Revista presei: Care sunt șansele ca negocierile de aderare la Uniunea Europeană să înceapă în iunie
Care sunt șansele ca negocierile de aderare la Uniunea Europeană să înceapă în iunie; continuarea ping-pongului verbal despre reformele din justiție, precum și posibilele schimbări la metoda de predare pentru elevii școlilor auto - sunt printre principalele teme abordate de presă.
Parteneriatul de securitate și apărare, semnat zilele trecute la Bruxelles trebuie tratat ca un semnal clar că Uniunea Europeană nu va tolera niciun soi de agresiune asupra Republicii Moldova, a declarat la JurnalTV expertul Vlad Kulminski, ex-vicepremier pentru Reintegrare. Acesta a mai atenționat că, mesajele care vin tot mai des de la Moscova și care au ajuns în prezent la o frecvență săptămânală, trebuie tratate cu seriozitate, pentru că provoacă cu adevărat îngrijorare. Fostul vicepremier admite că retorica Kremlimnului ar putea ajunge chiar la îndemnuri directe la o potențială lovitură de stat.
Sunt mari șanse ca negocierile de aderare la Uniunea Europeană să înceapă în luna iunie, a declarat directorul executiv a Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Iulian Groza, la Realitatea.md. Potrivit acestuia, este important ca țara noastră să înregistreze progrese și să fie evitate derapajele. Comisia Europeană așteaptă ca Republica Moldova să livreze un progres continuu pe pașii rămași în ceea ce ține de domeniul justiției, nominalizarea Procurorului General și avansarea numirilor la Curtea Supremă de Justiție ca rezultat a exercițiului de vetting, potrivit lui Iulian Groza. El afirmă că există disponibilitate politică la nivelul statelor membre pentru ca această decizie privind lansarea negocierilor să fie luată cu ocazia Consiliului European din iunie.
IPN.md revine la subiectul demisiei fostei membre a comisiilor de vetting și pre-vetting, Tatiana Răducanu, citând-o pe fosta președintă a Comisiei parlamentare juridice, Olesea Stamate, care „speră că Procuratura Anticorupție să fie la fel de curajoasă și în cazul dosarelor de rezonanță”. Stamate spune că șefa Procuraturii Anticorupție a fost chemată la comisia parlamentară de profil pentru a aduce probe care ar demonstra vinovăția Tatianei Răducanu, învinuită că ar avea legături cu Veaceslav Platon și vocatul lui Ilan Șor, Aureliu Colenco.
Președinția Congresului Conferinței Curților Constituționale Europene, care are loc la Chișinău, a fost obținută în urma unui efort enorm la care s-a lucrat mai bine de cinci ani, iar faptul că s-a reușit această performanță e un semn de recunoaștere a faptului că în Republica Moldova există justiție constituțională, precizează fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, la o emisiune de la Moldova 1. Expertul a explicat că țarile mici, de regulă, nu obțin acest statut dacă nu aduc argumente serioase, or constituționalitatea Acordului de Asociere sau apartenența la spațiul valoric european derivă din hotărârile emise de Curtea Constituțională, acte ce au contribuit la procesul de integrare europeană.
TV8.md publică opinia șefului adjunct al Inspectoratului Național de Securitate Publică (INSP) Grigore Guzun potrivit căruia, curricula de care se ghidează școlile auto din țară atunci când pregătesc viitori șoferi ar trebui îmbunătățită. Cu alte cuvinte, ar fi vorba chiar de o schimbare a metodei de predare. Specialistul s-a referit în mod special la perioada scurtă în care studiază elevii școlilor auto, dar și la faptul că nu sunt suficient de bine pregătiți practic. Șeful adjunct al INSP, mai spune că șoferii începători sunt mult prea stresați la volan, iar în rezultat, lipsa lor de profesionalism duce de multe ori la situații tragice.
Europa Liberă notează că firmele românești sunt tot mai interesate să investească în Republica Moldova. Guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu susține că asta se întâmplă în condițiile în care economia moldoveană este pe o traiectorie pozitivă. Inflația la nivel scăzut și o rată a dobânzii de politică monetară de 3,6% - sunt elemente care „dau încredere” și „perspective bune” unor investiții în Republica Moldova. În ceea ce privește sectoarele în care există oportunități de investiții, Anca Dragu a menționat, în primul rând, domeniul IT.
Aceeași sursă notează că, în premieră de la secesiune, o televiziune transnistreană controlată de administrația de la Tiraspol a subtitrat o emisiune în limba română cu grafie latină, deși regimul din stânga Nistrului recunoaște doar „limba moldovenească” scrisă cu grafie chirilică. Jurnalista portalului Zona de Securitate, Irina Tabaranu, a observat că patru părți ale unei emisiuni cu liderul separatist, Vadim Krasnoselski, au fost publicate pe canalul de YouTube al televiziunii „Pervîi Pridnestrovski” cu subtitrare în limba română cu grafie latină.
Agora.md publică un studiu al expertului economic IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, care arată că fiecare moldovean ar fi mâncat, în medie, 7,7 kg de pomușoare, în anul 2023, iar căpșunile ocupă primul loc în preferințele consumatorilor. Consumul de pomușoare în R. Moldova este într-o constantă creștere începând cu anul 2016. În prezent, o persoană mănâncă, în medie, de 2,5 ori mai multe pomușoare decât în anul 2016. Mai mult decât atât, circa 95% dintre acestea sunt de producție locală. Celelalte 5% sunt de import, dar, potrivit analistului economic, acestea „sunt de regulă importate în afara sezonului de import”.