Opinii: Sesizarea BCS privind votul prin corespondență nu ar avea șanse să fie admisă de CC
Noua sesizare vizând votul prin corespondență, depusă de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) la Curtea Constituțională (CC), ar putea fi declarată inadmisibilă, anticipează doctorul în drept Nicolae Osmochescu și deputatul PAS, Vasile Grădinaru.
„Eu de exemplu nu văd nici un motiv de ce votul prin corespondență ar fi un vot neconstituțional. Se practică în multe țări și votul electronic, și votul prin corespondență, și votul mai mult de două zile”, explică fostul judecător al Curții Constituționale, Nicolae Osmochescu.
În opinia constituționalistului, votul prin corespondență trebuie implementat acolo unde sunt cei mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova.
Și deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Vasile Grădinaru, vicepreședintele Comisie juridice, numiri și imunități, crede că Înalta Curte va declara inadmisibilă sesizarea opoziției parlamentare. Parlamentarul face trimitere la câteva obligațiuni pe care le are statul.
„Unu - ca să asigure dreptul la vot pentru toată lumea, al doilea lucru pentru că asemenea derogări de exercitare clasică a dreptului la vot se fac pentru diferite categorii sociale și aici cunoaștem exemple când este vorba de deschiderea secțiilor de vot în spitale”. Grădinaru mai spune că e „neconstituțional” să nu asigurăm dreptul la vot cetățenilor care trebuie să parcurgă sute de kilometri până la secția de vot.
Contestând legea, luni, la Curtea Constituțională, președintele fracțiunii BCS, Vlad Batrîncea a acuzat guvernarea PAS de subiectivism în selectarea țărilor unde ar urma să fie pilotat votul prin corespondență și de favorizarea anumitor categorii de alegători.
„Înțelegem că în cadrul alegerilor prezidențiale din anul 2020, anume în aceste secții de votare, Maia Sandu, candidatul la funcția de președinte, a obținut cel mai mare număr de voturi, între 94 și 97 de procente. Adică înțelegem foarte bine de ce au fost selectate aceste țări și în ce condiții inegale vor vota restul alegătorilor din alte țări europene, Federația Rusă, etc.”, susține deputatul socialist.
În argumentarea sesizării, Vlad Batrîncea menționează că respectiva lege ar încălca principiile constituționale și internaționale care garantează drepturi egale tuturor alegătorilor, indiferent de locația lor, fie în Republica Moldova, fie în alte țări.
Legea privind implementarea parțială a votului prin corespondență a fost promulgată de președinta Maia Sandu pe 8 mai, iar decretul a fost publicat în Monitorul Oficial pe 10 mai. Pe 14 mai a fost contestată la Curtea Constituțională de un grup de 9 deputați afiliați blocului „Victorie”, constituit recent la Moscova.
Menționăm că cetățenii Republicii Moldova stabiliți în Statele Unite ale Americii, Canada, Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda vor putea vota prin corespondență la apropiatele alegeri prezidențiale și la referendumul constituțional republican din 20 octombrie.
Proiectul de lege privind implementarea parțială a votului prin corespondență a fost adoptat în lectură finală de deputații partidului de guvernământ PAS la 26 aprilie curent.
După adoptarea proiectului de lege în lectură finală, deputatul PAS, Radu Marian, a spus că pilotarea votului prin corespondență le va permite autorităților să îmbunătățească procesul electoral, astfel încât, la scrutinul parlamentar din anul viitor, votul prin corespondență să poată fi aplicat în toată lumea.
Maia Sandu și PAS au promis să ușureze votul pentru moldovenii din străinătate, care erau uneori nevoiți să parcurgă distanțe mari pentru a ajunge la urne.
Pentru a putea vota prin corespondență, cetățenii moldoveni din cele șase țări menționate mai sus vor trebuie să se înregistreze online, în prealabil, pe site-ul Comisiei Electorale Centrale. Buletinele de vot vor fi expediate prin intermediul poștei diplomatice sau a serviciilor poștale obișnuite.
Într-un interviu pentru Radio Moldova, secretarul Comisiei Electorale Centrale, Pavel Postică, a explicat că introducerea votului prin corespondență în anumite state nu anulează procedura obișnuită de vot. Din contră, asta vine ca o procedură suplimentară pentru doritorii, doar pentru cei care se vor înregistra înainte pentru această modalitate alternativă de vot.