Calendarul Zilei // 84 de ani în urmă au fost puși în vânzare primii colanți din nylon
Radio Moldova vă prezintă Calendarul Zilei - cele mai importante evenimente, pe care le consemnăm astăzi, 15 mai.
1536: Anne Boleyn, regina Angliei, este judecată la Londra sub acuzația de trădare, adulter și incest.
1648: Se semnează Pacea Westfalică prin care s-a pus capăt Războiului de Treizeci de Ani.
1685: Urcă în scaunul Țării Moldovei domnitorul Constantin Cantemir, tatăl lui Dimitrie Cantemir.
1718: A fost patentată prima mitralieră din lume.
1796: A fost administrată pentru prima oară în istorie vaccinul contra variolei.
1873: A decedat Alexandru Ioan Cuza, primul domn al Principatelor Unite ale Moldovei și Țării Românești și al statului național România
1930: Americana Ellen Church a devenit prima însoțitoare de bord din lume. A intrat în istorie la 15 mai 1930, când s-a îmbarcat la bordul unui Boeing Air Transport, un avion cu trei motoare, pe o linie aeriană internă, între Oakland și Chicago, SUA. Ellen era asistentă medicală în Iowa, dar era atât de captivată de avioane, încât a început să ia lecții de zbor. Deși a deschis drumul pentru femei în aviație, cariera lui Ellen ca însoțitoare de bord a durat doar 18 luni. Pentru serviciile lor, primul grup de stewardese de la BAT câștiga 125 dolari pe lună.
1935: Prima secțiune a Metroului din Moscova se deschide între stațiile Kultury și Sokolnicheskaya. În jur de 500 de companii industriale au fost implicate în construcția metroului.
1940: Colanții din nylon au fost pentru prima dată puși în vânzare. În primul an de pe piață s-au vândut 64 milioane de perechi de ciorapi. În 1942, nailonul a fost folosit în timpul războiului în calitate de parașute și corturi. Cumpărătorii au împânzit magazinele. Un centru comercial din San Francisco a fost forțat să oprească vânzările atunci când a fost vizitat de 10.000 de cumpărători. Astăzi, nylonul este utilizat în toate tipurile de îmbrăcăminte și este a doua cea mai folosită fibră sintetică din Statele Unite ale Americii.
2018: A fost inaugurat Podul Crimeii. Este un pod dublu, rutier și feroviar, peste strâmtoarea Kerci între Peninsula Taman din Ținutul Krasnodar din Rusia și Peninsula Kerci din Crimeea. Podul a fost construit de Rusia după anexarea Crimeii la începutul războiului ruso-ucrainean. Are o lungime de 19 km, fiind cel mai lung pod construit de Rusia, și cel mai lung pod din Europa. În urma invaziei rusești a Ucrainei din februarie 2022, au apărut planuri ucrainene privind „distrugerea” podului. Pe 8 octombrie 2022 o explozie a distrus parțial partea rutieră a podului și a dezafectat circulația feroviară.
S-au născut:
1937: Madeleine Albright, al 64-lea secretar al Statelor Unite
1973: Laura Codruța Kövesi, procuror român. Primul procuror general european
Sărbători:
Ziua Internațională a Climei
Ziua Internațională a Familiei
Astăzi este marcată Ziua Internațională a Latinității, fiind stabilită prin Tratatul de la Madrid la 15 mai 1954 cu scopul de a promova conștiința identității culturale comune popoarelor de origine latină. R. Moldova e membră a Uniunii Latine începând cu anul 2000. Limba română, alături de alte patru limbi: spaniolă, portugheza, franceza și italiană, este una din limbile oficiale ale Uniunii Latine.