Economic

Deși suntem o țară agrară, producția locală nu acoperă consumul intern. De ce cresc importurile de produse alimentare

Importul de produse alimentare în Republica Moldova este în creștere, relevă datele Biroului Național de Statistică. Deși țara noastră este una agrară, producția locală nu este suficientă pentru aprovizionarea populației. Autoritățile susțin că sunt importate fructe și legume, întrucât în perioada iernii, costurile de producție sunt foarte mari, în contextul crizei energetice. Experții în agricultură argumentează creșterea importurilor de carne și lactate prin declinul sectorului zootehnic și scăderea numărului de animale.

În anul 2021, în Republica Moldova producția totală de fructe a constituit aproape 900 de mii de tone. Cu toate acestea, țara noastră a importat o cantitate de peste 430 de mii, în creștere cu circa 20 la sută față de anul 2020.

În perioada iernii, costurile de producție sunt foarte mari, în contextul crizei energetice, iar din acest motiv, Republica Moldova importă fructe și legume din Turcia, a explicat Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea la o emisiune de la Rlive. El a argumentat că prețurile la unele produse de import sunt mai mici, comparativ cu cele de pe piața autohtonă.

„Piața din Republica Moldova și Republica Moldova în sine nu este Coreea de Nord. Noi nu suntem un stat totalitarist. Noi avem o piață liberă. Să nu uităm că 895% din ce produce Republica Moldova merge la export. Orice măsură restrictivă din partea noastră, în orice țară liberă ar duce în următoarea zi la interdicția exporturilor din Republica Moldova. Roșii și castraveți în perioada de iarnă, noi vorbim despre sere care trebuie încălzite. Cu cheltuielile actuale, eu nu sunt sigur că ați putea intra într-un magazin și să cumpărați cu prețurile actuale la energie măcar 1 kg de roșii”, a spus Bolea.

Vladimir Bolea a menționat că produsele importate trebuie să fie pentru diversitate.

Datele Biroului Național de Statistică mai relevă creșteri semnificative și la importurile de carne și lapte. Astfel, în anul 2021, cantitatea de carne adusă din afara țării a crescut de patru ori. Republica Moldova a ajuns să importe cantități foarte mari de carne și produse lactate din motiv că sectorul zootehnic din țară se află într-un declin permanent, a explicat într-un interviu pentru Radio Moldova, expertul în economia agricolă, Viorel Chivriga.

„Importul a fost mare permanent deoarece piața internă nu a fost saturată cu produse locale. La lapte e dezastru din cauza că efectivul de bovine a fost în scădere, dar și deoarece nu avem suprafețe pentru nutrețuri. Importurile în ultimii ani ajung practic să constituie jumătate din producția locală ”, a spus Viorel Chivriga.

Viorel Chivriga a menționat că pentru a dezvolta sectorul zootehnic, statul trebuie să investească în producătorii tineri, care au o altă viziune și să se pună accent pe performanță și tehnologie modernă.

Datele statistice arată că în anul 2021 producția internă a acoperit consumul de cereale și unele fructe, dar nu a fost suficient în cazul altor produse alimentare de bază precum cartofi, legume, carne și produse lactate.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult