Calendarul Zilei // 80 de ani de la deportarea masivă, din ordinul lui Stalin, a tătarilor din Crimeea
Radio Moldova vă prezintă Calendarul Zilei - cele mai importante evenimente, pe care le consemnăm astăzi, 18 mai.
1872: La București se semnează Convenția româno-rusă privind joncțiunea liniilor de cale ferată ruse cu cele române între Iași și Chișinău.
1897: Romanul Dracula, al autorului irlandez Bram Stoker, este publicat la Londra.
1944: A început deportarea masivă, din ordinul lui Stalin, a tătarilor crimeeni din Crimeea spre Asia Centrală. „Ziua pentru cinstirea memoriei jertfelor deportărilor din Crimeea". Acțiunea a fost inițiată de guvernul sovietic și a fost coordonată de comisarul poporului pentru Afaceri Interne și șef al NKVD-ului Lavrenti Beria, în numele lui Iosif Stalin. Într-o perioadă de doar trei zile, NKVD-ul s-a folosit de vagoane de cale ferată pentru vite pentru deportarea în femeilor, copiilor, bătrânilor, la câteva mii de kilometri depărtare de localitățile de baștină. Deportarea a fost justificată din punct de vedere oficial ca pedeapsă colectivă pentru colaborarea a unor tătari din Crimeea cu Germania nazistă. Aproape 8.000 de tătari din Crimeea au murit în timpul deportării, în timp ce zeci de mii au pierit ulterior din cauza condițiilor grele de trai din exil. În 1956, noul lider sovietic, Nikita Hrușciov, a condamnat în mod oficial politicile staliniste. Tătarii au rămas în Asia Centrală pentru următoarele decenii, până în perioada Perestroikăi, când 260.000 de tătari s-a reîntors în Crimeea. Exilul tătarilor din Crimeea a durat 45 de ani.
2015: A decedat interpreta de muzică populară și ușoară, Ana Barbu.
S-au născut:
1048: Omar Khayyám, matematician, astronom, filosof și poet persan
1920: Papa Ioan Paul al II-lea
La 18 mai 1950 în orașul Leova, în familia profesorului de muzică Cristofor Teodorovici, s-a născut Petre Teodorovici. Este fratele mai mare al regretatului compozitor Ion Aldea-Teodorovici, împreună cu care au semnat câteva piese. A scris melodii pe versurile poeților Grigore Vieru, Dumitru Matcovschi, Anatol Ciocanu, Simion Ghimpu, Ion Hadârcă ș.a. Din colaborarea cu scriitorii a semnat o serie de cîntece, care au devenit șlagăre: „Santa Maria Maggiore", „Scrisul nostru", „De ce?", „Veniți acasă", „Ultima oră" , care s-au bucurat de o popularitate imensă.
1957: Mihai Crețu, muzician român, liderul formației Enigma
1962: Sandra, cântăreață
La 18 mai, în fiecare an, este sărbătorită Ziua Internațională a Muzeelor, un eveniment organizat începând din 1977 de Consiliul Internațional al Muzeelor, care reunește 40.000 de specialiști din peste 141 de țări și acționează prin intermediul a 119 comisii naționale și 30 de comisii internaționale. An de an, tot mai multe muzee din întreaga lume participă la Ziua internațională a muzeelor. Consiliul Internațional al Muzeelor susține, începând din 2011, Noaptea europeană a muzeelor, un eveniment care este sărbătorit în fiecare an, în sâmbăta cea mai apropiată de data de 18 mai.