Aderare UE

Vlad Kulminski: Republica Moldova se va confrunta cu provocări majore în acest an electoral

În acest an electoral, Republica Moldova va asista la încercări de dezbinare care nu au mai existat în istoria independentă a țării, consideră directorul Institutului pentru Inițiative Strategice și fostul vicepremier pentru reintegrare, Vlad Kulminski. Într-un interviu pentru postul național de radio el a spus că, la această etapă, țara noastră se află la o răscruce, dar că va arăta altfel peste câțiva ani. Până atunci, însă, instituțiile statului vor trebui să demonstreze capacități de a apăra votul cetățenilor, susține el.

IPN
Sursa: IPN

„La noi pensiile, salariile sunt mici, inflația crește. Situația socială-economică este destul de dificilă și nu este ușor să convingi cetățenii că haideți să mai așteptăm ceva timp. Anume în această activitate, forțele care sunt ostile acestui curs Republicii Moldova, care vor să păstreze Republica Moldova în zona gri, ca să continue să facă bani, pur și simplu, ei vor încerca să facă totul posibilul ca să zădărnicească acest referendum, ca să zădărnicească drumul Republicii Moldova spre Uniunea Europeană, care de fapt înseamnă securitate în primul rând și creștere economică, în al doilea și al treilea rând salarii și pensii mai mari”.

Expertul susține că situația este mult mai drastică și mult mai dificilă în autonomia găgăuză, acolo, unde, aparent, marea majoritate a populației se opune integrării europene. În acest context, Vlad Kulminski, și-a exprimat speranța că poporul găgăuz, elitele din autonomie nu se vor implica în niciun fel de confruntare cu Chișinăul.

„Când au votat pentru conducerea actuală, nu au votat ca Găgăuzia să fie folosită în jocurile geopolitice, ca să fie folosită drept o armă împotriva Chișinăului. Ei au votat pentru chestii care sunt foarte clare și pe înțelesul oamenilor din toată Republica Moldova, pentru pensii, salarii, nu știu, deci probabil pentru revenirea Uniunii Sovietice, ceea ce nu va fi posibil niciodată. Dar asta este altă temă de discuții. Și eu sunt sigur că Chișinăul, instituțiile statului, vor fi în stare să gestioneze această situație, abil și fără escaladare. Acest lucru este foarte important, nu trebuie să transformăm toată această poveste, într-o escaladare instituțională Chișinău- Comrat. Ea trebuie să fie păstrată la nivelul actual”.

Întrebat despre desfășurarea scrutinelor în regiunea transnistreană și cât de deschis va fi electoratul de acolo să participe, Vlad Kulminski a răspuns:

„Eu cred că probabil cineva va participa (...). Cred că una din reușitele indiscutabile ale Guvernului Republicii Moldova este faptul că în regiunea transnistreană și în relațiile dintre Chișinău și Tiraspol este păstrată stabilitatea și previzibilitatea. Acest lucru este super important și anume asta trebuie să fie ținta principală a strategiei a guvernului. Dar câți cetățeni vor participa la acest referendum? Urmează să vedem”.

Precizăm că referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE) va fi organizat la toamnă, pe data de 20 octombrie. Chemați la urnele de vot, cetățenii vor răspunde la întrebarea: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la UE?”. Tot în aceeași zi vor avea loc și alegeri prezidențiale.

Citește și: Interviu cu vicepreședintele CEC: cum vor vota cetățenii din stânga Nistrului și cei de peste hotare la alegerile și referendumul din toamnă

Maia Sandu: „Referendumul constituțional, cel mai important de la independența Republicii Moldova”

Moldovenii, așteptați la urne pe 20 octombrie. Deputații au decis data alegerilor prezidențiale

Parlamentul a decis: Referendumul privind aderarea la UE va avea loc pe 20 octombrie. Întrebarea la care vor răspunde cetățenii - modificată

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult