Cetățenii din stînga Nistrului privesc cu încredere spre Uniunea Europeană, afirmă Oleg Serebrian
Tot mai mulți cetățeni din regiunea transnistreană privesc cu simpatie sau cu înțelegere către Uniunea Europeană a declarat vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, într-un interviu în exclusivitate pentru Moldova 1. Oficialul consideră că această atitudine reprezintă deja un pas important. De asemenea, el susține că Uniunea Europeană, care în prezent are doar statut de observator în procesul de reintegrare, ar trebui să obțină un statut de membru deplin al formatului de negocieri.
„Fără îndoială procesul de integrare europeană va afecta într-un mod pozitiv și economia și societatea. După cum ziceam, tot mai multă lume înțelege acest lucru, mai ales din mediul de afaceri, tineri mulți dintre care își fac studiile în occident. Faptul că tot mai mulți tineri din regiunea transnistreană merg pentru a face studii în vestul Europei, în Uniunea Europeană e un indicator al acestei atractivități mai mari a Uniunii Europene, a faptului că lumea din partea stângă a Nistrului privește cu încredere spre acest viitor european”, a declarat Oleg Serebrian.
Agenții economici din regiunea transnistreană sunt tot mai atrași de Uniunea Europeană. În anul 2023, peste 70% din exporturi și 56% din importuri au vizat Uniunea Europeană. Referitor la formatul de negocieri 5 + 2, care este blocat din 2019, Oleg Serebrian a subliniat că acesta nu poate fi reluat din cauza războiului dintre Rusia și Ucraina. Chișinăul și Tiraspolul fac parte din formatul 5 + 2 ca părți implicate în conflict, iar Rusia, Ucraina și OSCE acționează ca mediatori, în timp ce Uniunea Europeană și Statele Unite au statut de observatori.