Social

Revista presei: Discuții privind procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană și semnarea Pactului pentru Europa

Cât de eficient este Parteneriatul de securitate cu UE, ecourile semnării Pactului pentru Europa, precum și situația privind „lipsa apei din fluviul Nistru”- printre principalele teme abordate de presă.

Semnarea de către mai multe partide politice a Pactului pentru Europa este o dovadă a maturității clasei politice de la Chișinău și că acele partide au pus mai presus interesul Republicii Moldova, a comentat la TVR Moldova, secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României, Adrian Dupu,. Demnitarul s-a referit și la referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, ce urmează a fi organizat în toamna acestui an, menționând că este vital pentru țara noastră ca parcursul european să continue și după aceste alegeri.

Deschide.md citează în acest context declarațiile ambasadorului Ucrainei la Chișinău, Marko Șevcenko, de la evenimentul de semnare a Pactului pentru Europa. Potrivit acestuia, aderarea Republici Moldova și Ucrainei la Uniunea Europeană reprezintă o oportunitate unică, ce nu trebuie ratată. „Au trecut timpurile când se putea alege între Vest sau Est. Acum este doar între pace și război. Dacă alegeți Estul, atunci trebuie să înțelegeți că vă procurați un bilet la război”- a declarat ambasadorul ucrainean, pe final de mandat.

„Opțiunea europeană este vitală și înseamnă pace, o piață competitivă și șansa de a construi un viitor”, susține fostul președinte al României, Traian Băsescu, într-un interviu pentru Moldova 1. Fostul lider de la Cotroceni recomandă autorităților Republicii Moldova să nu tergiverseze procesul de aderare. Traian Băsescu mai spune că referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană va fi unul istoric și care va da direcția țării pentru multă vreme, cetățenii urmând să decidă viitorul statului.

În procesul de aderare în Uniunea Europeană, Republica Moldova trebuie să prezinte toate cele 33 de capitole care reprezintă întreg volumul legislației Uniunii Europene, spune negociatoarea șefă, Cristina Gherasimov, pentru Agora.md. Acestea sunt împărțite în șase grupuri sau așa numitele clustere, care pot fi analizate în paralel. Primul cluster care este Valorile Fundamentale. Acesta este format din cinci capitole, iar o atenție sporită se acordă justiției și securității, spune Gherasimov.

Chișinăul trebuie sprijinit pentru a combate încercările continue ale Rusiei de ingerința hibridă în Republica Moldova, mai ales în contextul alegerilor prezidențiale și referendumului privind integrarea în Uniunea Europeană care vor avea loc în această toamnă, a subliniat ministrul de externe al României, Luminița Odobescu, citată de Calea Europeană. Aceasta a evidențiat nevoia de a începe în mod oficial negocierile de aderare cu Republica Moldova prin organizarea conferinței interguvernamentale până la finalul lunii iunie. Șeful Ministerului Afacerilor Externe de la București, a completat că România sprijină adoptarea celui de-al 14-lea pachet de sancțiuni contra Moscovei.

JurnalTV publică opinia deputatului european Siegfried Mureșan, care susține că încercarea Republicii Moldova de a se integra mai mult în Uniunea Europeană, demonstrează că eforturile Rusiei de a destabiliza situația din țară se intensifică. Președintele Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Moldova a mai adăugat că Parteneriatul pentru Securitate și Apărare cu Uniunea Europeană este un pas foarte important care va permite Bruxellesului să ofere mai mult sprijin Republicii Moldova în garantarea securității.

Pe de altă parte, TV8 scoate în evidență opinia fostului ministru al Apărării, Vitalie Marinuță, care spune că parteneriatul de securitate și apărare cu Uniunea Europeană, semnat în 21 mai, nu reprezintă o umbrelă de securitate în cazul unei amenințări reale. Asta chiar dacă parteneriatul va extinde cooperarea și va obține investiții pentru armată, este de părere Vitalie Marinuță. Potrivit acestuia, procentajul moldovenilor care susțin aderarea țării la NATO ar putea fi îmbunătățit dacă cetățenilor li s-ar explica beneficiile. În opinia fostului ministru al Apărării, articolul din Constituție privind neutralitatea Moldovei, adoptat în 1994 este deja depășit și ar trebui revizuit.

Moldpres.md publică opinia ministrului Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, care spune că atât timp cât va continua războiul împotriva Ucrainei, nu putem spera la îmbunătățirea relațiilor dintre Republica Moldova și Rusia. Potrivit oficialului, cu Rusia relațiile bilaterale sunt la cel mai scăzut nivel din ultimii 30 de ani, în timp ce Republica Moldova înregistrează cel mai înalt nivel al relațiilor de colaborare cu partenerii occidentali.

ProTV scrie că Republica Moldova nu este și nu va fi afectată de secarea unei porțiuni a râului Nistru în regiunea orașului Hotin, din Ucraina. Sursa citează Ministerul Mediului care precizează că lacul de acumulare Nistrean asigură un volum suficient pentru acoperirea necesității atât pentru alimentarea cu apă a populației cât și pentru menținerea condițiilor de viață din ecosistemele acvatice.

Daniela Cuțu

Daniela Cuțu

Autor

Citește mai mult