Externe

Soarele lansează cea mai mare erupție solară din ultimele aproape două decenii

Soarele a produs marți cea mai mare erupție din ultimele aproape două decenii, la doar câteva zile după ce furtuni solare puternice au lovit Pământul și au creat lumini boreale orbitoare în locuri neobișnuite, inclusiv în Republica Moldova.

AP / Această imagine furnizată de Solar Dynamics Observatory al NASA arată o erupție solară, strălucirea luminoasă din dreapta, marți, 14 mai 2024.
Sursa: AP / Această imagine furnizată de Solar Dynamics Observatory al NASA arată o erupție solară, strălucirea luminoasă din dreapta, marți, 14 mai 2024.

„Nu am terminat încă!”, a anunțat Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA) într-o actualizare.

Este cea mai mare erupție din acest ciclu solar de 11 ani, care se apropie de apogeu, potrivit NOAA. Vestea bună este că Pământul ar trebui să fie în afara liniei de foc de data aceasta, deoarece erupția a izbucnit pe o parte a soarelui care se rotește departe de Pământ.

Potrivit AP, observatorul Solar Dynamics Observatory al NASA a surprins strălucirea strălucitoare a erupției cu raze X. Aceasta a fost cea mai puternică din 2005 încoace, evaluată pe scara acestor erupții ca fiind X8,7.

Aceasta vine după aproape o săptămână de erupții și ejecții în masă de plasmă coronală care au amenințat să întrerupă energia și comunicațiile pe Pământ și pe orbită. O ejecție asociată cu erupția de marți pare să fi fost direcționată departe de planeta noastră, deși analiza este în curs de desfășurare, a precizat Bryan Brasher, de la Centrul de predicție meteo-spațială al NOAA.

NASA a declarat că furtuna geomagnetică din weekend a făcut ca unul dintre sateliții săi de mediu să se rotească neașteptat. Iar la Stația Spațială Internațională, cei șapte astronauți au fost sfătuiți să rămână în zone cu scut puternic împotriva radiațiilor. Echipajul nu a fost în pericol, potrivit NASA.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult