Aderare UE

Interviu cu vicepreședintele CEC: cum vor vota cetățenii din stânga Nistrului și cei de peste hotare la alegerile și referendumul din toamnă

Comisia Electorală Centrală urmează să înceapă procedurile necesare pentru buna organizare și desfășurare a alegerilor prezidențiale și a referendumului republican constituțional, după ce Parlamentul a decis că cele două scrutine vor avea loc în aceeași zi, pe 20 octombrie 2024. Un prim pas în acest sens este pregătirea pentru rectificarea bugetară, ulterior urmează un plan calendaristic și o trecere în revistă a tuturor actelor normative care urmează a fi puse în aplicare pentru organizarea acestor scrutine. Precizările au fost făcute de vicepreședintele CEC, Pavel Postică, la emisiunea „Zi de Zi” de la Radio Moldova.

Radio Moldova: Domnule Postică, care sunt primii pași pe care trebuie să-i întreprindă CEC, în conformitate cu legislația, pentru a organiza cele două scrutine?

Pavel Postică: Eu cred că la prima etapă, și, foarte important, pe care trebuie să o parcurgem este pregătirea rectificărilor bugetare pentru a solicita resursele financiare necesare organizării acest scrutin, care nu a fost planificat, mă refer la referendumul constituțional, pentru că și pentru acest scrutin, chiar dacă se organizează în aceeași zi, vor fi necesare anumite cheltuieli suplimentare. În același timp, urmare a punerii în aplicare și a intrării în vigoare a legii privind votul prin corespondență la fel urmează să venim cu propuneri de rectificare bugetară pentru alocare resurselor financiare suplimentare. Alte chestiuni reies de pregătire. Am început deja am început acest proiect de pregătire a programului calendaristic, ca să înțelegem fiecare etapă, în fiecare zi, ce urmează să facem atât noi ca funcționari electorali, ca organe electorale dar și eventualii concurenți electorali sau participanți la referendum. Probabil cel mai important moment din acest program calendaristic este data începerii perioadei electorale pentru că însăși faptul adoptării hotărârii parlamentului pentru stabilirea datei alegerilor nu înseamnă că începe și perioada electorală. Ea începe odată cu adoptarea hotărârii Comisiei Electorale Centrale în acest sens. Și doar în această perioadă vor fi anumite limitări, niște prevederi speciale, reguli de joc politic între toți competitorii electorali, și, nu în ultimul rând, urmează să facem o trecere în revistă a tuturor actelor normative care urmează a fi puse în aplicare pentru organizarea acestor scrutine. Comisia Electorală Centrală este un pic în restanță în ceea ce privește adoptarea anumitor acte normative, mă refer la anumite regulamente, ceea ce ține de deschiderea secțiilor de votare pentru regiunea transnistreană, pentru alegătorii de peste hotarele țării, aspectele și procedurile ce țin de votarea pe parcursul a două zile.

Radio Moldova: Cât vor costa cele două exerciții electorale? Ați făcut niște calcule și dacă se economisesc banii organizând alegerile prezidențiale și referendumul în aceeași zi?

Pavel Postică: Eu cred că este prematur să vin cu anumite cifre, în special pornind de faptul Comisia Electorală Centrală încă nu a aprobat aceste hotărâri despre care am vorbit, dar cert este că, da, anumite economii vor fi făcute la bugetul public odată cu organizarea scrutinului în aceeași zi, pentru că organizarea separă a scrutinelor ar fi costat cu mult mai mult. Repet, este prea devreme să vin cu anumite cifre la această etapă. În momentul în care vom adopta hotărârea și vom face toate calculele necesare și vom adopta hotărârea de rigoare, atunci vom putea să venim cu anumite cifre mai exacte.

Radio Moldova: În contextul avertizărilor despre intenția unor implicații din exterior, ce face Comisia Electorală Centrală pentru a împiedica imixtiunea și câte de pregătiți sunteți din punct de vedere tehnologic pentru a face față atacurilor cibernetice sau de altă natură?

Pavel Postică: În acest sens, eu cred că trebuie să se calmeze spiritele și să nu ne neglijeze niciun fel de amenințare împotriva securității cibernetice a Comisiei Electorale Centrale, dar contăm cel mai mult pe colaborare cu instituțiile relevante ale statului, în special dacă vorbim de securitate cibernetică, Serviciul tehnologii informaționale și securitate cibernetică, dar și Serviciul de Informații și Securitate. Suntem într-un dialog continuu cu aceste două autorități publice și vom face tot ce depinde de noi și sunt sigur că și colegii lor, la rândul lor, vor face tot ce posibil, tot ce depinde de ei pentru asigurarea acea securitate și igienă cibernetică atât în perioada electorală, cât și în ziua alegerilor.

Radio Moldova: Cum vor fi organizate cele două scrutine pentru electoratul din stânga Nistrului?

Pavel Postică: Eu nu cred că aici o să fie careva diferențe. Alegătorii din stânga Nistrului vor veni tradițional în secțiile de vot care vor fi deschise presupun pe partea dreaptă a râului Nistru, cu mici excepții și pe malul stâng al Nistrului. Dar în cadrul campaniilor de informare pe care le vom desfășura, pentru că și la acest subiect deja lucrăm, vom informa publicul despre particularitățile desfășurării acestor două scrutine. În paralel, vom informa toți alegătorii, inclusiv cei din stânga Nistrului, care ar fi procedurile specifice, spre exemplu, pentru organizarea acestor două scrutine. Dar dacă vă referiți nemijlocit la ziua alegerilor, nu cred că se schimbă ceva. Alegătorul vine o secție de votare, prezentă actul de identitate și primește buletinele de vot, pentru a participa la aceste două scrutine.

Radio Moldova: Domnule Postică, să vorbim succint și despre votul prin corespondență, care va fi valabil pentru cetățenii noștri stabiliți în câteva state europene și din America de Nord. Este pregătită Comisia Electorală Centrală pentru organizarea acestui exercițiu și vreau să punctați principalele aspecte la care trebuie să fie atenți alegătorii din cele 6 state care vor vota, de altfel, în premieră, prin corespondență?

Pavel Postică: Eu cred că în primul rând, și profit de această ocazie, voi încerca să sparg niște mituri. Trebuie să fie clar pentru toți alegătorii noștri care se află peste hotarele țării că introducerea votului prin corespondență în anumite state nu anulează procedura obișnuită de vot. Din contră, asta vine ca o procedură suplimentară pentru doritorii, doar pentru cei care se vor înregistra înainte pentru această modalitate alternativă de vot. De asta și se numește modalitate alternativă suplimentară, cumva la acea obișnuită. Deci toate speculațiile precum că Comisia Electorală Centrală nu va deschide secții de votare obișnuite nu sunt adevărate și nu au niciun suport legal. Noi vom deschide secții de votare obișnuite pe lângă aceste speciale unde va fi desfășurat și votul prin corespondență. Pentru doritorii care vor opta pentru votul din corespondență, acum vreau să atrag atenția că trebuie să urmărească resursele oficiale ale Comisiei Electorale Centrale și a autorităților publice în care vom explica pas cu pas care este procedura de înregistrare prealabilă în primul rând, după care procedurile specifice de votare prin corespondență.

Radio Moldova: Vă mulțumim!

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult