Social

Revista presei: Evoluția reformei justiției și conectarea Republicii Moldova la sistemul de securitate european

Evoluția reformei justiției din Republica Moldova, perspectiva unui pericol de ordin militar pentru țara noastră, precum și opinia experților, despre parteneriatul de securitate și apărare între Uniunea Europeană și Republica Moldova - sunt printre principalele subiecte abordate de presă.

Moldova 1 relatează, citându-o pe președinta, Maia Sandu că reforma justiției, unul din cele mai ambițioase angajamente asumate de Republica Moldova pe calea aderării la Uniunea Europeană, avansează cu pași mici. Șefa statului susține că de vină ar fi, inclusiv, rezistența „oamenilor corupți” din sistem. Șefa statului mai spune că s-ar opune reformei justiției inclusiv unii procurori și judecători care ar „colabora deschis” cu „grupări criminale organizate”, inclusiv cu Kremlinul. Scopul acestora, spune Maia Sandu, este de a „răsturna guvernarea” de la Chișinău și de a stopa reforma justiției, pentru ca, în rezultat, să poată rămâne în sistem.

JurnalTV.md publică opinia membrului Consiliului Superior al Magistraturii, Ion Guzun, care susține că situația de la Curtea de Apel Chișinău nu ar fi la limită, după ce instituția a rămas fără 20 de judecători, din aproape 40. Acesta menționează ar fi vorba de procese extreme, însă nu un blocaj, dosarele fiind, în continuare, examinate. Igor Guzun a mai anunțat că pentru a reduce aceste amânări și termene mai mari a dosarelor, a fost anunțat concurs pentru 15 funcții de la transfer temporar la Curtea de Apel Chișinău.

Într-un interviu pentru Deschide.md fostul șef adjunct al Direcției Informații Militare a Armatei Române, generalul Adriean Pârlog susține că în cazul unei eventuale invazii a Republica Moldova, sprijinul militar al României pentru Chișinău ar fi însoțit sincron de sprijinul occidental. Acesta a declarat, că perspectiva unui pericol de ordin militar pentru țara noastră nu este iminentă. Potrivit generalului Pârlog, România depune eforturi pentru a întări securitatea energetică a Republicii Moldova, ca Rusia să nu poată folosi această armă pentru a destabiliza situația din interior. Acesta consideră că Bucureștiul trebuie să se asigure în continuare că cetățenii Republicii Moldova nu vor fi afectați de prețurile mari la resursele energetice, reducând astfel vulnerabilitatea lor la propaganda și dezinformarea Rusiei.

IPN publică o analiză semnată de expertul Anatol Țăranu, care susține că deși, în mare parte componența noului guvern al Federației Ruse era previzibilă, totuși, Vladimir Putin a reușit să surprindă prin înlocuirea ministrului Apărării cu economistul Andrei Belousov. Toate remanierile operate de Putin indică direct că el dorește să fortifice configurația actuală a puterii și folosește schimbarea guvernului doar pentru a crește eficiența a ceea ce există deja, dar nu pentru abordări noi, susține expertul, menționând că Putin „intenționează să continue politica de război infinit de mult”. „Pentru Republica Moldova continuarea pe o perioadă lungă de timp a războiului din Ucraina este un prognostic îngrijorător și plin de riscuri greu de anticipat. Cu siguranță, vor continua eforturile Moscovei de destabilizare politică a Moldovei prin activarea conflictelor separatiste transnistrean și găgăuz. Într-o asemenea situație e greu de așteptat o înviorare economică sustenabilă, capabilă să contribuie la schimbări pozitive a stării sociale a păturilor largi ale populației”, concluzionează Anatol Țăranu

Într-un interviu pentru TVR Moldova, expertul în securitate și politici publice, Andrei Curăraru susține că Uniunea Europeană deja recunoaște Republica Moldova cu un statut mult mai apropiat. Iar cât ține despre Parteneriatul de Securitate și Apărare, expertul menționează că acesta este un document care ar avea o importanță, în special, tehnică. Cu alte cuvinte, țara noastră ar putea beneficia de mai mult ajutor financiar și tehnic din partea Uniunii Europeane. Totodată, fostul ministru de Externe al României, Cristian Diaconescu spune că sprijinul acordat de partenerii euro-atlantici nu trebuie privit ca un simplu ajutor, ci ca parte a unei strategii fundamentale pentru descurajarea agresiunilor și întărirea rezilienței statelor din această regiune.

„În condițiile actuale de insecuritate regională, când Federația Rusă își menține mesajele amenințătoare, încercând să schimbe vectorul nostru de dezvoltare, implicarea UE în sporirea capacităților noastre de apărare este extrem de importantă”, a comentat pentru ZdG fostul ministru al Apărării, Vitalie Marinuța. Prin semnarea acestui Pact, R. Moldova devine parte componentă a UE în domeniul de securitate și apărare, notează Marinuța. În opinia sa, în condițiile în care majoritatea populației se opune aderării Republicii Moldova la NATO, dar, în același timp, țara având nevoie de siguranță, cooperarea pe domeniul de securitate și apărare pe filiera europeană ar putea fi mai acceptată de către populație decât cea cu Alianța Nord-atlantică.

TV8.md o citează pe președinta, Maia Sandu care califică referendumul constituțional privind integrarea europeană, din 20 octombrie ca fiind cea mai importantă decizie de după independență. În opinia șefei statului, este greșit ca în cazul referendumului să se pună etichete politice. Autoritățile susțin că organizarea alegerilor în aceeași zi va face posibilă economisirea a zeci de milioane de lei din bugetul de stat și va crește rata prezenței la urne. Mai multe partide din opoziție au anunțat anterior că sunt împotriva organizării referendumului în aceeași zi cu alegerile prezidențiale, spunând că vor boicota plebiscitul.

Realitatea.md scrie că un investitor străin și-a exprimat interesul în modernizarea Aerodromului de la Horești și în dezvoltarea școlii de aviație, care ar putea atrage studenți din toată țara. Vicepreședintele raionului Ialoveni, Eugeniu Secrieru, a specificat că, proiectul ar putea transforma satul Horești într-un „centru regional pentru formarea piloților”. Autoritățile locale și investitorul vor continua discuțiile acestui proiect, care, potrivit lor, ar aduce beneficii economice pentru comunitate.

Nordnews.md relatează istoria psihologului la Serviciul de Asistență Psihopedagogică din Drochia și profesoară de geografie la Liceul Teoretic „Bogdan Petriceicu Hașdeu”, Viorica Țîlea, care s-a confruntat cu discriminare din partea profesoarei sale din școala primară, care o trata diferit de ceilalți elevi din cauza dizabilității sale. Momentan, femeia ajută zeci de copii cu dizabilități și cerințe educaționale speciale să se integreze în școală. Ea consideră că toți copiii merită să aibă șanse egale de a învăța și de a se dezvolta.

Daniela Cuțu

Daniela Cuțu

Autor

Citește mai mult