Internațional

Ucraina ar putea recruta până la 20.000 de deținuți pentru a-și întări armata

Ucraina ar putea recruta între 10.000 și 20.000 de deținuți pentru a-și întări armata, a declarat vineri, pentru BBC, ministrul justiției, Denis Maliuska, după ce Rada Supremă (Parlamentul) a aprobat joi o lege care permite anumitor categorii de condamnați să iasă mai repede din închisoare dacă se înrolează.

„Fac campanie pentru mobilizarea condamnaților și pentru a nu încălca standardele privind numărul de persoane pe metru pătrat" în penitenciare”, a spus ministrul ucrainean, care a justificat ''oportunitatea'' ca deținuții să meargă în armată prin aceea că reprezintă o formă de reabilitare, mai ales pentru cei care au comis delicte atunci când erau foarte tineri.

El a adăugat că mult va depinde de comisiile medicale militare.

Legea adoptată de Rada interzice mobilizarea celor condamnați pentru infracțiuni grave, precum omor cu premeditare, viol, violență sexuală, precum și a celor care au primit sentințe pentru infracțiuni contra siguranței naționale.

Restricțiile se aplică și oficialilor condamnați pentru corupție. Cu toate acestea, în versiunea finală a legii, eliberarea condiționată pentru serviciul în Forțele Armate ale Ucrainei a fost permisă pentru cei care au comis o crimă neintenționată (cu excepția celor care au comis o astfel de infracțiune în stare de ebrietate sau sub influența medicamentelor).

Mobilizarea deținuților este posibilă numai prin hotărâre judecătorească și trebuie să fie o decizie voluntară a persoanei, cu acordul comandantului unității militare. Deținutul trebuie să fie apt pentru serviciul în Forțele Armate ale Ucrainei din cauza stării sale mintale și a sănătății sale. Nu ar trebui să rămână mai mult de trei ani până la expirarea pedepsei sale.

Foștii deținuți vor servi în unități speciale și vor fi supravegheați de comandanții unității militare în care sunt trimiși trebuie.

Solicitat de corespondentul BBC să comenteze faptul că anterior doar autoritățile ruse erau implicate în mobilizarea deținuților pe front, ministrul ucrainean a spus că în Rusia deținuții au fost obligați să plece pe front.

„Aș fi orb dacă nu aș vedea paralela. Desigur, există o paralelă. Nu este nevoie să te înșeli, dar tot vorbim despre o diferență de abordări. Pentru ei a fost mobilizare forțată, toți au fost obligați să plece, nu au pregătit pe nimeni, fără pregătire a fost doar „carne”, a răspuns ministrul.

Potrivit presei, mobilizarea deținuților din Rusia a fost voluntară, dar în primele etape ale războiului li s-a cerut să lupte timp de șase luni, după care trebuia să fie grațiați și eliberați.

Ulterior, condamnații au început să semneze contracte cu Ministerul rus al Apărării până la finalul așa-numitei „operațiuni militare speciale” și fără grațiere, doar cu eliberare condiționată.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult