Revista presei: Până la finele lunii iunie, Republica Moldova ar putea înceapă oficial negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană; Cel mai mare producător de pâine din Moldova - obține primul profit după trei ani de pierderi
Până la finele lunii iunie, există o șansă foarte mare ca Republica Moldova să înceapă oficial negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană, țara noastră va putea accesa fonduri de pre-aderare abia din 2028, Republica Moldova a exportat în Ucraina de cinci ori mai multă energie electrică decât a importat în aprilie, precum și cel mai mare producător de pâine din Moldova - obține primul profit după trei ani de pierderi - sunt printre principalele subiecte reflectate în presă, trecute în revistă de Daniela Cuțu.
Moldova 1 îl citează pe europarlamentarul Siegfried Mureșan, cu precizarea că există o șansă foarte mare ca Republica Moldova să înceapă oficial negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană, până la finele lunii iunie. În cadrul unui interviu oficialul a declarat că țara noastră îndeplinește toate condițiile, iar mai important decât startul oficial, este procesul de reforme și transformări pe care Republica Moldova îl parcurge, în ultimii doi ani, cu progrese remarcabile și rapide.
În același interviu, europarlamentarul Siegfried Mureșan a declarat că Republica Moldova va putea accesa fonduri de pre-aderare abia din 2028, întrucât bugetul multianual al blocului comunitar este stabilit o dată la șapte ani, iar actualul e până în 2027, a explicat Mureșan. Până în 2028, țara noastră va continua să beneficieze de fonduri de vecinătate, care vor fi majorate.
Agora.md scrie că exporturile de energie electrică din Republica Moldova au fost de cinci ori mai mari decât importurile din Ucraina și au crescut față de luna martie de peste două ori. Pentru comparație, în luna martie 2024 Republica Moldova a importat din Ucraina circa 18.600 (megawați oră) MWh de energie, dar a exportat de două ori mai puțin – 9.400 MWh.
Mold-street informează că cea mai mare fabrică de panificație din Republica Moldova, combinatul Franzeluța SA din Chișinău a raportat pentru anul 2023 venituri din vânzări de circa 730,8 milioane lei, în creștere cu circa 7,1%, față de anul 2022. Aceasta este cea mai mare cifră de afaceri înregistrat de Franzeluța din istoria întreprinderii. Creșterea a avut loc în special ca urmare a majorării vânzărilor de produse de panificație, cota cărora în cifra de afaceri s-a majorat anul trecut cu 1,5 puncte procentuale, față de acum doi ani și a ajuns la o pondere de 21,3% din total.
Într-un comentariu pentru Jurnal TV, ministrul Infrastructurii, Andrei Spânu susține că una dintre marile probleme a poluării în Republica Moldova este transportul. Iar, reprezentanții Ministerului Energiei spun că o altă problemă sunt blocurile vechi, care nu sunt eficiente energetic. Declarațiile au fost spuse în contextul în care responsabilii de la Chișinău susțin că sunt în proces de implementare a unor strategii pentru a trece la energia regenerabilă. De cealaltă parte, reprezentanta rezidentă Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova, Daniela Gasparikova este de părere că Republica Moldova este un mic contribuitor în materie de emisii de gaze cu efect de seră la scară globală. Însă, cu toatea acestea emisiile de gaze cu efect de seră sunt sporite, așa cum programul are ambiția de a facilita reformele implementate în următorii ani.
TV8.md scrie că premierul României, Marcel Ciolacu a declarat că este ferm convins că în luna octombrie, cel târziu, României îi vor fi ridicate vizele pentru Statele Unite. În același timp, oficialul a ținut să precizeze că este nevoie de o mobilizare în continuare din partea cetățenilor țării vecine, pentru a-și reînnoi vizele care expiră. Marcel Ciolacu susține că acțiunea face parte dintr-o strategie a guvernelor român și american prin care România să intre în programul Visa Waiver în 2025.
Digi24 relatează că Comisia Europeană a criticat dur decizia organizatorilor Eurovision de a interzice membrilor publicului să țină steagul Uniunii Europene la marea finală din Suedia. Uniunea Europeană de Radio și Televiziune a invocat tensiunile geopolitice crescute pentru această interdicție și a permis ca doar steagurile țărilor participante și cel al comunității LGBTQ+ să fie afișate în timpul spectacolului. Vicepreședintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a declarat că va cere explicații și clarificări de la Uniunea Europeană de Radio și Televiziune, care reunește 56 de radiodifuzori publici de pe tot continentul, inclusiv democrații Uniunii Europene și state autocratice.
Într-un comentariu pentru portalul Stopfals.md, Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Iași precizează că, odată cu aderarea României la spațiul Schengen, „cetățenii Republicii Moldova sunt autorizați să intre și să rămână pe teritoriul statelor Schengen pentru o perioadă de maxim 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile”. În situațiile în care cetățenii Republicii Moldova depășesc acest termen de ședere, legislația României, care este armonizată cu legislația Schengen, prevede că este sancționată contravențional. Reprezentanții instituției precizează că suma amenzii poate varia, în funcție de cauzele care au stat la baza săvârșirii contravenției. De la 400 la 700 de roni (lei românești): în cazul unei șederi de până la 30 de zile după încetarea dreptului de ședere; de la 600 la 1.000 de roni, în cazul unei șederi de până la 60 de zile; de la 800 la 1.200 de roni, în cazul unei șederi de peste 60 de zile după încetarea dreptului de ședere.