Social

Moldovagaz nu a fost notificată despre reluarea livrărilor de gaze în regiunea transnistreană

Moldovagaz, singurul furnizor de gaze naturale în regiunea transnistreană, nu a fost notificată oficial despre reluarea livrărilor de gaze din Federația Rusă. Declarația a fost făcută de șeful interimar al companiei, Vadim Ceban, în contextul anunțului făcut de pretinsul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, privind reluarea aprovizionării cu gaze.

„Moldovagaz nu este informată în acest sens, în niciun fel. În regiunea transnistreană, în afară de Moldovagaz, nimeni nu poate să furnizeze gaze. Nu am nicio comunicare de la Gazprom cu privire la acest subiect. Dacă va fi ceva, ulterior vom anunța, dar acum nu deținem informații”, a declarat Vadim Ceban.

După ce a refuzat ajutorul propus de autoritățile de la Chișinău, pretinsul lider al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, a anunțat recent că livrările de gaze naturale din Rusia către regiune vor fi reluate în curând. Declarațiile au fost făcute după vizita sa la Moscova, unde s-a întâlnit cu oficiali ai Ministerului Energiei din Rusia.

Detalii despre ruta de transport și cine va acoperi costurile de tranzit deocamdată nu se cunosc.

„Gazul care va fi livrat este suficient pentru a asigura funcționarea tuturor centralelor termice, producția de energie electrică și activitatea întreprinderilor. Este un gaz cu caracter umanitar”, a declarat Krasnoselski.

În acest sens, șeful Moldovagaz a explicat că un „ajutor umanitar” pentru regiunea transnistreană, dacă ar exista, ar trebui să fie coordonat la nivel guvernamental și cu implicarea autorităților naționale ale Republicii Moldova. „Ajutor umanitar, asta se are în vedere, la nivel de Guverne trebuie să fie făcut în general. Deci, fără autoritățile naționale, nu pot să primească ajutoare umanitare, pentru că (regiunea) nu e recunoscută”, a explicat Ceban.

Dorin Recean: „Totul este absolut previzibil”

Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a criticat situația și strategia Rusiei, și a declarat că acțiunile recente sunt parte a unei strategii previzibile de escaladare.

„Era absolut totul previzibil, inclusiv această declarație. Rusia a creat o problemă, a sacrificat și a ținut în întuneric cetățenii Republicii Moldova din stânga Nistrului. Iar acum se prezintă ca salvatoarea situației. Obiectivul lor este să creeze o criză, să ne pună cap în cap cu cetățenii din stânga Nistrului și să escaladeze situația, inclusiv pe malul drept, cu scopul final de a-și crește capacitatea militară în stânga Nistrului pentru o posibilă agresiune împotriva Ucrainei”, a menționat Recean.

Situația din regiunea transnistreană

Concernul rus Gazprom a sistat livrările de gaze naturale către regiunea transnistreană începând cu 1 ianuarie, ca urmare, situația a generat deconectări masive de la gaze, apă caldă și energie termică, în majoritatea localităților.

Experții sugerează că actuala criză energetică și socială din stânga Nistrului a fost creată artificial de Federația Rusă, ca parte a unei strategii mai ample de a destabiliza Republica Moldova înaintea alegerilor parlamentare din acest an. Această situație ar putea fi utilizată pentru a obține capital politic, opoziția având șanse să se prezinte drept „salvatori” în fața electoratului.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult