Externe

Noi tensiuni între Kremlin și Erevan? Ambasadorul Rusiei în Armenia, convocat la Moscova

Ambasadorul Rusiei în Armenia a fost convocat la Moscova pentru consultări, a informat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, fără să ofere alte detalii, scrie BBC.

Relațiile dintre Moscova și Erevan s-au deteriorat în ultimii ani, inclusiv în cadrul Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC). Pe 8 mai, Armenia a anunțat că în acest an se va „abține” de la finanțarea activităților OTSC.

Pe 9 mai, premierul Armeniei, Nikol Pașinian, nu a fost prezent la tradiționala paradă organizată în Piața Roșie, spre deosebire de alți lideri din țările CSI. În februarie 2024, Pașinian a declarat că țara sa a „suspendat de facto” calitatea de membru al OTSC. În 2023, Armenia a refuzat să participe la exercițiile comune și summit-ul organizației și nu a trimis un reprezentant la OTSC.

Pașinian se plânge că OTSC nu a ajutat țara sa în timpul escaladărilor din ultimii ani, când luptele s-au purtat nu în Karabah, dar la granița recunoscută internațional cu Azerbaidjan. Atunci, SUA și Uniunea Europeană au susținut integritatea teritorială a Armeniei, iar OTSC doar a îndemnat ambele părți să rămână calme.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult