Externe

Corespondență//Adevărată știre importantă nu este semnarea pactului de securitate UE, ci prelungirea exportului fără taxe al legumelor și fructelor

Știrea principală ieri a părut a fi cea a aprofundării cooperării în domeniul apărării între Chișinău și UE. În realitate, este vorba doar de o propunere pro-in care Republica Moldova va spori schimbul de informații cu UE, va efectua exerciții militare comune și va fi inclusă în sistemul comun de achiziții de arme al Uniunii.

Toate privirile au fost așadar ațintite asupra pactului de securitate semnat de Chișinău cu Uniunea Europeană, marți 14 mai, dar nu acesta a fost ptinvipslul eveniment al zilei, ci prelungirea liberalizării cu un an a comerțului cu Republica Moldova.

Consiliul European a extins liberalizarea comerțului pentru Moldova, prelungind cu încă un an suspendarea taxelor de import și a cotelor la exporturile moldovenești către UE, permițând producătorilor moldoveni să exporte struguri de masă, roșii, usturoi, mere, cireșe, prune și suc de struguri fără a se confrunta cu taxe și restricții cantitative.

Viceprim-ministrul Dumitru Alaiba a subliniat importanța acestei decizii pentru antreprenorii moldoveni, subliniind avantajul competitiv și oportunitățile de extindere a pieței pe care le oferă, în special în lumina embargourilor din alte regiuni. El a recunoscut sprijinul permanent al UE pentru Moldova.

Datele Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării indică o creștere notabilă a exporturilor moldovenești către UE, cu o creștere semnificativă a exporturilor de struguri, mere, prune și cireșe din 2021 până în 2023.

Depășirea cotelor prevăzute pentru mai multe produse subliniază cererea în creștere și aprecierea pentru mărfurile moldovenești pe piața UE. Liberalizarea temporară a comerțului nu numai că a facilitat beneficii economice, ci a susținut și fermierii moldoveni, ducând la economii substanțiale și la o creștere semnificativă a valorii afacerilor în 2023.

Măsurile comerciale autonome care favorizează Moldova vor intra în vigoare de la 25 iulie 2024 până la 24 iulie 2025, ca parte a sprijinului continuu al UE pentru dezvoltarea economică a țării.

AUTOR: Dan Alexe

Citește mai mult