INTERVIU // Eurodeputatul Siegfried Mureșan: „Reforma justiției se va face și în R. Moldova, chiar dacă oligarhii care au acaparat statul în trecut nu o vor”
Republica Moldova ar putea începe negocierile de aderare la Uniunea Europeană în luna iunie, curent. Pe unele capitole, negocierile ar putea dura mai mult, chiar și ani de zile. În schimb, pe altele, procesul va decurge mai rapid, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan într-un interviu oferit în exclusivitate la Radio Moldova. În ceea ce privește reforma justiției – unul din cele mai ambițioase angajamente asumate de Republica Moldova pe calea aderării la Uniunea Europeană – Mureșan a declarat că acesta va fi înfăptuită, „chiar dacă oligarhii care au acaparat statul în trecut nu o vor”.
Principalele declarații făcute de președintele Comitetului Parlamentar de Asociere Uniunea Europeană - Republica Moldova, Siegfried Mureșan, în cadrul emisiunii „La 360 de grade”, de la Radio Moldova:
Dle. Mureșan, care sunt șansele ca deschiderea oficială a negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană să aibă loc până la sfârșitul lunii iunie?
Șansa ca negocierile oficiale de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană să înceapă oficial în luna iunie este foarte mare. În eventualitatea în care nu ar începe în luna iunie, pentru a răspunde direct întrebării dumneavoastră, evident că există șanse ca aceste negocieri să înceapă în partea a doua a anului, dar acesta este Planul „B”. Planul „A” este ca negocierile să înceapă în luna iunie și pentru asta există și voință politică în Parlamentul European, la nivelul Comisiei Europene și, evident, la nivelul autorităților de la Chișinău. Eu spun să ne pregătim pentru începerea negocierilor la finalul lunii iunie.
Cum credeți, care va fi atitudinea Ungariei în momentul deschiderii negocierilor de aderare atât în cazul Republicii Moldova, cât și în cel al Ucrainei?
Ungaria nu-și permite să se izoleze de restul Uniunii Europene, pentru că asta înseamnă sărăcie. Izolaționismul Ungariei nu face bine oamenilor acestei țări. Este bine că autoritățile de la Chișinău comunică cu cele de la Budapesta.
Mă aștept ca Ungaria, în cazul Ucrainei, să genereze eventuale amânări, situații temporare de blocaj, însă la finalul zilei cred că Ungaria va fi de acord cu deciziile europene, într-o formă explicită sau măcar tacită, neparticipând la vot, la luarea deciziilor.
Să admitem că în următoarele luni vor fi lansate oficial negocierile de aderare la UE. Ce urmează după?
După lansarea oficială a negocierilor de aderare urmează începerea negocierilor de aderare pe anumite capitole. M-am bucurat să văd că autoritățile de la Chișinău doresc să înceapă cu capitole ce țin de întărirea justiției, combaterea corupției și întărirea statului de drept. Pe unele capitole negocierile vor dura mai mult, chiar și ani de zile, pe altele se va merge mai repede.
Dle. Mureșan, la Chișinău încă nu avem un procuror general ales. A fost lansat un nou concurs, dar deocamdată nu avem niciun candidat pentru această funcție. Dosarele de mare corupție bat pasul pe loc. Ce spune Bruxellesul despre reforma justiției? Este mulțumit de progresele din acest domeniu?
Evaluarea instituțiilor europene privind reforma justiției din Republica Moldova este pozitivă, deoarece există voință politică și procesele merg înainte. Reforma justiției se va face și în Republica Moldova, chiar dacă oligarhii care au acaparat statul în trecut nu o vor. Obstacole există, sunt cunoscute și din alte state membre ale Uniunii Europene. Micile „poticniri” nu sunt neobișnuite, au fost văzute și în alte state, au fost depășite acolo și vor fi depășite și în Republica Moldova.
Până când credeți că Republica Moldova va merge „la pachet” cu Ucraina în procesul de aderare la Uniunea Europeană?
Decizia ca Republica Moldova și Ucraina să meargă „la pachet” a fost și este una corectă. Momentul de începere a negocierilor de aderare se va lua pentru ambele țări și va fi una pozitivă. După acel moment, fiecare stat este pe cont propriu, fiecare stat va fi evaluat în funcție de reformele pe care le implementează, de progresele pe care le face și va adera la Uniunea Europeană când va respecta toate condițiile.
Dacă în Republica Moldova, după alegerile prezidențiale și cele parlamentare vom avea tot o guvernare pro-europeană, atunci sunt convins că Republica Moldova va merge într-un ritm susținut pe calea aderării. Astăzi nimeni nu poate spune cine va adera prima, Republica Moldova sau Ucraina.
Republica Moldova ar putea deveni mai devreme decât 2030 membră a Uniunii Europene, a declarat comisarul european Johannes Hahn. Cum explicați cetățenilor, ce a vrut să spună de fapt prin acest mesaj comisarul european? Mai devreme de 2030, asta când ar fi?
Predicția mea este că în următorii cinci ani de zile, pe durata mandatului 2024 – 2029 al Parlamentului European și al Comisiei Europene, șansele sunt foarte mari să avem o extindere a Uniunii Europene. Nu vă pot spune acum despre ce state este vorba, dar cred că ar fi vorba de un număr mic de state care pot fi integrate ușor, poate fi vorba de Republica Moldova și Balcanii de Vest. Cred că orizontul stabilit de președinta Maia Sandu ca Republica Moldova să fie membră a Uniunii Europene până în 2030 este unul corect, se poate să reușim chiar un pic mai devreme.
Când va putea Republica Moldova să înceapă accesarea fondurilor de preaderare și dacă are suficientă capacitate administrativă pentru a absorbi fondurile care să poată influența în mod pozitiv nivelul de trai al populației?
Republica Moldova va beneficia de fonduri de preaderare din 1 ianuarie 2028.
Va mai fi nevoie de un alt referendum pentru a reconfirma dacă cetățenii Republicii Moldova doresc să facă parte din Uniunea Europeană?
Vom ști la finalul procesului de integrare dacă mai este nevoie de un al doilea referendum.
De ce este important ca cetățenii români din stânga Prutului să participe la alegerile europarlamentare din data de 9 iunie?
Dacă oamenii din Republica Moldova vor ieși pe 9 iunie să voteze la alegerile europarlamentare, va fi un semnal foarte mare dat instituțiilor europene. Aceste alegeri europarlamentare sunt un mini-referendum de integrare europeană. Dacă oamenii ies la vot în număr foarte mare și votează pro-european, acest lucru va fi o obligație în plus pentru Uniunea Europeană de a ajuta cât mai mult Republica Moldova. Este o șansă în plus ca negocierile de aderare să înceapă în luna iunie.
Emisiunea „La 360 de grade” poate fi urmărită AICI.