Externe

Revista presei internaționale: De ce este important ca RM și Ucraina să înceapă negocierile oficiale de aderare la UE până la sfârșitul lunii iunie? Rusia etalează exerciții cu arme nucleare tactice în apropiere de Ucraina

Publicațiile străine reflectă eforturile întreprinse de RM și Ucraina de a se integra în UE. Totodată, presa internațională comentează pe larg exercițiile nucleare tactice începute de Rusia la frontiera cu Ucraina, în timp ce Kievul cere mai multă libertate aliaților NATO pentru a folosi armele occidentale împotriva inamicului. Mai multe publicații relatează despre decizia Uniunii Europene de a trimite Kievului veniturile provenite din activele rusești înghețate pe teritoriul blocului comunitar. Cauzele accidentului de elicopter în care a murit președintele Iranului sunt în continuare analizate de presa străină. Amănunte are Lidia Petrenco.

Presa internațională reflectă eforturile RM și Ucrainei de a se integra în Uniunea Europeană. Euractiv trasmite că UE ar putea începe oficial negocierile de aderare cu Ucraina și RM în iunie, dar mai rămân câteva obstacole tehnice și politice pentru ca decizia să fie luată. Potrivit diplomaților europeni, speranța multora a fost să finalizeze pregătirile înaintea președinției maghiare a UE din a doua jumătate a acestui an, pentru a evita „politizarea exagerată” în timpul mandatului Budapestei la conducerea UE. În ultimele luni, Budapesta a susținut că Ucraina a primit un tratament preferențial, în ciuda faptului că nu ar îndeplini criteriile cerute, inclusiv în ceea ce privește disputa bilaterală cu privire la drepturile minorităților naționale, amintește Euractiv. Dincolo de Ungaria, noul guvern olandez de extremă-dreapta al lui Geert Wilders ar putea fi un obstacol, deoarece este probabil să fie mai puțin favorabil extinderii, remarcă publicația.

Moldova, cuprinsă între România și Ucraina, l-a înfuriat pe fostul lider din epoca sovietică - Rusia, făcând eforturi pentru a adera la UE, pe fundalul invaziei Rusiei în Ucraina, constată Kyiv Post.

Politico relatează că RM a semnat un pact de securitate și apărare cu UE, fiind prima țară din afara UE care a încheiat un astfel de acord. Moldova, care nu este nici membru al alianței militare NATO, a fost un critic vocal al Rusiei de când Moscova a lansat o invazie totală în Ucraina vecină în februarie 2022, remarcă publicația, subliniind totodată că tensiunile dintre Moscova și Moldova au crescut pe parcursul acestui an. Președintele rus Vladimir Putin a promis că va sprijini regiunea autonomă a Moldovei Găgăuzia după o întâlnire cu liderul pro-Kremlin al teritoriului, menționează Politico.

Rusia acuză Occidentul de acte „provocatoare” și începe exerciții cu arme nucleare tactice în apropierea Ucrainei, titrează Politico. Publicația precizează că spre deosebire de armele nucleare strategice, concepute pentru a distruge orașe întregi, cele tactice sunt folosite pe câmpul de luptă. Politico amintește că de ani de zile președintele rus Vladimir Putin amenință voalat Occidentul cu aplicarea armei nucleare, și o face și mai des de când a început invazia pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022. Associated Press notează că este pentru prima dată când Rusia a anunțat public exerciții care implică arme nucleare tactice, deși forțele sale nucleare strategice organizează în mod regulat astfel de exerciții. Agenția de presă observă că anunțul a fost făcut după ce președintele francez Emmanuel Macron a reafirmat că nu exclude trimiterea trupelor NATO în Ucraina, iar ministrul de externe al Regatului Unit David Cameron a declarat că forțele ucrainene vor putea folosi rachete britanice cu rază lungă de acțiune pentru a lovi ținte situate pe teritoriul Rusiei. Kremlinul a numit ”periculoase” aceste comentarii, iar tensiunile dintre Rusia și NATO au crescut, consemnează Associated Press.

În timp ce armata ucraineană luptă pentru a opri înaintarea Rusiei pe toată linia frontului, președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a cerut Statelor Unite și Europei să facă mai mult pentru a-și apăra națiunea, transmite New York Times. Potrivit publicației, Zelenski susține că temerile privind escaladarea nucleară sunt exagerate și îi îndeamnă pa aliați să doboare rachetele rusești lansate asupra Ucrainei cu ajutorul avioanelor și sistemelor de apărare antiaeriană aflate pe teritoriul țărilor din flancul estic al NATO. Zelenski le-a cerut din nou unor înalți oficiali americani să permită Ucrainei să tragă cu rachete americane asupra țintelor militare situate pe teritoriul Federației Ruse. Incapacitatea de a face acest lucru, oferă Rusiei un „avantaj uriaș” în războiul transfrontalier și posibilitatea de a ataca nord-estul Ucrainei, subliniază liderul de la Kiev, citat de New York Times. Ukrinform relatează în același timp că Statele Unite ale Americii nu și-au schimbat poziția cu privire la utilizarea armelor americane pe teritoriul Rusiei. Publicația precizează că Pentagonul insistă asupra folosirii armelor occidentale exclusiv împotriva țintelor aflate pe teritoriile ucrainene ocupate de Rusia.

Unian relatează că autoritățile de la Kiev au salutat decizia de marți a Uniunii Europene de a transfera Ucrainei veniturile provenite din activele rusești înghețate pe teritoriul țărilor membre. Unian subliniază însă că Ucraina vrea să obțină toate activele rusești, a căror valoare se ridică 260 de miliarde de euro, în timp ce veniturile anuale provenite din acestea abia depășesc 4-5 miliarde de euro. Țările Uniunii Europene evită să transfere Kievului toate activele rusești înghețate pentru a nu stârni neîncredere în rândul investitorilor străini și a preveni riscurile economice legate de o asemenea decizie, explică aceeași agenție de presă.

Newsweek scrie că Flota Mării Negre a Rusiei și-a pierdut probabil ultimul său purtător de rachete în Crimeea ocupată. Potrivit surselor din marina ucraineană, există dovezi că a fost distrusă Corveta din clasa Karakurt Tsiklon, inclusă în Flota Mării Negre în iulie 2023. Chiar dacă a eșuat testele de rutină de două ori în 2021 și 2022, Moscova a pus-o în funcțiune „pentru că are nevoie să creeze impresia că și-a completat flota”, notează Newsweek. Ucraina a încercat să epuizeze prețuita flotă a președintelui Vladimir Putin, din Crimeea anexată de către Rusia în 2014, care servește drept centru logistic central al Moscovei pentru forțele sale din sudul Ucrainei, notează Newsweek.

Accident sau conspirație? – e titlul interogativ al unui articol publicat de Euronews, care amintește că de cele mai multe ori cauzele accidentelor aviatice în care au murit cunoscuți liderii europeni, au rămas nedescoperite. Subiectul a revenit pe ordinea de zi după ce duminică, într-un accident de elicopter, și-a pierdut viața președintele Iranului, Ebrahim Raisi. Euronews enumără câteva accidente aviatice nedescoperite, amintind în special de cel produs în aprilie 2010, când un avion cu aproape 100 de oficiali polonezi la bord, între care și fostul președinte al Poloniei Lech Kaczyński, s-a prăbușit în regiunea Smolensk din vestul Rusiei, toți pasagerii fiind uciși.

Turbulențele severe ale zborului sunt o amenințare în creștere într-o lume care se încălzește, titrează Bloomberg. Cercetările sugerează că acestea s-ar putea dubla sau chiar tripla în următoarele decenii, dacă încălzirea globală va continua în ritmul existent. Bloomberg atrage atenția că marți, un pasager a murit și peste 20 de persoane au fost rănite în timpul unui zbor dificil produs între Londra și Singapore. Pasagerii au povestit scene de „teroare absolută” când turbulențe severe le-au lovit zborul, lansând oameni și obiecte prin cabină, relatează BBC. Singapore Airlines a declarat că 31 de persoane de la bord au fost transportate la spital, iar compania aeriană a oferit cele mai profunde condoleanțe familiei bărbatului în vârstă de 73 de ani, decedat în timpul zborului, probabil din cauza unui atac de cord, precizează agenția de presă.

Lidia Petrenco

Lidia Petrenco

Autor

Citește mai mult