Mihai Popșoi: Rusia nu poate cuceri teritorii ale R. Moldova datorită eroismului ucrainean și solidarității internaționale
Federația Rusă nu poate cuceri teritorii din Republica Moldova, chiar dacă exponenți ai Kremlinului nu au ascuns că își doresc acest lucru, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi. Într-un interviu pentru Digi24, oficialul a precizat că datorită eroismului armatei ucrainene și a solidarității internaționale acest lucru nu este posibil.
„Limbajul belicos din partea lui Medvedev (n.red Dmitri Medvedev) sau din partea purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de Externe, care nu prea o are cu diplomația. O spun destul de clar. Nu se pune întrebarea dacă Rusia dorește să atace Republica Moldova sau să facă acel coridor terestru până în Republica Moldova, ci doar dacă pot (...). Noi sperăm foarte mult, grație acestei solidarități internaționale, ca acest lucru să nu fie posibil nici în viitor”.
Ministrul de externe de la Chișinău a confirmat că Rusia a avut diverse planuri să ajungă în regiunea transnistreană, însă, potrivit lui Mihai Popșoi, acolo este păstrat calmul, iar Chișinăul este în dialog constant cu așa-zisele autorități din stânga Nistrului.
„Ancorarea întregii Republicii Moldova în piața unică europeană, care urmează să aibă loc în contextul negocierilor de aderare, este un pol de atracție extrem de puternic pentru agenții economici și oamenii de rând din zona transnistreană și mizăm pe această deschidere și oportunitate ca și un mecanism eficace în soluționarea pașnică a dosarului transnistrean, dar va depinde și de contextul regional”.
În același timp, oficialul a oferit un comentariu și la atenționarea Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), care a vorbit despre faptul că Republica Moldova ca fiind principala țintă a atacului hibrid din partea Rusiei.
„Una din explicații ar fi poziționarea geografică în apropierea Ucrainei. O altă explicație ar fi interesele Rusiei și disponibilitatea diverșilor actori din Republica Moldova care sunt gata să trădeze interesul național al cetățenilor de dragul promovării intereselor străine. Pe de altă parte ar fi expunerea RM față de această amenințare având în vedere vulnerabilitățile noastre pe domeniul combaterii dezinformării și cât și pe domeniul cibernetic. Instituțiile noastre sunt vulnerabile și din punct de vedere al corupției”.
Amintim că experții ISW au atenționat de mai multe ori că regiunea transnistreană va fi folosită de Moscova pentru a susține atacurile hibride în dreapta Nistrului. Totodată, ei au constatat că Rusia nu dispune de resursele necesare pentru a ataca Republica Moldova și a alipi regiunea transnistreană. Totuși, ei au menționat că malul stâng va fi folosit în continuare pentru a susține atacurile hibride.
Citește și:
Șor, Guțul și Tauber - actorii Moscovei pentru destabilizarea R. Moldova, constată ISW