interviu pentru Radio Chișinău. Ovidiu Năftănăilă crede că nu exagerează să spună că România a fost, este și va rămâne cel mai mare susținător al parcursului european al Republicii Moldova. Aceasta se vede nu doar la nivelul conexiunilor politice dintre cele două țări, dar mai ales la nivelul proiectelor comune, care contribuie la integrarea și la ancorarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, susține el. Reprezentantul Ambasadei României la Chișinău vorbește de proiecte în domeniul energetic, infrastructurii și, poate ce este cel mai important, proiecte care conectează comunități de pe ambele maluri ale Prutului.

Citește mai mult