Social

Calendarul Zilei // 225 de ani de la nașterea scriitorului francez, Honoré de Balzac

Radio Moldova vă prezintă Calendarul Zilei - cele mai importante evenimente, pe care le consemnăm astăzi, 20 mai.

1609: Sonetele lui Shakespeare sunt publicate pentru prima dată la Londra.

1891: Prima afișare publică a prototipului kinetoscopului lui Thomas Edison.

1873: Au fost brevetați pantalonii confecționați din denim albastru, așa-numiții blugi. Inițial erau concepuți ca pantaloni de lucru, pentru minerii și crescătorii de vite din Vestul sălbatic. Pentru a obține brevetul, era nevoie să fie acoperite costurile birocratice, în valoare de 68 de dolari. Faima acestor pantaloni s-a răspândit rapid printre muncitori și fermieri. Deși cererea devenea mare și în ciuda popularității produselor lui Levi Strauss, o pereche de blugi costa doar 1,25 dolari. Faptul că Levi Strauss deținea acel patent, i-a permis să beneficieze de avantajele monopolului asupra produsului, timp de 20 de ani până când brevetul a intrat în domeniul public. Până în anii 1920, salopetele de lucru Levi Strauss, sau Levi’s, cum li se spune și astăzi, erau purtate doar de muncitorii bărbați. În anii 1950, elevii de liceu i-au utilizat într-un mod radical, pentru a se defini pe ei înșiși, dorind să se arate mai adulți și mai rebeli, potrivit publimix.ro. Un deceniu mai târziu, în anii ’60, blugii au devenit un simbol al egalitarismului. Au venit și anii ’70, care a dat startul culturii celebrității, acum blugii fac parte din sex-appeal, devenind un obiect din arsenalul modei și seducției. Anii ’90 au urcat denimul pe ringurile de dans, pe marile ecrane și pe scenele de concerte rock.

1882: Se formează Tripla Alianță între Imperiul german, Austro-Ungaria și Regatul Italiei.

1902: Cuba își câștigă independența față de Statele Unite.

1940: Primii prizonieri sosesc în noul lagăr de concentrare la Auschwitz.

1956: În cadrul Operațiunii Redwing, este aruncată prima bombă cu hidrogen aeropurtată din Statele Unite peste atolul Bikini din Oceanul Pacific.

1960: Filmul La Dolce Vita regizat de Federico Fellini primește Palme d'Or la Festivalul Internațional de Film de la Cannes.

1964: A fost descoperită radiația cosmică de fond cu microunde.

1983: Primele publicații ale descoperirii virusului HIV care provoacă SIDA apar în revista Science

S-au născut:

La 20 mai 1799 s-a născut scriitorul francez, Honoré de Balzac. Este considerat unul dintre cei mai mari scriitori francezi în domeniul romanului realist, psihologic și al celui fantastic. Datorită complexității operei sale, Balzac a creat un adevărat monument, „Comedia umană”, ciclu în a cărui componență intră 95 de lucrări terminate (nuvele, romane și eseuri) și 48 lucrări neterminate. Printre capodoperele sale se numără: „Iluzii pierdute”, „Verișoara Bette”, „Strălucirea și suferințele curtezanelor” ș.a. În toate aceste lucrări Balzac apare ca un observator și cronicar suprem al societății franceze contemporane lui.O mare parte din opere sale a fost ecranizată. La 14 martie 1850, scriitorul s-a căsătorit cu Eveline Hanska și în luna mai a plecat la Paris, unde a murit la 18 august 1850.

1946: Cher, cântăreață americană

1981: Iker Casillas, fotbalist spaniol

Sărbători:

Ziua mondială a metrologiei, sărbătorită anual la 20 mai, marchează semnarea Convenției Metrului din 20 mai 1875, de către reprezentanți din 17 state. Convenția a stabilit cadrul pentru colaborarea globală în știința măsurării și în aplicațiile sale industriale și comerciale. Scopul inițial al Convenției metrului - uniformitatea la nivel mondial a măsurătorilor - continuă să fie la fel de important și astăzi ca în anul 1875. Sistemul Mondial de Măsurări este simplu și combină eforturile mai multor organizații. La nivel de lucru, măsurătorile sunt efectuate în laboratoare acreditate.

Ziua Mondială a Albinelor

Ziua Mondială a Medicului Traumatolog

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time 0:00
 
1x
  • Chapters
  • descriptions off, selected
  • subtitles off, selected
    Elena Chirilov

    Elena Chirilov

    Autor

    Citește mai mult