Social

Procuratura Anticorupție: Scrisoarea semnată de Veronica Dragalin, în care Tatiana Răducanu este acuzată de corupție, este autentică

Scrisoarea semnată de procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, adresată către candidații nepromovați de către Comisia Pre-Vetting cu data de 14 mai 2024 este autentică, anunță Procuratura Anticorupție. Instituția însă nu a publicat scrisoarea menționată.

Într-un comunicat difuzat a doua zi de la publicarea în presă a scrisorii semnate de Veronica Dragalin, Procuratura Anticorupție menționează că, după ce a analizat probele obținute în cadrul unui dosar penal, Procuratura Anticorupție a acționat imediat să prevină un risc pentru sistemul de justiție și cauzele penale de corupție la nivel înalt aflate în gestiunea Procuraturii Anticorupție. După informarea conducerii țării și președinților Comisiei Pre-Vetting și Comisiei Vetting a Procurorilor, Procuratura Anticorupție a informat și persoanele a cărora drepturi fundamentale au fost afectate, se arată în comunicat.

„Nu procurorii și judecătorii din Republica Moldova sunt cei care au promovat un candidat în CSM cu un dosar penal activ pe acte de corupție. Nu procurorii și judecătorii sunt cei care au confirmat integritatea unui membru CSP care avea legături și tranzacții financiare dubioase și care a sabotat concursul pentru funcția de Procuror General. Nu procurorii și judecătorii sunt cei care au publicat articole în mass-media internațională despre un membru al Comisiei Vetting. Și nu procurorii și judecătorii din sistem astăzi sunt cei care în 2013-2014, în timp ce Frauda Bancară și Laundromatul erau în derulare, aveau întâlniri și discuții cu Veaceslav Platon, Ilan Șor sau alți fugari condamnați la ani grei de închisoare.

Mai există oameni toxici și în sistemul de justiție. Acești oameni vor fi trași la răspundere disciplinară de CSM și CSP reformate, integritatea lor financiară va fi verificată în continuare de Autoritatea Națională de Integritate. Acești oameni toxici vor fi trimiși la închisoare de procurori și judecători integri care în ziua de azi lucrează în continuare la investigații împotriva procurorilor și judecătorilor corupți, aplicând proceduri penale care respectă drepturile omului, sunt transparente și obiective”, se mai arată în comunicatul Procuraturii Anticorupție.

Amintim că marți, 14 mai, în presă a fost publicată o scrisoare, semnată de șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, adresată procurorilor, judecătorilor și reprezentanților societății civile, care nu au promovat evaluarea comisiei Pre-Vetting.

În scrisoare se menționează că investigația inițiată recent de Procuratura Anticorupție ridică o suspiciune despre membrul Comisiei Pre-Vetting, Tatiana Răducanu, că aceasta este apropiată și a acționat în interesele lui Veaceslav Platon și lui Aureliu Colenco, actualul avocat principal care reprezintă interesele lui Ilan Șor.

„Reieșind din prevederile Constituții Republicii Moldova și prevederi legale, inclusiv cele care obligă procurorii să apere drepturile și libertățile fundamentale a omului protejate de Convenția europeană a drepturile omului (CțEDO), în rolul meu de Procuror-șef al Procuraturii Anticorupție care are în gestiune acest proces penal, consider necesar de a informa cei judecători, procurori și membrii ai societății /civile care au fost evaluați și nepromovați de către Comisia Pre-Vetting cu participarea Tatianei Răducanu despre informația de mai jos, din considerente că, există o posibilitate că a fost încălcat dreptul Dvs. fundamental la un proces echitabil în fața unei instanțe independente și imparțială, constituită în prealabil prin lege, garantat de Articolul 6 CțEDO”, se arată în scrisoare.

Ulterior, președintele comisiei juridice, numiri și imunități, Veronica Roșca, a anunțat că Tatiana Răducanu a demisionat din funcția de membru în cele două comisii de vetting.

În scrisoarea adresat comisiei, judecătoarea menționează că acuzațiile invocate în scrisoarea semnată de Dragalin sunt false și nu corespund realității.

Menționăm că Tatiana Răducanu este și membru al Consiliului Suprem de Securitate și al Comitetul Consultativ Independent Anticorupție de la Președinție.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult