Ala Nemerenco: „Aderarea la UE pentru sistemul de sănătate al R. Moldova înseamnă standarde înalte de calitate, eficiență și modernizare”
Aderarea la Uniunea Europeană (UE) înseamnă, pentru sistemul de sănătate al Republicii Moldova, standarde înalte de calitate, eficiență și modernizare. Declarația a fost făcută de ministra Sănătății, Ala Nemerenco, într-un interviu pentru agenția de stat „Moldpres”.
Oficiala susține că Uniunea Europeană are reguli stricte și standarde ridicate în ceea ce privește calitatea serviciilor medicale și siguranța pacienților.
„Prin aderarea la spațiul comunitar, sistemul de sănătate al Republicii Moldova va trebui să se alinieze acestor standarde, ceea ce va duce la o îmbunătățire semnificativă a calității îngrijirilor medicale oferite populației”, declară Ala Nemerenco.
Ministra Sănătății susține că, în calitate de membru al blocului comunitar, Republica Moldova va putea accesa mai rapid fonduri europene importante destinate construcției, renovării și dotării spitalelor. Încă un beneficiu ar fi dezvoltarea resurselor umane, colaborare și schimb de experiență.
„Aderarea la Uniunea Europeană va facilita colaborarea cu alte state membre și schimbul de cunoștințe și bune practici în domeniul sănătății. Republica Moldova va beneficia de experiența și expertiza altor țări europene în implementarea politicilor de sănătate”, a precizat Ala Nemerenco.
Oficiala a încurajat cetățenii să participe la referendumul privind integrarea europeană a Republicii Moldova, inițiat de președinta Maia Sandu la sfârșitul anului trecut, și să contribuie, astfel, „la construirea unui viitor mai prosper și mai sigur pentru toți”.
„Alegem să fim parte a comunității europene, cu standarde înalte în sănătate, educație și dezvoltare socio-economică. Să fim vocea schimbării și să votăm pentru un parcurs european al Republicii Moldova”, a conchis ministra Sănătății, Ala Nemerenco.
Referendumul constituțional privind aderarea țării noastre la blocul comunitar a fost inițiat de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, la sfârșitul anului 2023. Scopul referendumului și al modificării Constituției, declarat de autorități, este declararea aspirațiilor de integrare europeană, stabilirea direcției de orientare spre spațiul valoric european, precum și stabilirea integrării europene drept obiectiv strategic pentru Republica Moldova.
Pe 16 aprilie, curent, Curtea Constituțională a dat undă verde pentru organizarea plebiscitului. Întrebarea la care vor răspunde moldovenii este: „Sunteți pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. La fel, Constituția urmează să fie completată cu un nou titlu: „Integrarea în Uniunea Europeană”. După decizie, președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, a declarat că rezultatele referendumului vor avea putere legislativă supremă și nu vor trece printr-un vot suplimentar în Parlament.
Proiectul de hotărâre privind desfășurarea referendumului republican constituțional va fi examinat săptămâna viitoare în Parlament.