Corespondență//Poate NATO supraviețui fără America? Dacă Trump se retrage, Alianța s-ar destrăma
Recent, influența revistă Foreign Review punea întrebarea dacă NATO ar supraviețui fără America. Dacă Trump se retrage din NATO, așa cum a tot amenințat, Alianța s-ar destrăma, cel mai probabil.
Luna trecută, NATO și-a sărbătorit cea de-a 75-a aniversare. Unii se tem însă că ar fi putut fi ultima aniversare cu Statele Unite jucând un rol principal. Fostul președinte american Donald Trump consideră încă alianța ca fiind "învechită". Dacă va fi reales, el spune că i-ar încuraja pe liderii ruși să facă „ orice vor ” contra statelor membre care nu plătesc ceea ce el consideră a fi necer pentru apărare. O a doua președinție a lui Trump ar putea avea implicații grave pentru securitatea europeană.
Unii partizani ai lui Trump susțin că el blufează pentru a face presiuni asupra Europei să cheltuiască mai mult pentru apărare. Dar foștii oficiali americani care au lucrat îndeaproape cu Trump la NATO în timpul mandatului său, inclusiv unul dintre cei noi (Hooker), sunt convinși că SUA se va retrage din alianță dacă va fi reales. Trump este foarte supărat pe consilierii mai moderați care l-au ținut în frâu în timpul primului său mandat.
Congresul SUA este și el îngrijorat. Recent a adoptat o legislație care interzice unui președinte să se retragă din NATO, cu excepția cazului în care Congresul aprobă, fie prin votul a două treimi în Senat, fie printr-un act al ambelor Camere ale Congresului. Dar Trump ar putea eluda această interdicție. El a ridicat deja îndoieli cu privire la disponibilitatea sa de a onora clauza de apărare reciprocă a articolului 5 al NATO.
După ce a subjugat întreaga Ucraină, Putin s-ar concentra probabil asupra statelor baltice – membri NATO acoperiți de umbrela de securitate a alianței, dar revendicați drept ținuturi istorice ale Rusiei de către Putin.
Dacă Trump este reales și își va urma instinctele anti-NATO, iar prima victimă ar fi Ucraina. Trump s-a opus asistenței militare suplimentare pentru Kiev și continuă să se arate necritic în fața lui Vladimir Putin. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, încearcă deja să ajute cțt mai mult Ucraina. Dacă Statele Unite își slăbesc sau își încetează angajamentul de apărare față de Europa sub Trump, țările europene s-ar simți mai vulnerabile și ar putea deveni din ce în ce mai reticente în a trimite Ucrainei propriile lor provizii militare vitale.
Cu reduceri drastice ale ajutorului, Kievul ar putea fi forțat să negocieze un acord nefavorabil cu Moscova, care ar lăsa Ucraina un stat vulnerabil militar și economic în fața Rusiei. În cazul în care apărarea Ucrainei se prăbușește cu totul, represiunea brutală și rusificarea forțată sunt ceea ce așteaptă aproximativ 38 de milioane de oameni.
Consecințele dezastruoase au să înceapă însă abia acolo. O NATO dezumflată s-ar lupta să creeze un mijloc convențional de descurajare eficient împotriva agresiunii viitoare a Rusiei. Rusia se află acum pe picior de război, cheltuind șase procente din PIB pentru apărare, iar liderul său autoritar este angajat într-o misiune ultranaționalistă de a-și consolida stăpânirea asupra a ceea ce el numește „ lumea rusă ” , un spațiu geografic nespecificat care se extinde cu mult dincolo de el. granițele recunoscute internațional ale țării. Moscova și-ar putea reconstitui forțele armate relativ repede.
Țările NATO cheltuiesc acum maximum două procente din PIB pentru apărare, dar în absența sprijinului SUA, armatele europene nu sunt încă suficient de pregătite, echipate și capabile să lupte împotriva unui adversar ca Rusia. Europa rămâne puternic dependentă de Statele Unite în mai multe domenii importante. Pe cont propriu, îi lipsesc multe dintre instrumentele cheie necesare pentru apărarea de succes, inclusiv capacități de transport aerian, realimentare aer-aer, apărare aeriană la mare altitudine, active spațiale și informații operaționale - toate acestea sunt furnizate în principal de Statele Unite. Fără ajutorul american, NATO și-ar pierde o mare parte din avantajul său militar față de Rusia. Industria de apărare a Europei rămâne foarte fragmentată, iar dezvoltarea capacităților de apărare necesare pentru a compensa pierderea sprijinului american ar putea dura restul acestui deceniu.
Dacă Statele Unite ar abandona NATO, dacă Trump ar închide umbrela nucleară americană, Europa ar trebui să se bazeze pe mai puțin de 600 de focoase nucleare strategice britanice și franceze, o fracțiune din forța totală a Rusiei de peste 5.000 de focoase nucleare strategice și tactice. Întrucât Europa nu are arme nucleare tactice, poate spera să descurajeze un atac nuclear tactic rusesc doar prin amenințarea cu escaladarea la nivel strategic, o mișcare pe care Moscova s-ar putea să nu o considere credibilă. În încercarea de a-i speria pe europeni să nu susțină Ucraina, Rusia a sugerat de multe ori că ar putea folosi arme nucleare tactice. Spre deosebire de Statele Unite, Franța și Regatul Unit nu și-au extins măsurile de descurajare nucleară pentru a-și proteja aliații. Dacă Washingtonul ar părăsi Europa pentru a se descurca singur, Moscova ar putea calcula că ar putea recurge cu succes la șantaj nuclear pentru a captura teritoriul statelor membre NATO.
Fără conducerea SUA în NATO, coeziunea și unitatea dintre membri ar fi greu de menținut. Este nevoie adesea de o voce puternică americană pentru a aduce statele membre disparate la un consens. De la înființarea NATO, un ofițer general american a condus structura de comandă a organizației , supraveghindactivitățile militare ale tuturor statelor membre NATO. Este îndoielnic că orice altă țară din alianță ar putea juca acest rol.
NATO fără Statele Unite ar putea șchiopăta, dar este mai probabil ca alianța să se prăbușească cu totul. Uniunea Europeană nu este în măsură să ia locul NATO în curând, deoarece capacitățile sale militare sunt limitate și sunt mai capabile să gestioneze crizele regionale decât să lupte în războaie majore. Chiar dacă o NATO supraviețuiește fără o implicare puternică a americanilor, provocările conducerii divizate, capacitățile inadecvate de descurajare și un adversar ferm ar spori riscul unui război cu Rusia, o putere majoră înclinată să răstoarne ordinea internațională liberală.
AUTOR: Dan Alexe