ONG de media solicită tragerea la răspundere a persoanelor care au agresat două jurnaliste la Complexul Eternitate
Două jurnaliste au fost agresate fizic și verbal de către unii participanți la „Marșul Victoriei”, desfășurat pe 9 mai, la Complexul Eternitate. Incidentul a fost filmat și distribuit pe rețelele sociale. Drept urmare, mai multe ONG de media au făcut publică o declarație în care condamnă aceste acțiuni ilegale îndreptate împotriva reprezentanților presei.
„Mai mulți oameni au înconjurat-o pe Viorica, nemulțumiți de faptul că ea era îmbrăcată într-un tricou cu culorile drapelului ucrainean. Ei au considerat că ea e o provocatoare și au insistat ca ea să dezbrace tricoul. Eu am început a filma. În acest moment un bărbat s-a apropiat de mine, m-a lovit peste mână, numindu-mă cu cuvinte indecente. Mi-au spus că mă car în România. Personal, am avut astfel de situații, mai ales la 9 mai. În cazurile în care am apelat la poliție, am simțit cumva mușamalizarea și eu nu am încredere că poliția o să facă ceva”.
Contactați telefonic pentru a obține o reacție la declarațiile jurnalistei, atât colaboratorii Serviciului de presă al poliției, cât și organizatorii manifestației nu au răspuns apelurilor noastre.
Directorul executiv al Presei Independente, Petru Macovei, unul dintre semnatarii declarației, a afirmat pentru postul nostru de radio că nu este primul caz când jurnaliștii sunt agresați în timpul manifestațiilor de 9 mai.
„Este încă un caz când organizatorii protestelor nu au grijă ca participanții să se comporte civilizat, inclusiv în raport cu jurnaliștii. Este absolut necesar ca instituțiile statului să reacționeze, iar cei care atacă jurnaliștii să fie sancționați pentru a crea precedente, astfel ca cetățenii care au dreptul să protesteze, au dreptul să participe la anumite evenimente și trebuie să respecte munca jurnalistului și să nu-și permită atacuri în raport cu aceștia”.
„Cerem organelor de drept ale Republicii Moldova ca, în virtutea atribuțiilor legale ce le revin, să ia act de faptele comise și să intenteze procedurile prevăzute de lege în vederea tragerii la răspundere a agresorilor”, se arată în declarația ONG de media.
Menționăm că, potrivit Legii cu privire la libertatea de exprimare, statul garantează libertatea de exprimare a presei, iar împiedicarea ilegală intenționată a activității mass-mediei este pasibilă de răspundere penală.
Potrivit Asociației Presei Independente 42 de jurnaliști au fost supuși atacurilor la proteste sau în mediul online, pe parcursul anului 2023.