Proteste în Georgia // 20 de persoane au fost reținute. Comisia parlamentară a analizat și susținut legea privind „agenții străini” într-un minut
Săptămâna a început cu ciocniri și altercații între poliție și manifestanții care încercau să blocheze accesul în Parlamentul de la Tbilisi pentru deputații partidului „Visul georgian”. Totuși, membrii partidului de guvernământ au ajuns la clădirea parlamentului după ce forțele de securitate au respins protestatarii, în formă dură, iar 20 de persoane au fost arestate, potrivit Ministerului georgian de Interne. Ulterior, Comisia juridică a parlamentului georgian a analizat și a susținut legea scandaloasă privind „agenții străini” în 67 de secunde, scrie ekhokavkaza.com.
Poliția a început să disperseze protestatarii împotriva legii privind „agenții străini” în primele ore ale zilei de 13 mai. Imagini de la fața locului arată ciocniri între manifestanți și forțele de ordine în apropierea parlamentului georgian. „Arestările au fost efectuate într-o formă dură, s-a văzut cum demonstranții au fost bătuți simultan de 5-6 polițiști cu cagule”, scrie bloggerul Nikolai Levshits. Protestatarii au relatat pe rețelele de socializare și că poliția a folosit spray cu piper.
Printre reținuți se numără un cetățean rus și doi cetățeni americani. Toate cele 20 de persoane au fost reținute în temeiul unor articole administrative, a precizat Ministerul georgian de Interne pe Facebook. Protestatarii ar fi blocat intrarea în Parlamentul georgian.
Presa a scris că și un cetățean moldovean ar fi fost reținut. Responsabilii de la Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău au declarat pentru TRM că vor verifica informația.
Ministrul georgian de interne, Vakhtang Gomelauri, a declarat, anterior, că manifestanții care blochează facilitățile de stat vor fi pasibili de până la 4 ani de închisoare. El a adăugat că, potrivit Ministerului de Interne, în zilele următoare „mitingul va căpăta un caracter violent și ilegal”.
Între timp, președintele georgian Salome Zurabishvili i-a avertizat pe protestatari că guvernul „are unele planuri de a organiza provocări”.
După ce a fost votat deja în două lecturi, pe 14 mai, deputații din fracțiunea „Visul Georgian” intenționează să aprobe proiectul de lege privind „agenții străini” în a treia și ultima lectură.
În cazul în care proiectul de lege va fi adoptat, președintele georgian Salome Zurabishvili, care îi susține pe protestatari, a promis că va exercita dreptul de veto.
Ce prevede legea privind „agenții străini”
Dacă legea va fi adoptată, atunci orice ONG sau organizație media ce primește din străinătate cel puțin 20% din finanțarea sa va fi obligată să se înregistreze ca „organizație ce urmărește interesele unei puteri străine”.
În Georgia, numeroase proiecte de promovare a democrației funcționează cu bani din partea Uniunii Europene sau a SUA.
Partidul „Visul Georgian” susține că scopul legii este o mai mare transparență, în timp ce criticii se așteaptă ca legea să fie folosită pentru a opri fluxul acestor fonduri și pentru a persecuta forțele prooccidentale.
Inspirat dintr-o lege utilizată de mai mulți ani de Kremlin pentru a reprima vocile disidente în Rusia, proiectul este criticat, de asemenea, de țările occidentale. Recent, ambasadorii UE au discutat despre modul în care adoptarea controversatului proiect de lege ar putea afecta integrarea europeană a Georgiei. UE nu a exclus posibilitatea ca Georgia să fie privată de dreptul călătoriilor fără viză, dacă legea va fi adoptată.
Țările nordice și baltice au emis o declarație comună în care au avertizat că autoritățile georgiene au ales o traiectorie îngrijorătoare care distruge viitorul european al Georgiei. Avertismente suplimentare au venitși din partea Statelor Unite. SUA au declarat că sunt „profund alarmate de regresul democratic din Georgia”, despre care Washingtonul spune că are de ales între a susține fie o lege a agenților străini „în stil Kremlin”, fie aspirațiile euro-atlantice ale poporului.