Dosarul lui Vladislav Gribincea la funcția de judecător al CSJ, declarat inadmisibil. Șase din opt dosare, admise de CSM
Fondatorul Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), Vladislav Gribincea, care a trecut evaluarea externă din perspectiva integrității financiare și etice, ratează fotoliul de judecător al Curții Supreme de Justiție (CSJ). Se întâmplă după ce Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a constatat că dosarul depus de jurist ar fi incomplet. Alți șase candidați, care au aspirat la funcții în CSJ, au primit undă verde de la CSM, pe 21 mai. Între ei – și actualul procuror general interimar, Ion Munteanu.
CSM i-a declarat admisibili pentru suplinirea funcțiilor vacante de judecător la Curtea Supremă de Justiție pe următorii candidați: Brigai Sergiu, Chirtoacă Leonid, Ciocanu Aliona, Corcenco Aliona și Lealin Iuri. A fost acceptat, inclusiv, dosarul procurorului general interimar, Munteanu Ion.
Mariana Cherpec, numită recent membră a CSM, și-a retras candidatura din concurs, a anunțat Consiliul. Dosarul lui Vladislav Gribincea a fost declarat inadmisibil, potrivit CSM, „din cauza neprezentării în termen a certificatului medical privind starea sănătății și două referințe de la persoane notorii”.
ACTUALIZARE: Vladislav Gribincea a venit cu o reacție publică, după decizia plenului CSM. „Sper că e doar o neînțelegere nefericită! Nu m-am înscris în concursul pentru CSM și am trecut Vettingul pentru a nu mă conforma unor formalități ușor de îndeplinit”, a scris juristul. Fondatorul CRJM a declarat că va solicita CSM să își revizuiască hotărârea din 21 mai
Amintim că Parlamentul a aprobat reformarea CSJ, în primăvara anului 2023. După reformare, Curtea urmează să fie formată din 20 de magistrați. Pentru funcții în CSJ pot candida inclusiv reprezentanții altor profesii juridice, precum avocați, procurori sau profesori universitari în domeniul dreptului. Pentru a ajunge în fotoliul de judecător al CSJ, candidații urmează, însă, la prima etapă, să treacă Vettingul – evaluarea externă a integrității financiare și etice. Ulterior, concluziile Comisiei sunt expediate pentru examinare Consiliului Superior al Magistraturii.