Corespondență// Estonia, un model de succes în sprijinul familial și educațional pentru Republica Moldova
La fel ca Republica Moldova, Estonia sărbătorește Ziua Familiei, pentru a scoate în evidență importanța instituției familiale, provocările pe care le au familiile dar și cum sunt susținute de stat. Despre cum funcționează sistemul de susținere a familiilor în Estonia și ce lecții poate oferi Republicii Moldova, ne relatează Victor Guzun, fost ambasador la Tallinn.
Estonia folosește o schemă de sprijin familial universal, ceea ce înseamnă că fiecare copil are valoare și are dreptul la indemnizații de la stat, indiferent de venitul părinților. Alocațiile familiale universale previn sărăcia și, în mare măsură, sprijină copiii care trăiesc în condiții modeste.
Guvernul oferă concediu pentru creșterea copilului cu plata integrală pentru 1,5 ani, care este cea mai generoasă ofertă din lume. Potrivit raportului UNICEF, Estonia oferă mamelor cea mai lungă durată de concediu cu salariu integral, de 85 de săptămâni.
Concediul de maternitate poate fi luat de viitoarea mamă cu 70 de zile înainte de termenul de naștere stabilit de medic, pentru pregătirea nașterii.
Concediul pentru creșterea copilului poate fi folosit atât de mamă, cât și de tată. Acesta permite unui părinte să stea acasă până când copilul împlinește trei ani. Concediul de paternitate plătit îi ajută pe tați să se relaționeze mai bine cu bebelușii lor, contribuie la dezvoltarea sănătoasă a copilului, reduce depresia maternă și crește egalitatea de gen.
Indemnizația de maternitate sau paternitate se plătește în cuantum de 100% din salariul mediu lunar al mamei sau tatălui din anul precedent. După 1,5 ani, prestațiile parentale sunt reduse.
În plus, un tată are dreptul de a primi un total de zece zile lucrătoare de timp liber în termen de două luni înainte de data preconizată a nașterii.
În plus, statul plătește indemnizații familiale tuturor copiilor până la împlinirea vârstei de 16 ani.
Învățământul preșcolar din Estonia este gratuit și disponibil tuturor copiilor cu vârsta cuprinsă între 18 luni și 7 ani, în grădinițele de stat. Dacă însă copilul vă frecventa o grădiniță privată din cauza lipsei locurilor disponibile, statul sau municipalitatea va compensa o parte din cheltuieli.
Estonia este unul dintre cele mai performante state în ceea ce privește sistemul său scolar. Elevii estonieni sunt în mod constant mult peste media globală în domeniile matematicii și științelor la testele PISA. În științe, Estonia este pe primul loc în Europa.
Că să nu pună presiune suplimentară pe părinți în această perioadă, toate serviciile conexe sunt digitalizate, astfel că părinții să nu piardă timp pe proceduri birocratice ci să se concentreze pe creșterea copilului.
Spre exemplu, selectarea numelui copilului are loc online, ambii părinți selectând numele și semnând cu semnătură lor digitală.
e-Serviciul pentru părinți este proactiv, automat, rapid, ușor și convenabil, creat pentru a ajuta familiile în timpul lor cel mai fericit, dar și cel mai aglomerat.
Un alt e-serviciu este calculatorul digital de sprijin pentru copii. Este un instrument online care ajută părinții să ajungă la un acord cu statul cu privire la indemnizația minimă de întreținere care trebuie plătită copilului lor. Acest instrument este în mod special util familiilor cu mulți copii, care primesc indemnizații generoase din partea statului.
CONCLUZIE Cu un sistem foarte performant de susținere a familiilor și orientat către necesitățile familiei, servicii digitale proactive, prietenoase părinților și instituții educaționale performante, Estonia poate servi drept un exemplu remarcabil pentru Republica Moldova.