Politic

Antony Blinken va vizita Republica Moldova săptămâna viitoare, confirmă Departamentul de Stat al SUA

Secretarul Antony Blinken va efectua o vizită la Chișinău, în Republica Moldova, și la Praga, în Cehia, în perioada 28-31 mai, anunță Departamentul de Stat de la Washington.

La Chișinău, Blinken se va întâlni cu președintele moldovean Maia Sandu și cu alți oficiali de rang înalt pentru a reafirma sprijinul SUA pentru progresele înregistrate de Moldova în ceea ce privește aderarea la UE și securitatea energetică.

La Praga, acesta se va întâlni cu ministrul ceh de externe Jan Lipavský și cu alți înalți oficiali pentru a discuta despre sprijinul continuu pentru Ucraina, despre modernizarea apărării în colaborare și despre aprofundarea legăturilor în domeniul energiei. În timp ce se va afla la Praga, secretarul american de stat va participa la o reuniune informală a miniștrilor de externe din cadrul NATO pentru a discuta prioritățile pentru viitorul Summit NATO de la Washington.

Aceasta va fi a doua vizită a șefului diplomației americane la Chișinău după cea din martie 2022. Atunci, oficialul american s-a aflat la Chișinău timp de două zile. Blinken s-a întâlnit cu președinta Maia Sandu, fosta prim-ministră Natalia Gavrilița și ex-ministrul de Externe, Nicu Popescu.

După începerea războiului din Ucraina, SUA și-au sporit sprijinul financiar pentru Republica Moldova și au sancționat oligarhi moldoveni care ar fi plănuit să destabilizeze țara.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult