Social

Discuții pro-ruse și pro-europene pentru alegerile prezidențiale, problemele care ar putea împiedica organizarea Conferinței de lansare a negocierilor de aderare

Discuția dintre exponenții partidelor de opoziție declarate pro-ruse și politicieni declarați pro-europeni; Problemele care ar putea împiedica organizarea Conferinței de lansare a negocierilor de aderare; precum și impulsul semnării unui acord de cooperare în domeniul apărării și securității dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova, sunt printre principalele teme abordate de presă.

Presa din Republica Moldova scrie că mai mulți exponenți ai partidelor de opoziție declarate pro-ruse, dar și politicieni declarați pro-europeni, s-au întâlnit să discute despre un candidat unic pentru prezidențialele din toamna anului 2024. Formatul discuțiilor a fost închis, iar în urma acestora, liderul socialiștilor, Igor Dodon, a declarat că există loc de dialog între „reprezentanți ai opoziției, cu viziuni diferite ideologice, geopolitice”. Pe lângă Igor Dodon, la discuții au mers: fostul premier - Vlad Filat, ex-premierul și liderul PDCM - Ion Chicu, fosta bașcană a Găgăuziei - Irina Vlah, deputatul și membrul MAN - Gaik Vartanean, și fostul ministru de Externe - Tudor Ulianovschi.

Ziarul de Gardă publică opinia șefei Procuraturii Anticorupție (PA) Veronica Dragalin, care sugerează Centrului de Resurse Juridice (CRJM) să „angajeze juriști mai buni” pentru că Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), din care făcea atunci parte membra Comisiilor Pre-Vetting și Vetting, Tatiana Răducanu, care a respins a doua oară „același demers de ridicare a imunității, rezultând în clasarea dosarului împotriva fostului judecător Aureliu Colenco”. Organizația non-guvernamentală a venit în apărarea Tatianei Răducanu, spunând că ea a fost „printre puținii care s-a opus eforturilor politicului de a controla justiția” și că acțiunile Procuraturii Anticorupției ar fi ilegale.

Moldova 1 îl citează pe ​​analistul politic, Mihai Mogîldea care spune că restanțele din justiție ale Republicii Moldova nu vor afecta procesul de aderare la Uniunea Europeană, deoarece acestea nu țin de Guvern sau de Parlament, ci de instituții independente, care nu pot fi presate. Mai mult, acesta a adăugat că amânarea anumitor progrese în domeniul justiției nu pot fi o barieră pentru organizarea conferinței interguvernamentale, la care vor fi lansate negocierile de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Realitatea.md publică opinia fostului vicepremier pentru Reintegrare, Gheorghe Bălan, care spune că inițiativa semnării unui acord de cooperare în domeniul apărării și securității dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova vine în contextul crizei de securitate din regiune. Fostul oficial consideră că Uniunea Europeană vrea să ajute Republica Moldova să reziste provocărilor de securitate și să-și racordeze legislația națională la cea comunitară. Gheorghe Bălan mai spune că acordul de cooperare dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană pe domeniile apărării și securității va ajuta autoritățile de la Chișinău să prevină eventualele tentative de destabilizare și să consolideze capacitățile instituțiilor statului de a face față atacurilor hibride.

Moldpres scrie că Republica Moldova are cei mai mulți angajați în domeniul IT (Tehnologii Informaționale) per capital din Europa, după Estonia. În anul 2023, sectorul IT a deținut o rată de 4,5% din totalul persoanelor angajate, sau 26.327 de specialiști, care au contribuit direct la o pondere de 6,7% din produsul intern brut, susține vicepremierul Dumitru Alaiba, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării. La acest capitol, țara noastră a depășit Polonia, Ucraina și România, conform unui studiu publicat de Emerging Europe, a precizat Dumitru Alaiba.

ProTv.md publică statistici, care arat că doar 50 la sută din candidații care vor să obțină permisul de conducere susțin din prima încercare partea teoretică. Iar la proba practică, puțin peste 23 la sută din elevi reușesc să treacă examenul. Ministerul Educației, care a analizat rata de promovare în școlile auto din țară a scos la iveală mai multe probleme. Tot în analiza celor de la educație se mai arată ca doar 23 la sută din candidați reușesc să susțină proba practica, la Agenția Servicii Publice, în loc de 30 la sută conform normelor legale. Ministerul Educației crede că trebuie impuse sancțiuni sau retrasă acreditarea școlilor auto care nu oferă condiții și studii de calitate. Astfel responsabilii de la minister urmează să convoace săptămâna viitoare o ședință cu reprezentanții școlilor auto.

Observatorul.md transmite povestea medicului de familie de la Centrul de Sănătate Bădiceni, Natalia Purici, cu o experiență de peste 30 de ani în domeniu. Pe lângă asta, femeia este și psiholog, deoarece de multe ori oamenii care se adresează au nevoie și de sprijin emoțional și moral.

Daniela Cuțu

Daniela Cuțu

Autor

Citește mai mult