Politic

Interviu // Ambasadoarea R. Moldova la Oslo: „Țara noastră devenit al șaptelea cel mai mare beneficiar al asistenței norvegiene”

Radio Moldova: Excelență, se afirmă că mandatul unui ambasador se consideră împlinit, dacă a reușit să organizeze o vizită a președintelui țării pe care o reprezintă. Dat fiind faptul că Majestatea Sa, Regele Norvegiei primește puține vizite de stat, Dumneavoastră, împreună cu echipa Ambasadei, cum ați reușit să organizați o vizită de stat la Oslo a președintei Maia Sandu?

Liliana Guțan: Organizarea unei vizite de stat este adesea adaptată la prioritățile politice și diplomatice ale țărilor implicate. Echipa Ambasadei Republicii Moldova în Regatul Norvegiei cu reședința la Stockholm, a avut un rol semnificativ în facilitarea vizitei de stat a președintei Maia Sandu la Oslo, lucrând îndeaproape cu autoritățile norvegiene pentru planificarea și realizarea acesteia. Organizarea unei vizite de stat, conform protocolului regal norvegian, a fost un eveniment fără precedent. După prezentarea scrisorilor mele de acreditare Majestății Sale Regelui Harald al V-lea în ianuarie 2023, am împărtășit, împreună cu colegii mei din corpul diplomatic acreditat la Oslo, determinarea de a organiza o vizită a șefei statului până la sfârșitul anului 2024. Puțini credeau că acest lucru va fi posibil, mai ales că vizitele de stat la Oslo s-au redus semnificativ după pandemie, iar la începutul acestui an Majestatea Sa a suferit o intervenție chirurgicală. Am reușit să organizăm vizita de stat a doamnei președintă și datorită cooperării la nivel înalt între Republica Moldova și Regatul Norvegiei în domenii-cheie - comerț, energie, educație și ajutor umanitar. În anul 2023, țara noastră a devenit al șaptelea cel mai mare beneficiar al asistenței norvegiene la nivel internațional. În luna iunie, deschiderea Oficiului Ambasadei Norvegiene la Chișinău va marca recunoașterea evoluției relațiilor bilaterale - un mare succes pentru echipa noastră și dovada fundamentului solid pe care se bazează acum relația bilaterală. De asemenea, suntem pe punctul de a vedea în curând ratificarea în Stortinget, parlamentul norvegian, a Acordului EFTA pe care l-a semnat Republica Moldova. Toate aceste progrese ne-au adus în situația în care recunoașterea lor printr-o vizită de stat și trecerea relației la un nou nivel au devenit posibilă, aproape inevitabilă.

Radio Moldova: Echipa Ambasadei, pe care o conduceți, a reușit să consolideze și diaspora pentru a fi prezentă la acest eveniment istoric. Cum asigurați interacțiunea cu conaționalii noștri?

Liliana Guțan: Conform informațiilor oficiale ale autorităților competente, 2 564 de cetățeni moldoveni sunt aflați în Regatul Norvegiei. Echipa Ambasadei Republicii Moldova este activă în comunicarea cu membrii comunității diasporale. Pentru a încuraja participarea acesteia la vizita președintei în Norvegia, Ambasada a comunicat constant, activ și transparent cu membrii diasporei prin intermediul diferitelor canale de comunicare online și offline, pentru a integra sugestiile acestora în program. Totodată, a organizat întrevederi premergătoare vizitei președintei, precum întâlniri informative sau sesiuni de întrebări și răspunsuri cu membrii diasporii, pentru a informa și mobiliza comunitatea în vederea participării cât mai largi la evenimentele asociate vizitei. De asemenea, colegii mei din Ambasadă au oferit suport logistic, protocolar și informații practice membrilor diasporei pentru a facilita participarea la evenimentele legate de vizită. Deși, reședința Ambasadei Republicii Moldova în Regatul Norvegiei este la Stockholm, ajustăm programul în așa fel, încât să fim prezenți în Norvegia cât de frecvent posibil. Toată echipa acționează în spiritul unui angajament ferm față de cetățeni, incluzând receptivitatea față de ideile lor și valorificarea acestora. Un exemplu elocvent în acest sens este Muzeul „La bunei”, fondatoarea căruia este Aurelia Dub. Ne-a bucurat și receptivitatea pictoriței Valeriei Duca, stabilită la Oslo, ale cărei lucrări artistice au fost prezentate doamnei președintă Maia Sandu și cuplului moștenitor al tronului norvegian, precum și altor aproape 150 de oaspeți de rang înalt prezenți la hotelul Grand la un eveniment inedit organizat în cadrul vizitei de stat.

Radio Moldova: De când sunteți acreditată ca Ambasador al Republicii Moldova în Regatul Norvegiei s-a intensificat cooperarea bilaterală, inclusiv pe dimensiunea comercial-economică. Ce exemple recente ați putea aduce în acest sens?

Liliana Guțan: Încurajăm companiile norvegiene să investească în Republica Moldova, inclusiv în sectorul IT, eventual beneficiind de programul de asistență Nansen 2023-2027, oferit de către autoritățile Norvegiei. Țara noastră a fost inclusă ca beneficiar a acestui program, cu un buget în valoare de 750 milioane de euro, pentru uz flexibil și scopuri umanitare. Acest lucru va crea premisele pentru stimularea investiții norvegiene în țara noastră. Colaborarea noastră continuă cu NORAD, Agenția Norvegiană pentru Dezvoltare, a adus aproape 70 de milioane de euro în asistență numai anul trecut, majoritatea fiind destinată sectorului energetic și umanitar. În anul 2023, Republica Moldova a devenit al șaptelea cel mai mare beneficiar al asistenței norvegiene la nivel internațional. Adițional, NORAD a anunțat deschiderea finanțării proiectelor în domeniul educației în Republica Moldova.
Amintesc faptul că la data de 27 iunie 2023, la Vaduz, a fost semnat Acordul de Comerț Liber dintre Republica Moldova și statele membre ale Asociației Europene de Liber Schimb (EFTA/AELS) - Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția. La momentul actual, ne aflăm în faza finală a procesului de ratificare a Acordului EFTA în Stortinget, parlamentul norvegian. Astfel, produsele moldovenești vor putea fi comercializate fără taxe și tarife pe piețele acestor patru țări, părți ale EFTA, un pas important din punct de vedere al politicii comerciale, ținând cont de specificul acestor țări și potențialul pe care-l oferă pentru exportatorii noștri.

Radio Moldova: Care au fost produsele de top moldovenești exportate anul trecut în Norvegia?

Liliana Guțan: În anul 2023 au fost exportate, conform datelor statistice: semințe de floarea-soarelui, chiar sfărâmate (233,7 mii USD), jerseuri, pulovere, cardigane și articole similare, veste și articole similare (182,8 mii USD); miere naturală (127,7 mii USD); tricouri (T-shirts), bluze și maiouri de corp, tricotate sau croșetate (111 mii USD); vinuri din struguri proaspeți (114,7 mii USD – de 7,8 ori mai mult ca în 2022); produse de brutărie, de patiserie și biscuiți (57,3 mii USD); rezervoare, cisterne, cuve si recipiente similare pentru orice tip de substanțe (55,8 mii USD); articole de transport sau de ambalare din materiale plastice (49,5 mii USD); etc.

Radio Moldova: Vă mulțumim pentru interviul acordat!

Autor: Anatol Caciuc

Citește mai mult