Fost deputat român, corespondent de război în Ucraina. Remus Cernea: „Cerul senin în zonele de război este periculos”
„Stare perpetuă de război și pace” (Perpetual War/Peace) este titlul unui documentar video realizat de un jurnalist român. Remus Cernea este corespondent de război al Newsweek România și a fost mai multe luni prezent în Ucraina documentând războiul declanșat acolo de Rusia. Fost parlamentar, Remus Cernea spune că a ales să devină corespondent de război pentru a putea surprinde în mod direct evenimentele tragice care au loc în Ucraina. „Rusia este un pericol permanent pentru umanitate, este un pericol pentru toți vecinii săi, inclusiv România și Republica Moldova” afirmă jurnalistul.
Cele mai grave probleme ale umanității sunt concentrate în Ucraina, pentru că pe de o parte există luptele dintre armata Federației Ruse și cea a Ucrainei, pe de altă parte există drama civililor, povestește Remus Cernea.
„Ai drama civililor, ai distrugerile produse de ruși în orașe, în zona civile în orașe, sate, ai probleme morale pe care trebuie să ți le pui și în calitate de civil acolo, dar și în calitate de observator al acestor drame. Din aceste situații teribile rezultă în afara multor discuții despre politică, despre teme filozofice, despre drepturile omului. Dar, un astfel de război de o asemenea intensitate concentrează marile teme ale umanității de la pace, război, morală, politică, relaționale între oameni”.
În Ucraina, aproape fiecare colț de stradă redă o poveste dramatică sau care te inspiră. Iar marcant este și faptul că elevii învață în buncăre fie pentru că școlile lor au fost bombardate, fie că persistă acest risc.
„Și în Harkov copiii învață la metrou, și în Kiev învață la metrou, dar în Harkov, pe o scară mult mai largă, sau învață în buncăre la 2-3 km de liniile rusești, în orașul Nikopol. În buncăre sunt desenate pe pereți cabinete de matematică, de chimie, de biologie și de astronomie. Copii învață astronomie buncăre și sunt desenate pe pereți planetele sistemului solar și niște nave spațiale, în timp ce copiii trebuie să privească la cerul în stelat din buncăre. Pentru că cerul senin în zonele de război este periculos. De ce? Pentru că e plin de drone rusești”.
Pentru umanitate, Rusia reprezintă un pericol permanent, inclusiv pentru Republica Moldova, consideră Remus Cernea.
„Rusia nu a internalizat la nivel de decidenți politici principiile de securitate după 1945, care sunt prevăzute în cartea ONU sau în alte documente internaționale care ar fi menite, teoretic, să mențină pacea. Rusia acum a aruncat în aer întregul sistem de securitate internațional. Este un pericol și pentru vecini și dacă nu uităm în ultima 100 de ani și -a atacat toți vecinii europeni, toți din Finlanda până în Georgia, trecând prin Republica Moldova, România, Țările Baltice, Polonia, etc”.
Despre războiul din Ucraina, fostul parlamentar român realizează și un film documentar „Stare perpetuă de război și pace”, care va reflecta o sinteză a momentelor pe care le-a trăit în Ucraina.
„Voi vorbi despre front, arăta imagini cu civili, cu militari, cu personalități din Ucraina, politicieni, cu oameni simpli, cu clădiri în distruse, cu animale în suferință”.
Documentarul va fi prezentat la festivaluri de film, cel mai probabil, din această vară.
Interviul integral realizat de corespondentul Radio Moldova la București, Mircea Oprea, va fi difuzat vineri, 17 mai, la emisiunea „Zi de Zi” de la postul național de radio, începând cu ora 13:20.