Mai multe drepturi și libertăți pentru persoanele cu probleme mintale
Serviciile specializate de sănătate mintală și intervențiile care trebuie să atragă atenție asupra respectării drepturilor și libertăților persoanelor cu probleme de sănătate mintală vor fi îmbunătățite. Parlamentul a adoptat un proiect de lege în acest sens.
„Noua lege va seta un nivel sporit de protecție pentru drepturile persoanelor cu tulburări mintale și de comportament și va reglementa clar procedurile privind diagnosticul, tratamentul și internarea acestor persoane”, se precizează în comunicatul Parlamentului.
De asemenea, noile modificări au fost introduse astfel încât să fie racordată legislația națională la standardele internaționale în domeniul sănătății mintale. Documentul își propune să asigure un sistem eficient de asistență, prevenire și monitorizare în domeniul sănătății mintale.
Totodată, proiectul propune o nouă redacție a definiției de capacitate, precum și de asistență medicală în sănătatea mintală care presupune furnizare de servicii medicale, cum ar fi prevenirea, profilaxia, screeningul, intervenții farmacologice, psihoterapeutice și alte intervenții bazate pe dovezi în tulburările sănătății mintale și de comportament. O altă modificare se referă la măsurile de restricționare a libertății de mișcare.
Potrivit datelor unui studiu efectuat anul trecut de proiectul moldo-elvețian MENSANA, în Republica Moldova sunt circa 70 de mii de persoane cu probleme de sănătate mintală, inclusiv 31 de mii cu grad de dizabilitate. Anual, 5 mii de persoane sunt depistate cu probleme de sănătate mintală severă.
Documentul va intra în vigoare la expirarea a 6 luni de la data publicării în Monitorul Oficial.