Noua Caledonie: Circa o sută de turiști, evacuați
Aproximativ o sută de turiști au fost evacuați din Noua Caledonie, un arhipelag francez din Pacific scufundat de o săptămână într-o criză politică și de securitate, a anunțat miercuri reprezentantul Franței la fața locului, notează AFP, potrivit Agerpres.
Australia și Noua Zeelandă au început cu o zi înainte, marți, să efectueze primele zboruri de evacuare a cetățenilor lor care s-au văzut blocați pe insulă când, săptămâna trecută, au izbucnit revolte violente soldate cu moartea a șase persoane, printre care doi jandarmi.
„Peste o sută de turiști s-au întors deja în teritoriile lor datorită zborurilor închiriate de autoritățile lor”, a declarat Înaltul Comisar al Republicii, Louis Le Franc, într-un comunicat.
„Aceste operațiuni vor continua până la redeschiderea Aeroportului internațional La Tontouta, închis cel puțin până sâmbătă”, a scris Louis Le Franc.
Pe de altă parte, noaptea de marți spre miercuri „a fost mai calmă decât cea anterioară, în ciuda a două incendii în zona Nouméa”, a scris Înaltul Comisar.
Președintele Franței, Emmanuel Macron, este așteptat joi în Noua Caledonie, unde intenționează să instaleze o „misiune” ale cărei contururi sunt încă neclare, potrivit AFP.
Noua Caledonie a fost vizată marți de un „atac cibernetic de o forță inedită”, care între timp a fost „stopat”, a anunțat miercuri Guvernul caledonian, fapte care s-au produs „la scurt timp după” anunțarea de către președintele Emmanuel Macron a venirii sale în arhipelagul francez, informează AFP.
„Am fost vizați în timpul nopții de un atac cibernetic de o forță inedită în Noua Caledonie, când un furnizor de acces (la internet) a suferit un atac din exterior pe o adresă IP cu scopul de a satura rețeaua caledoniană”, a explicat în timpul unei conferințe de presă Christopher Gyges, membru al Guvernului colegial local (loialiștii).
De atunci, „echipele statului și ale OTP (Oficiul Poștei și Telecomunicațiilor) au reușit să oprească acest atac înainte ca el să provoace pagube importante”.
Atacul a avut loc „la scurt timp după anunțul privind venirea președintelui republicii în Noua Caledonie”, a adăugat Gyges.
Emmanuel Macron a părăsit Parisul marți seara pentru a se deplasa în Noua Caledonie, unde intenționează să instaleze „o misiune” cu contururi încă fluide, în scopul de a aplana situația în arhipelag, scena unor revolte care au făcut șase morți.
Anunțul privind venirea lui Macron a fost făcut marți, cu puțin înainte de miezul zilei, ora Parisului.
În ceea ce privește atacul cibernetic, „milioane de emailuri au fost trimise în mod simultan pe o adresă de mail care avea drept obiectiv să copleșească rețeaua și să o facă inoperantă”, a mai precizat Gyges.
Protestele localnicilor au început săptămâna trecută. Aborigenii kanak sunt indignați de un amendament constituțional aprobat în Franța, care va modifica dreptul de vot, considerând că ponderea lor s-ar putea dilua.
Până acum, în revoltă și-au pierdut viața șase oameni, dintre care trei tineri indigeni și doi polițiști francezi. Au fost incendiate mai multe sedii comerciale și autovehicule, au fost jefuite magazine, s-au ridicat baricade, s-a blocat accesul la medicamente și alimente.
Camera de Comerț a comunicat că au fost jefuite și incendiate 150 de sedii de firme.
Partidele politice secesioniste cer Guvernului de la Paris să renunțe la reforma electorală și să reia tratativele.