Externe

Revista presei internaționale: Xi și Putin vorbesc despre pace, dar se pregătesc de război; Premierul Poloniei - amenințat cu moartea, la o zi după tentativa de asasinare a omologului său slovac

Presa internațională continuă să relateze despre situația complicată în care s-a pomenit armata ucraineană pe câmpul de luptă din cauza întârzierii sprijinului militar occidental. Publicațiile străine urmăresc în același timp vizita pe care o face în China președintele Rusiei, războiul ruso-ucrainean fiind principalul subiect abordat la Beijing de liderii celor două țări. În fine, agențiile internaționale de presă descriu efectele politice pe care le are deja tentativa de asasinare a premierului Slovaciei, care continuă să se afle în stare gravă în spital. Relatează Lidia Petrenco.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a încercat să ridice moralul trupelor sale printr-o vizită în orașul Harkov din nord-estul țării – centrul administrativ al regiunii cu același nume, atacate intens de către forțele ruse, scrie Independent. În aceeași zi, în regiunea Harkov a fost înregistrată cea mai lungă alertă de raid aerian de la începutul războiului, care a durat 16 ore și 33 de minute, remarcă Unian. Liderul de la Kiev a anunțat că „situația din regiunea Harkov este în general sub control, soldații ucraineni provocând pierderi semnificative” trupelor ruse. „Cu toate acestea, situația rămâne dificilă, iar armata își consolidează unitățile”, pentru a combate atacurile tot mai intense ale Rusiei, scrie Kyivindependent.

În această săptămână, armata rusă a suferit cele mai mari pierderi de la începutul războiului în rândul soldaților săi, transmite Kyivpost. Publicația notează că trupele ruse au continuat să înainteze în pofida focurilor intense ale artileriei ucrainene la care au fost supuse.

Aliații NATO sunt tot mai aproape de a lua decizia de a-și trimite proprii militari în Ucraina pentru a antrena trupe ucrainene, scrie The New York Times. Acest pas ar putea șterge o nouă linie roșie în confruntrea occidentului cu Rusia și ar putea atrage și mai mult Statele Unite și Europa într-un conflict militar, constată publicația. Lipsa de resurse umane și militare a înrăutățit semnificativ situația armatei ucrainene, deoarece Rusia a avansat pe câmpul de luptă profitând de întârzierile livrărilor de arme americane, menționează NYT.

„Rusia nu are suficiente forțe pentru a realiza un progres major în ofensiva sa în curs în Ucraina”, a declarat joi Comandantul Suprem Aliat în Europa, generalul american Christopher Cavoli, citat de Le Monde. Generalul NATO a menționat că spre Ucraina sunt în desfășurare livrări semnificative de arme și muniție, sisteme de apărare aeriană și vehicule blindate, precizează publicația.

Între timp, presa internațională urmărește vizita de două zile, întreprinsă în China de președintele Rusiei, Vladimir Putin. Xi și Putin vorbesc despre pace – dar se pregătesc de război, titrează The Telegraph. Cei doi lideri au vorbit ieri despre stabilitatea globală și soluționarea conflictelor, precum războiul ruso-ucrainean. Dar a fost clar că nu era vorba doar despre pace, din moment ce președintele rus a venit însoțit de noul ministru al apărării Andrei Belousov, observă de Telegraph. Serghei Șoigu, fostul ministru rus al apărării, care a fost promovat în funcția de șef al Consiliului de Securitate Națională în urmă cu câteva zile, a stat la aceeași masă cu președintele chinez Xi Jimping și oficialii săi. De asemenea, au fost prezenți șefii companiei de energie nucleară a Rusiei Rosatom și Roscomos, agenția sa spațială, subliniază The Telegraph. Putin vizitează Beijingul în timp ce Rusia și China își etalează relația „fără limite” pe fondul tensiunilor cu SUA, notează Cbsnews. În timp ce ambii lideri au spus că doresc să pună capăt războiului din Ucraina, nu au oferit detalii noi în declarațiile lor publice, remarcă publicația americană.

În vizită la Beijing, liderul rus încearcă să susțină frontul unit cu Xi Jinping împotriva presiunii occidentale, notează Wall Street journal. Liderul rus caută mai mult sprijin chinez pentru a rezista eforturilor occidentale de a izola Rusia după invadarea Ucrainei în 2022, scrie publicația americană. „Cooperarea noastră economică de astăzi este unul dintre principalii factori de stabilizare pe arena internațională. Împreună susținem principiile justiției și ale unei ordini mondiale democratice,” a spus Putin reporterilor la Beijing, citat de WSJ. Bunurile chinezești „cu dublă utilizare” ajută mașinăria de război a Rusiei, constată Sky News. Potrivit publicației, China nu furnizează arme Rusiei, ci trimite o cantitate imensă de alte bunuri pe care Rusia le folosește în producția de arme făcând ineficiente sancțiunile occidentale.

Tentativa de asasinare a premierului Slovaciei, Robert Fico, a eșuat însă el continuă să se afle în stare gravă după ce joi a fost rănit cu câteva focuri de armă trase de un bărbat nemulțumit de politica șefului executivului de la Bratislava, relatează Washington Post.

În timp ce prim-ministrul slovac Robert Fico continuă să lupte pentru viața sa după tentativa de asasinat de miercuri, omologul său polonez Donald Tusk a făcut publică una dintre amenințările cu moartea pe care le-a primit pe rețelele de socializare, relatează Euractiv. La o zi după atac, premierul Donald Tusk a distribuit o captură de ecran a uneia dintre postările anonime de pe rețelele de socializare, în care este lăudat autorului atacului asupra lui Robert Fico și se cere asasinarea lui Tusk, relevă publicația. „Slovacii ne-au dat un exemplu despre ce să facem cu Donald Tusk dacă nu reușește la CPK”, se spune în postare, referindu-se în poloneză la Portul Central de Comunicații, un mega-proiect al fostului guvern Lege și Justiție, care și-a propus construiască un nou aeroport de la zero, la aproximativ 40 de kilometri sud-vest de Varșovia, față de care noul guvern al lui Tusk este sceptic, remarcă Euractiv.

Zguduită de tentativa de asasinare a premierului slovac, UE se întreabă dacă alegerile europarlamentare din iunie vor decurge fără violență, titrează Associated Press. Potrivit agenției de presă, temerile sunt tot mai pronunțate, mai ales că atacul asupra premierului slovac a avut loc după ce săptămâna trecută, în Germania, un politician proeminent din Berlin a fost agresat violent și a suferit răni grave. Cu o săptămână mai devreme, un candidat din partidul cancelarului Olaf Scholz a fost bătut în timp ce făcea campanie pentru alegerile europarlamentare și a trebuit să fie operat, menționează Associated press.

Iar Premierul belgian Alexander De Croo a depus o plângere la poliție împotriva unei prezentatoare de la un post de radio local, care le-ar fi sugerat ascultătorilor să-l asasineze, relatează Politico. Potrivit publicației, prezentatoarea a explicat publicului că asasinarea unui oficial este un obiectiv ce poate fi atins, iar atacul asupra premierului slovac bine păzit a demonstrat acest lucru. Chiar dacă prezentatoarea a spus că a fost înțeleasă greșit, ea a fost imediat suspendată, pentru apel la violență, conchide Politico.

Atentatul asupra vieții premierului slovac Robert Fico de miercuri a declanșat un val intens de comentarii toxice online, limbaj vulgar, discurs instigator la ură, rasism, xenofobie, amenințări, precum și justificări ale atacului, notează Euronews. Astfel, volumul exprimărilor negative a crescut cu 60% în comparație cu media înregistrată anterior, observă postul paneuropean de televiziune. În urma atacului, Ministerul de Interne din Slovacia a îndemnat utilizatorii de pe una dintre paginile sale oficiale de Facebook să se abțină de la distribuirea de conținut inadecvat sau vulgar despre atac. Între timp, președintele slovac Zuzana Čaputová a menționat într-o postare că „discursul instigator la ură la care asistă întreaga societate, duce la acte de ură”. Cercetătorii au constatat de multă vreme existența unor legături între comentariile online pline de ură și capacitatea lor de a împinge oamenii mai departe către poziții, convingeri și viziuni politice extreme. Spre exemplu, în 2018, ONU a raportat că rețelele de socializare, și în special Facebook-ul, au jucat un rol semnificativ în genocidul Rohingya din 2017 în statul Rakhine din Myanmar.

Lidia Petrenco

Lidia Petrenco

Autor

Citește mai mult