Putin l-a demis pe Șoigu din funcția de ministru al Apărării. Cine îi va lua locul
Federația Rusă va avea un nou ministru al Apărării. Fotoliul lui Serghei Șoigu, care a deținut funcția de ministru al Apărării din 2012 și care este un aliat al liderului de la Kremlin, va fi ocupat de fostul vice-prim-ministru Andrei Belousov. Candidatura acestuia a fost propusă de președintele rus Vladimir Putin, pe 12 mai. Șoigu va ocupa, în continuare, funcția de secretar al Consiliului de securitate, scrie presa rusă.
ACTUALIZARE: Kremlinul a explicat numirea lui Serghei Șoigu – un aliat de încredere al președintelui rus Vladimir Putin – de la șefia Ministerului rus al Apărării prin dorința „de a reconstrui economia rusă”. Pe de altă parte, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) susține că remanierile guvernamentale propuse în ajun de liderul de la Kremlin dovedesc că Federația Rusă se pregătește pentru un „război prelungit” în Ucraina – țară pe care a invadat-o militar în primăvara anului 2022. Detalii - AICI.
ȘTIREA INIȚIALĂ: Fostul președinte al Dumei de Stat Serghei Narîșkin a fost propus la funcția de director al Serviciului rus de Informații Externe, iar Alexandr Bortnikov – la funcția de director al Serviciului Federal de Securitate (FSB).
Serghei Lavrov, fostul ministru de Externe al Rusiei își păstrează fotoliul. La fel se întâmplă și în cazul lui Viktor Zolotov. Vladimir Putin a propus renumirea acestuia în funcția de șef al Gărzii Naționale a Federației Ruse.
De menționat că schimbarea lui Serghei Șoigu, care ocupă funcția de ministru al Apărării de 12 ani, fiind considerat unul dintre cei mai de încredere oameni ai lui Vladimir Putin, intervine după mai bine de doi ani de război cu Ucraina, timp în care armata, mai ales la începutul invaziei, a fost criticată pentru lipsa de echipamente, coordonare și profesionalism. Nici Kremlinul, nici Serghei Șoigu nu au comentat, până la această oră, remanierea guvernamentală.
Guvern nou la Moscova, cu nume vechi
Amintim că Vladimir Putin a câștigat alegerile prezidențiale, organizate în Federația Rusă în luna martie. Liderul de la Kremlin timp de aproape un sfert de secol a depus jurământul de învestire pentru un alt mandat de șase ani pe data de 7 mai. Conform legii, guvernul demisionează înainte ca președintele ales să fie învestit în funcție.
Pe 10 mai, Vladimir Putin a propus renumirea lui Mihail Mișustin, un tehnocrat care l-a consiliat să treacă prin războiul din Ucraina și prin provocările economice generate de sancțiunile occidentale generate de invazia Moscovei, la funcția de prim-ministru al Federației Ruse.
Numirea lui Mișustin a fost confirmată o zi mai târziu de Duma de Stat. Acesta și-a prezentat sâmbătă, 11 mai, lista de miniștri. Pe listă figurează atât nume noi, cât și vechi. De menționat că, potrivit Constituției țării, premierul nu poate propune Dumei de Stat candidații pentru ministerele care îi raportează direct președintelui Federației Ruse. Acestea sunt Ministerul de Interne, Ministerul de Externe, Ministerul pentru Situații de Urgență, Ministerul Apărării și Ministerul Justiției. Astfel, conducătorii acestor instituții sunt propuși de însuși președintele țării. Teoretic, acesta trebuie să consulte cu Camera superioară a parlamentului – Consiliul Federației – înainte de numire.
Cine este Andrei Belousov, candidatul lui Putin la funcția de ministru al Apărării
Andrei Belousov, în vârstă de 65 de ani, a fost consilier al lui Vladimir Putin pe probleme economice, ministru al dezvoltării economice, director al Departamentului de Economie și Finanțe al Biroului guvernamental rus, director general al Centrului de Analiză Macroeconomică și Previziuni pe termen scurt și a lucrat la Academia de Științe a URSS, devenită apoi Academia Rusă de Științe, între 1981 și 2006.
În guvernul anterior, Belousov a fost prim-viceprim-ministru. Belousov a mai ocupat funcția de șef interimar al Cabinetului de miniștri în perioada 30 aprilie – 19 mai 2020, când premierul Mihail Mișustin a fost spitalizat din cauza infecției cu Coronavirus.